ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

Γαστρονομικές προτάσεις από βραβευμένους chefs και γνώριμα πρόσωπα της αθηναϊκής σκηνής δίνουν αυτό το κάτι που θέλουμε στις διακοπές μας.

Για μία ακόμα σεζόν, chefs και bartenders κάνουν πιο ενδιαφέρον το καλοκαίρι μας, δίνοντας το «παρών» στα ελληνικά νησιά. Από τη Σαντορίνη και τη Μύκονο μέχρι την Κρήτη και τη Νάξο, μετράμε νέες αφίξεις που συμπληρώνουν τις διακοπές μας ή γίνονται αυτοσκοπός για την επόμενη απόδραση.

Boutique hotels παρουσιάζουν τις γαστρονομικές τους προτάσεις, βραβευμένοι chefs προκαλούν τη δημιουργικότητά τους αναδεικνύοντας την κουζίνα του εκάστοτε τόπου και γνώριμα πρόσωπα της αθηναϊκής σκηνής κάνουν το επόμενο βήμα στο επιχειρείν.

Belman, Νάξος

Η καμπάνα χτυπά χαρμόσυνα στη Νάξο, με το Belman να σημαίνει την έναρξη της σεζόν. Στα σκαλοπάτια του Φάραγγα που οδηγούν στο Κάστρο, επέλεξαν να ανοίξουν ένα αστικό μπαρ, ο Μάνος Μπαμπούνης, ιδρυτικό μέλος του Nolanverse, αρχιτέκτονας του Nolan, του PROVELEGGIOS και του Sweet Nolan και επικεφαλής της Trail Practice και ο Λεωνίδας Παπαδοκωστάκης. Ο πρώτος γεννήθηκε και έζησε εκεί έως τα 18 του, ενώ ακόμα παραμένει ενεργός στην επιχείρηση της οικογένειάς του, το βραβευμένο τυροκομείο Μπαμπούνη, ενώ ο δεύτερος έχει μια σχέση εξ αγχιστείας με τη Νάξο, αφού συνδέθηκε με το νησί μέσω της Ναξιώτισσας συζύγου του.

Ένα ολόκληρο εργαστήριο στήθηκε εξαρχής στο Belman από την bar manager του Nolan και του PROVELEGGIOS, Πόπη Σεβαστού και την ομάδα της, η οποία σχεδίασε ένα κατάλογο κοκτέιλ υψηλού αλκοολικού δείκτη, με γεύσεις και αρώματα, με φρούτα εποχής, μπαχαρικά και φρέσκα μυρωδικά από τα κτήματα στις Εγγαρές, κοκτέιλ που δεν έχουν ονόματα παρά μόνο αριθμούς, σερβιρισμένα σε ντελικάτα ποτήρια με λιτές γαρνιτούρες.

Majorana, Τήνος

Την ταβέρνα των παιδικών μας χρόνων αναβιώνει ο Ανέστης Ζαμανόπουλος στην Τήνο. Στο χωριό Αγάπη, σε μία αυλή κάτω από τις σκιές των δέντρων και δίπλα σε φυσικές πηγές, ο συνδημιουργός του αθηναϊκού Blame the Sun, δημιουργεί ένα σκηνικό βγαλμένο από τα ‘80s. Στη Majorana, ο μάγειρας Ανέστης Πασχάλης φέρνει γεύσεις Σαμοθράκης, όπως η τσιγιαριαστή φασολάδα που έρχεται για τη μέση. Ο κατάλογος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, δίνοντας έμφαση στα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας χωρίς κρέας. Οι παγωμένες μπύρες, τα premium αποστάγματα και τα καλοφτιαγμένα cocktails συμπληρώνουν το μενού.

Elaia, Ρέθυμνο

Ο σεφ Νίκος Θωμάς

Στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου, το Kapsaliana Village Hotel υποδέχεται και πάλι τον chef Νίκο Θωμά, ο οποίος αυτή τη φορά συνθέτει έναν εντυπωσιακό χάρτη κρητικής γευσιγνωσίας για το εστιατόριο Elaia με προϊόντα και πρώτες ύλες εποχής από τα τρία μποστάνια του χωριού.

Γνώστης πλέον του χαρακτήρα της πλούσιας παράδοσης της κουζίνας της Μεγαλονήσου, ανέπτυξε φιλίες με παραγωγούς, μπήκε στα τυροκομία, ανακάλυψε τις ρακές με αρώματα, εντρύφησε στην αυθεντική αλλά και στις πειραγμένες συνταγές των ντόπιων για να καταλήξει στη δική του πρόταση.

MAIAMI, Χανιά

Στα Χανιά, η οινοποιός και καλλιτέχνης Αλεξάνδρα Μανουσάκη συστήνει το νέο της project σε ένα κτήριο της δεκαετίας του ’50: Το MAIAMI είναι ένα art studio και μία brasserie, που συγκεντρώνει τα κεραμικά και τους πίνακες της δημιουργού ενώ ταυτόχρονα έρχεται να προστεθεί στο πλούσιο γαστρονομικό μωσαϊκό του νησιού.

Kea Retreat, Τζιά

Πιάτο από το Kea Retreat

Μέσα στους λόφους που κατηφορίζουν στην παραλία Ψαθί της Κέας, ο Ισραηλινός επιχειρηματία Zviki Eshet και η σύζυγός του, Anat, έστησαν το Kea Retreat. Το πρώτο ολιστικό boutique ξενοδοχείο των Κυκλάδων, αποκλειστικά αφιερωμένο στις θεραπείες της yoga, ακολουθεί τη φιλοσοφία του farm to table. Βασιζόμενος στην εμπειρία του σε πολλά εστιατόρια με αστέρια Michelin στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένου του τριάστερου Noma), ο Uriel Eshet προσφέρει στους επισκέπτες πιάτα χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς στη γεύση, που βασίζονται όμως αποκλειστικά σε εποχικά και τοπικά υλικά, πολλά από τα οποία φυτρώνουν στους ιδιόκτητους ελαιώνες, στους οπωρώνες, στους κήπους με τα λαχανικά και τα βότανα και στους αμπελώνες του ξενοδοχείου.

Αη Στράτης

Στον Άη Στράτη, το ακριτικό βορειοαιγαιοπελαγίτικο νησί απέναντι από τη Λήμνο, η Έλλη Ξεμαντήλωτου, δημιουργός του Fig Shop, έστησε ένα μικρό μαγαζάκι σε 7 τ.μ., μια πρώην αποθήκη του δήμου, που όταν τη νοίκιασε δεν είχε ούτε νερό ούτε ρεύμα. Για την ώρα δεν υπάρχει ούτε ταμπέλα, αφού η Έλλη αμφιταλαντεύεται για το όνομά του – κάτι ανάμεσα σε σύκο και φραγκόσυκο. Μικρή σημασία έχει, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να μην το βρεις στο μικρό αυτό νησί.

Μαζί με τα κεραμικά, θα πωλούνται τοπικές λιχουδιές από τις νοικοκυρές του νησιού, ενώ η Έλλη θα φτιάχνει καθημερινά γλυκά, όπως ρυζόγαλο, αλμυρές τάρτες με ζαρζαβατικά από το περιβόλι του πατέρα της και γενικώς θα αξιοποιεί ό,τι φρούτα και λαχανικά είναι διαθέσιμα.

Για τους κατασκηνωτές στην παραλία, θα υπάρχει η επιλογή να παραγγείλουν πρωινό. Φρέσκο ζυμωτό ψωμί, βούτυρα καρπών και μαρμελάδες θα καταφτάνουν τυλιγμένα σε πανί, μέσα σε κοφίνι.

The Athenian House, Σαντορίνη

Το διακεκριμένο ως 50 Best Discovery Restaurant, The Athenian House στην Σαντορίνη, εγκαινιάζει την έβδομη σεζόν του καλωσορίζοντας τους Jerome Serres και Γιάννη Μπαξεβάνη. Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, οι προσεκτικά επιλεγμένες κοπές κρεάτων, τα άγρια χόρτα και τα γηγενή βότανα, οι καρποί και τα εποχιακά φρούτα, όλα δημιουργούν έναν μεσογειακό καμβά εμπλουτισμένο με κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδο και ζουμερά λαχανικά.

Για το φετινό καλοκαίρι, το εστιατόριο προτείνει τρία degustation μενού: Ένα εξολοκλήρου Plant Based, ένα με προτάσεις της θάλασσας και ένα κρεατοφαγικό με πρωταγωνιστή το ελευθέρας βοσκής ή grass fed αρνί από ντόπιες φάρμες.

Hygge, Σύρος

Πιάτο από το εστιατόριο HYGGE στη Σύρο

Ο ταλαντούχος chef Βαγγέλης Δαμίγος με προϋπηρεσία σε σημαντικές κουζίνες τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα (Fat Duck, Nolan, Cookoovaya μεταξύ άλλων) και οι Νίκος Εξηνταβελόνης και Δήμος Μέξης (Pairidaeza) συνεχίζουν την επιτυχημένη τους συνεργασία μετά το Baba Bar στη Σύρο, συστήνοντας το Hygge.

Στον χώρο ενός πρώην γκαράζ, που στεγάστηκε αργότερα ένα μεζεδοπωλείο, στήθηκε ένα εστιατόριο με ξεκάθαρο design και φυσικά υλικά και χρώματα. Εμπνευσμένο από τη δανέζικη τέχνη του να δημιουργείς μια ατμόσφαιρα θαλπωρής και εγγύτητας και να ενισχύεις δεσμούς, το Hygge δίνει τη δική του πρόταση στο casual & comfort dining.

Το βρίσκεις στην είσοδο του μεσαιωνικού οικισμού, με τέλεια θέα στην πόλη και τα γύρω νησιά, να προσφέρει κατανοητό, ελληνικό φαγητό με υψηλές τεχνικές που κρύβονται όμως πίσω από τη γεύση, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο. Chef de cuisine ο Τάσος Δέμπης (Nolan, ΦΙΤΑ, Parla, Seline) ο οποίος μαζί με την υπόλοιπη ομάδα μετουσιώνει απλά υλικά σε κάτι ξεχωριστό. Τα τοπικά υλικά (από κηπευτικά μέχρι φρέσκα ψάρια) έχουν την τιμητική τους, με το μενού να κινείται κυρίως προς την ψαροφαγία, με όστρακα και θαλασσινά.

Grandma’s, Ίος

Πιάτο από το εστιατόριο Grandma's στην Ίο

Ο chef και πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας Σωτήρης Ευαγγέλου υπογράφει το μενού του βραβευμένου εστιατορίου Grandma’s στο Liostasi Hotel & Suites στην Ίο. Η αυθεντική γαστρονομία της Μεσογείου παρουσιάζεται μέσα από ένα προσεκτικά σχεδιασμένο μενού που δίνει έμφαση στα τοπικά προϊόντα, όπως τα φρέσκα ψάρια του νησιού, τα κηπευτικά και το νιώτικο κατσίκι, ενσωματώνοντας όμως σύγχρονες τάσεις και ιδέες. “Θέλουμε να αισθανθεί ο επισκέπτης ότι βρίσκεται στις Κυκλάδες. Αυτό που βλέπει με τα μάτια του να το δει και στο πιάτο του” τονίζει ο chef.

Cosme, Πάρος

Φετινή άφιξη στο νησί της Πάρου είναι το Cosme του Marriott Luxury Collection στη Νάουσα, με τον chef Γιάννη Κιόρογλου να προτείνει ένα μεσογειακό – ελληνικό μενού στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, Parostia.

Monastiri, Πάρος

Τέλος, οι mixologists Αλέξανδρος Γκικόπουλος και Γιάννης Κοροβέσης δίνουν τη δική τους ολόφρεσκη πρόταση στο Monastiri Paros, με κοκτέιλ που κρύβουν τροπικές μπουρμπουλήθρες, συνδυάζουν ρούμι με πεπόνι, σμέουρα, εσπεριδοειδή, λουίζα και μπαχαρικά και φέρνουν στο προσκήνιο αγαπημένα classics.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα