Ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, John Fetterman με την οικογένεια του, στο πάρτι των υποστηρικτών του, στις 9/11. AP Photo/Gene J. Puskar

ΤΖΟΝ ΦΕΤΕΡΜΑΝ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΧΑΡΗ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο αντισυμβατικός Αμερικάνος έκανε την ανατροπή στην Πενσιλβάνια και την 'έσωσε' από τον φίλο των Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεμέτ Οζ.

Η θέση της Πενσιλβάνια στη Γερουσία ανήκε στους Ρεπουμπλικανούς. Όχι πια, με τον εκπρόσωπο των Δημοκρατικών Τζον Φέτερμαν να γίνεται ο πιο αντισυμβατικός γερουσιαστής, ενδεχομένως της ιστορίας του Κογκρέσου.

Είναι βλέπεις, ο νικητής του πιο ακριβού προεκλογικού αγώνα που απήλαυσε και της μεγαλύτερης προσοχής -για περισσότερους από έναν λόγους.

Η αλήθεια είναι πως βοήθησαν και οι Ρεπουμπλικάνοι, επιλέγοντας για εκπρόσωπο τους έναν άνθρωπο του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Μεμέτ Οζ.

Έχει σημασία να σου πω τι κατάφερε να κάνει ο Οζ, πριν γνωρίσεις τον 53χρονο Γερουσιαστή που υπέστη μεγάλο εγκεφαλικό έξι μήνες πριν τις εκλογές και έλαβε το 50% των προτιμήσεων. Ίσως και γιατί η άλλη παράταξη επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα πρόβλημα υγείας, για να επιτεθεί στον ‘εχθρό’.

Καλά κατάλαβες.

Οι Ρεπουμπλικανοί χλεύαζαν τον Φέτερμαν και για τον τρόπο που μιλούσε, μετά το εγκεφαλικό, με τον Οζ να τον παρουσιάζει ως σοσιαλιστή και τα ποσοστά (προηγείτο με +10%) να ‘πέφτουν’ κατά το ήμισυ. Ώσπου ανέλαβαν δράση όσοι έχουν βρεθεί στη θέση του Φέτερμαν και όσοι νιώθουν ακόμα άνθρωποι, για να τον στηρίξουν με όσα μέσα διέθεταν.

Τι έκανε λάθος ο Μεμέτ Οζ

O Mehmet Oz το βράδυ των εκλογών. AP Photo/Matt Rourke

Ο Μεμέτ Οζ είναι γνωστός στις ΗΠΑ ως Dr. Oz. Ο απόφοιτος του Harvard και του University of Pennsylvania και καθηγητής στο Columbia (τον έχουν διαγράψει από παντού), έκανε καριέρα ως καρδιοθωρακοχειρουργός.

Το μπρίο της προσωπικότητας του ήταν ο λόγος που πήρε εκπομπή στο Discovery Channel (Second Opinion with Dr. Oz). Η Oprah Winfrey ήταν η πρώτη καλεσμένη. Μετά έγινε εκείνος τακτικός καλεσμένος της ‘βασίλισσας όλων των media’. Ακολούθως έγινε υπάλληλος της.

(Πριν πέντε ημέρες, η Winfrey στήριξε τον Φέτερμαν).

Από το 2007 ο Οζ ήταν ενεργός ως Ρεπουμπλικάνος, στο Νew Jersey. Ανήκε στην πλέον συντηρητική πλευρά. Το 2018 ο Donald Trump τον διόρισε στο Προεδρικό Συμβούλιο για τον Αθλητισμό, τη Γυμναστική και τη Διατροφή. Έμεινε εκεί έως ότου τον απομάκρυνε ο Joe Biden (το Μάρτιο του 2022).

Ήταν ήδη υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την Pennsylvania. Έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος υποψήφιος μεγάλου κόμματος, για τη Γερουσία και έτυχε της στήριξης του Trump για να γίνει α) ο πρώτος μουσουλμάνος Ρεμπουμπλικανός του Κογκρέσου, β) ένα εκ των πιο πλούσιων μελών του και γ) ο πρώτος που μπήκε στη Γερουσία και είχε διπλή υπηκοότητα.

Mεταξύ όσων έκανε στην προεκλογική του εκστρατεία, ήταν αυτό .

Πόσταρε στο Twitter βίντεο με αγορές που έκανε στο σούπερ μάρκετ, για μια συνταγή που ήθελε να φτιάξει η σύζυγος του. Διαμαρτυρήθηκε για τις υψηλές τιμές “κάτι που χρωστάμε στον Biden”.

Οι χρήστες της πλατφόρμας εστίασαν στα εκλεπτυσμένα προϊόντα που διάλεξε και το γεγονός ότι σε άλλο σούπερ μάρκετ είπε πως είναι (Wegner’s) και σε άλλο ήταν (Redner’s Warehouse).

Θα έλεγες πως το βίντεο γύρισε μπούμερανγκ, με την κατάσταση να επιδεινώνεται την ημέρα που έγιναν γνωστές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις που διατηρούσε με την Τουρκία και τον “αντι-Αμερικανό δικτάτορα” Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βλέπεις, είχε δηλώσει πως δεν έχουν την παραμικρή πολιτική σχέση. Αποκαλύφθηκαν στοιχεία που έδειχναν πως είχε ψηφίσει στις εκλογές.

Επίσης, σε μια συνέντευξη σε τουρκόγλωσσο τηλεοπτικό πρόγραμμα, είχε ομολογήσει πως είχε συναντήσει “τον ηγέτη μας στην Τουρκία” για να συζητήσουν “πώς μπορώ να βοηθήσω την Τουρκία, ως εκπρόσωπος”.

Ο Οζ δεσμεύτηκε να εγκαταλείψει την τουρκική υπηκοότητα, μετά την εκλογή του. Εξήγησε πως την είχε κρατήσει, για να μπορεί να φροντίζει καλύτερα τη μητέρα του. Δεν έπεισε. Kαι έχασε παρ’ ότι η προεκλογική του εκστρατεία ήταν εκ των πιο δαπανηρών στην ιστορία των εκλογών για τη Γερουσία.

Τι έκανε σωστά ο Τζον Φέτερμαν

Ο John Karl Fetterman είναι ο άνθρωπος που διάλεξαν οι Δημοκρατικοί να τους εκπροσωπήσει στην Pennsylvania. Έπαθε εγκεφαλικό τον περασμένο Μάιο, γεγονός που τον έθεσε εκτός για δυο μήνες και περιόρισε γενικά, την ικανότητα της ομιλίας.

“Μιλούσε” όμως, η ζωή του για εκείνον. Και ο Οζ.

Ο αντισυμβατικός -σε εμφάνιση, ύψους 2.03- Γερουσιαστής, είναι γεμάτος tattoos και δεν φοράει κοστούμια. Επίσης, δεν του αρέσει να τον αποκαλούν ‘πολιτικό’.

Στο πρώτο μισό της ζωής του έζησε πολύ άνετα (“χωρίς δυσκολίες”) σε μεσοαστικό προάστιο περιοχής που παραδοσιακά ανήκε στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους. Όπως γράφει το News Interactive, είχε ελάχιστη επαφή με φτωχούς, μειονότητες και μετανάστες.

Η οικονομική κατάσταση του πατέρα του, του επέτρεψε να ζήσει μια δεκαετία χωρίς να ‘βγάζει’ σεντ ως μισθό.

Λίγο πριν ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στη διοίκηση επιχειρήσεων (το 1993), ο κολλητός του φίλος πέθανε σε τροχαίο -ενώ πήγαινε να τον πάρει για να πάνε στο γυμναστήριο.

Δυσκολεύτηκε να διαχειριστεί την απώλεια, έως ότου έγινε εθελοντής στο πρόγραμμα Big Brothers Big Sisters (μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αποστολή να ‘δημιουργήσει σχέσεις καθοδήγησης φερέλπιδων νέων’).

Διάφοροι έχουν αποκαλύψει πόσο τους βοήθησε -εκείνος δεν έχει πει κουβέντα. Το 1995 έγινε κοινωνικός λειτουργός.

Από αυτήν την απασχόληση κατάλαβα πως η γέννηση είναι τυχαία λοταρία και ότι υπάρχει διάχυτη ανισότητα.

Όταν η AmeriCorps (βλ. ομοσπονδιακό πρόγραμμα μικρής διάρκειας, για παροχή οικονομικής υποστήριξης και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης) του πρότεινε να πάει στο Pittsburgh και να προετοιμάζει μειονεκτούντες νέους γονείς που είχαν εγκαταλείψει το σχολείο, για το απολυτήριο λυκείου, είπε αμέσως το ναι. Ο πατέρας του είχε σχολιάσει “παράτησε κάτι που ήταν έτοιμο και πολλά λεφτά, για να βοηθήσει ανθρώπους”.

Ενώ τα έκανε αυτά, έκανε και μεταπτυχιακό στη δημόσια πολιτική, στο Kennedy School of Government του Harvard.

Όταν το πήρε, πέρασε την επόμενη διετία “ανακαλύπτοντας τον εαυτό μου”.

Το 2001 δέχθηκε να κάνει στο Braddock (κοντά στο Pittsburgh) αυτό που είχε κάνει για το AmeriCorps, ως επικεφαλής της startup “Braddock Out-of-School Youth”.

Εκείνη την εποχή λάνσαρε και το ξυρισμένο κεφάλι που σε συνδυασμό με τον όγκο του, τον έκαναν κάπως τρομακτικό. Έμεινε στο πρόγραμμα μια εξαετία. Ώσπου αποφάσισε ότι το ‘απολιτίκ’ (δεν είχε ψηφίσει έως τα 30) δεν του ταιριάζει, τελικά.

Το 2005 έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος του Braddock. Δεν είχε ως στόχο τη νίκη, αλλά να επιστήσει την προσοχή στη βία που επηρέαζε τους νέους της κοινότητας.

Η μια ψήφος που έκανε τη διαφορά

Ο John Fetterman, μετά τη νίκη του. AP Photo/Gene J. Puskar

Νίκησε με μια ψήφο τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών. Ήταν πρόχειρη. Κατεγράφη την επομένη των εκλογών, αφού έπρεπε να επιβεβαιωθεί πρώτα η εγκυρότητα του ψηφοφόρου.

“Έκτοτε αφηγούμαι το περιστατικό σε όποιον μου λέει ‘και γιατί να ψηφίσω;’ ή ‘δεν μετράει η ψήφος μου’”.

Προτιμήθηκε για δήμαρχος (ο μισθός ήταν 150 δολάρια το μήνα) τρεις διαδοχικές φορές. Σε αυτό το διάστημα έχτισε σχέσεις με τους πάντες και δημιούργησε χρήσιμες συνεργασίες με ιδρύματα και επιχειρήσεις για να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών του.

Μέσω του -μη κερδοσκοπικού- ιδρύματος του (το Braddock Redux δημιουργήθηκε για να σώσει τα ιστορικά κτίρια της πόλης) ανακαίνισε μια ερειπωμένη εκκλησία και την έκανε κοινοτικό έργο. Έφτιαξε δημοτικό κέντρο τεχνών και δεν άφησε άνθρωπο χωρίς φαγητό -σε συνεργασία με οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Όπως περνούσαν τα χρόνια, μεγάλα μέσα του έκαναν αφιέρωμα. Η Guardian είχε γράψει πως “είναι ο πιο cool δήμαρχος των ΗΠΑ”. Προσέλκυσε ανθρώπους που ήθελαν να επενδύσουν στο όραμα του.

Κάποιοι του καταλόγισαν πως όσα έκανε απευθύνονταν σε λευκούς νεοφερμένους ή επισκέπτες.

Απάντησε πως οι προσπάθειες του δεν δημιούργησαν ποτέ το είδος του gentrification που διώχνει τους ανθρώπους. Αναζήτησε καινοτόμους τρόπους για να ανοικοδομήσει μια κοινότητα που επί δεκαετίες έχανε πληθυσμό (έφτασε να χάσει το 90%), μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου και της φήμης του.

Επί των ημερών του, στο δημαρχείο του Braddock, μειώθηκε και το ποσοστό των ανθρωποκτονιών. Ήταν 10 σε 13 χρόνια θητείας. Έχει τα ονόματα των θυμάτων πάνω του -σε tattoo.

Το 2016 δοκίμασε να μπει στο Κογκρέσο, με την εκστρατεία του να στηρίζεται σε μικρά ποσά που έδωσαν φίλοι και γνωστοί (το σύνολο ήταν 600.000 δολ.). Πήρε το 20% των ψήφων. Έγινε υποκυβερνήτης της πολιτείας και το συνέχισε από εκεί.

“Η διαδικασία της συγκέντρωσης χρημάτων με έκανε να νιώθω άψυχος. Γιατί κάποιος που δίνει πολλά να είναι πιο σημαντικός από αυτόν που δίνει λίγα;”.

Μισώ το παιχνίδι. Όχι τους παίκτες. Το σύστημα είναι αυτό που δεν μου αρέσει.

Έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας και η σύζυγος του έχει αποκαλύψει πως είναι χρήστης της ιατρικής έκδοσης. Έχει τοποθετηθεί προοδευτικά για τις αμβλώσεις και τους γάμους των ομοφυλόφιλων και έχει δείξει ότι δεν έχει πρόβλημα να συνεργάζεται με ‘την άλλη πλευρά’, γιατί η προτεραιότητα του είναι το αποτέλεσμα.

“Η ιδέα της δυαδικής πολιτικής είναι απλώς ανόητη. Αν δηλαδή, είσαι υπέρ του Χ είσαι κακός, και αν είσαι υπέρ του Υ είσαι καθαρός. Είναι ο θάνατος της μικροδιαφοροποίησης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα