ΣΤΟΝ ΛΑΛΙΩΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ CONCEPT ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟΥ

Η Osteria Greca άνοιξε τις πόρτες της στο Κτήμα Παπαργυρίου, παρουσιάζοντας ένα πάντρεμα οίνου και γαστρονομίας.

Η επιδέξια χρήση της πρώτης ύλης, εν προκειμένω του σταφυλιού, μπορεί να δώσει ένα πραγματικά εξαιρετικό κρασί. Ο οίνος θεωρείται από συνήθως ως η ιδανική έκφραση ενός γεωργικού προϊόντος, που από τόπο σε τόπο έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Το κρασί όμως δε φτιάχνεται μόνο του. Είναι η οινοποιητική παράδοση που αναπτύσει την ταυτότητα του. Ένα κρασί στέκεται ως σύμβολο των ανθρώπων που το έφτιαξαν, των πρακτικών τους και της ευαισθησίας τους, οι οποίες αναδεικνύονται στο άρωμα, τη γεύση και την υφή του.

Στο Κτήμα Παπαργυρίου, το οποίο ξεκίνησε από τον Αριστείδη Παπαργυρίου το 1978 στο Λαλιώτη Κορινθίας, ο παράγοντας άνθρωπος υπερτερούσε πάντα και το νέο γαστρονομικό εγχείρημα της οικογένειας έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Σήμερα, το κτήμα αριθμεί συνολικά 170 στρέμματα, με τα περισσότερα να βρίσκονται στα Σοφιανά Κορινθίας. Το 2020 ολοκληρώθηκε το καινούργιο οινοποιείο στη θέση Μπαρίτσα στον Λαλιώτη, το οποίο έδωσε και το κίνητρο στην οικογένεια Παπαργυρίου να ενώσει τον κόσμο του κρασιού με αυτόν της γαστρονομίας.

Δέκα χιλιόμετρα περίπου έξω από το Κιάτο, το Κτήμα Παπαργυρίου είναι επισκέψιμο στο κοινό, αποτελώντας την ιδανική απόδραση για να γνωρίσουμε καλύτερα την παραγωγή του κρασιού. Η ιδέα για ένα πάντρεμα οίνου και φαγητού ήταν ανέκαθεν στο μυαλό της οικογένειας και κατάφερε να την υλοποιήσει μέσα από το Osteria Greca, ένα εστιατόριο που εκφράζει τη φιλοσοφία και τη δουλειά της.

Ο executive chef Γιώργος Αντωνέλλος.

Πρόκειται για μια ελληνική osteria όπου ο executive chef Γιώργος Αντωνέλλος δημιουργεί μια κουζίνα που απηχεί σε επιρροές ευρωπαϊκές αλλά έχει την ελληνικότητα σε πρώτο πλάνο. Η γαστρονομική ιδεολογία του chef βασίζεται στην πρακτική του farm to table, του low carbon footprint και του zero waste. Έτσι, στην Osteria Greca χρησιμοποιούνται εξαιρετικά προϊόντα, φρέσκα και ως επί το πλείστον τοπικά υλικά ενώ στη χρήση του κρέατος προσπαθούν να αξιοποιούν κομμάτια που δεν χρησιμοποιούνται ευρέως.

Για τον Γιάννη Παπαργυρίου, συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης, ο ρόλος ενός οινοποιείου είναι να προσφέρει στην περιοχή του, κρασιά που σχετίζονται με τις τοπικές συνταγές, να συνεργάζεται και να εκπαιδεύει τους εστιάτορες και να συνομιλεί γαστρονομικά με τον τόπο. Στο πρόσωπο τουΓιώργου Αντωνέλλου, η οικογένεια Παπαργυρίου βρήκε έναν σύμμαχο για τις ίδιες γαστρονομικές αξίες.

Ο Γιάννη Παπαργυρίου.

Με καταγωγή από την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα, ο chef κουβαλάει μαζί του έναν σεβασμό για τη φύση, την εποχικότητα, την εντοπιότητα και φυσικά την πλήρη αξιοποίηση της τροφής. Έτσι, στο μενού κερδίζει τις εντυπώσεις αναδεικνύοντας πιο ταπεινά υλικά και βγαίνοντας από το comfort zone των πιο προβεβλημένων επιλογών. Πηχτή από γουρουνοκεφαλή, μοσχαρίσια καρδιά στα κάρβουνα και γαρδουμπάκια φρικασέ είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που επιβεβαιώνουν την προσέγγισή του.

“Η Κορινθία έχει παραγωγή σε λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και κρέατα, τα οποία χρησιμοποιούμε, όπως επίσης και τις τοπικές συνταγές” επισημαίνει ο Γιάννης Παπαργυρίου. Ακόμα και οι ντομάτες που υπήρχαν μέχρι πρότινος στο μενού, ήταν στην εποχή τους, από συγκεκριμένη ποικιλία της περιοχής. Πιάτα απλά, με ξεκάθαρες, παραδοσιακές γεύσεις, παρουσιάζονται χωρίς φανφάρες σε έναν ζεστό, όμορφο χώρο που αποποιείται τις τυπικότητες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το farm to table είναι πιο αληθινό όταν δεν κλείνεται μέσα σε χρυσά περιτυλίγματα.

Τα ταξίδια ανοίγουν τους ορίζοντες και τόσο ο Γιάννης Παπαργυρίου όσο και ο Γιώργος Αντωνέλλος, έχουν να θυμηθούν πολλά, που σίγουρα έχουν καθορίσει ένα κομμάτι τους.

Κρασάτο αγριογούρουνο με τραχανά

Μοσχαρίσια μάγουλα με τουτουμάκια

Όλα τα πιάτα έχουν διαμορφωθεί ώστε να ταιριάζουν με τις 120 επιλεγμένες ετικέτες που βρίσκει κανείς στην κάβα του εστιατορίου, με κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και από αυτά που έχει ξεχωρίσει η οικογένεια στα ταξίδια της.

Φυσικά, δε λείπουν και τα δώδεκα κρασιά του Κτήματος Παπαργυρίου, από το δημοφιλές Papargyriou Blanc (ένα blend από Μοσχούδι και Ασύρτικο) και το Le Roi des Montagnes Assyrtiko, από όψιμο τρύγο, μέχρι το The Unique Mavrostyfo, από την σπάνια ποικιλία που ανήκει στην ομάδα Μαυρούδια. Η ποιότητα στα κρασιά Παπαργυρίου είναι αδιαπραγμάτευτη, με την τιμή να καθορίζεται από παράγοντες όπως ο τρόπος παραγωγής, η παλαίωση ή το κόστος της φιάλης.

“Σίγουρα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου για τα ελληνικά, εμφιαλωμένα κρασιά. Όταν ξεκινούσαμε εμείς, δεν υπήρχαν παρά μόνο μερικά μεγάλα οινοποιεία και κάποια συνεταιριστικά. Σήμερα, μετράμε γύρω στα 1600 στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι έχουμε διανύσει αρκετό δρόμο” τονίζει ο Γιάννης Παπαργυρίου.

Σε μία εποχή όπου μιλάμε συνεχώς για τη σημασία της τροφής και της προέλευσής της, η συνέργεια ενός μάγειρα που έχει πάθος για το αληθινό φαγητό και ενός bon vivant οινοπαραγωγού, μπορεί να βάλει το λιθαράκι της για την εξέλιξη της ελληνικής οινογαστρονομίας. Ένα οινοποιείο, ένα εστιατόριο, εκλεκτά κρασιά και πιάτα με ουσία, σε μία μόνο έξοδο.

Osteria Greca, Λαλιώτη Κορινθίας, Κιάτο, 6944511107. Ώρες λειτουργίας:Παρασκευή 19:00-23:00, Σάββατο 13:00-17:00 και 19:00-23:00, Κυριακή 13:00-18:00

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα