Blogtrotters 2015: Σαράντα travel bloggers από όλον τον κόσμο ‘ψηφίζουν’ Θεσσαλονίκη

Blogtrotters 2015: Σαράντα travel bloggers από όλον τον κόσμο ‘ψηφίζουν’ Θεσσαλονίκη

Δεκάδες travel bloggers από κάθε γωνιά της Γης βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, για λίγες ημέρες και με έναν σκοπό... την προώθηση του τουρισμού της Θεσσαλονίκης. Το News 247 "μπλέχτηκε" για λίγο μαζί τους. Διαβάστε τι μας είπαν (Pics+Vid)

Σαράντα travel bloggers από 12 χώρες, βρίσκονται για λίγες ημέρες σε μία από τις πιο ζωντανές πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη. Κάθε έναν από αυτούς, ακολουθούν κάποιες χιλιάδες χρήστες στα social media. Κι έτσι απλά, οι selfies, οι φωτογραφίες από την μαγευτική παραλία, από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τα Λαδάδικα και τις “ομπρέλες”, αλλά και τα σχόλια για τις εμπειρίες από τη συμπρωτεύουσα μεταφέρονται σε κάθε γωνιά της Γης. Σαράντα travel bloggers ποστάρουν, τιτιβίζουν και μοιράζουν διαδικτυακά ένα μήνυμα… ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη νέα στην καρδιά!

Έναν χρόνο μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του Blogtrottes της Marketing Greece στην Αθήνα, κάποιοι από αυτούς και πολλοί νέοι συναντιούνται ξανά, για να ζήσουν τέσσερις μαγικές μέρες, στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Γνωρίζουν τους ανθρώπους και (μα)γεύονται από τις γαστρονομικές εμπειρίες, χορεύουν στον δρόμο και μαθαίνουν από την πολιτική ηγεσία του τόπου και τους πολίτες, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι ένας must προορισμός.

Το News 247 είχε την ευκαιρία να πάρει μία γεύση από αυτό το πολυπολιτισμικό μωσαϊκό, που “χτίστηκε” στην πόλη, από αγνώστους μέχρι χθες μεταξύ τους ανθρώπους.

Στο Μουσείο Φωτογραφίας, τα πρώτα πηγαδάκια έχουν στηθεί. Οι κουβέντες είναι μετρημένες και οι πρώτες συζητήσεις διερευνητικές. Στο Kitchen Bar όπου μεταφέρεται η παρέα αμέσως μετά, κάτι αρχίζει να κινείται. Μέχρι το βράδυ, στα Λαδάδικα, σχεδόν όλοι ξέρουμε πια ο ένας το όνομα του άλλου και κάτι από την προσωπική του ιστορία.

 

“Εμείς οι Έλληνες…” λέει η Βρετανή που ήρθε στην Ελλάδα και έμεινε

Μεταξύ αυτών η Βρετανή travel Blogger Beckie Enright, που έχει ταξιδέψει σε 42 χώρες και εδώ και έναν χρόνο ζει στην Αθήνα. Έκανε στόχο ζωής, να δει από κοντά τα πιο παρεξηγημένα μέρη του κόσμου, να ζήσει με τους ανθρώπους και να καταρρίψει τα στερεότυπα για λογαριασμό εκείνων, που δεν επιλέγουν για λάθος λόγους να επισκεφτούν μία χώρα… όπως την Ελλάδα και τους Έλληνες. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται για δεύτερη φορά και νιώθει – ξανά – μαγεμένη.

 

“Λειτουργώ πιο πολύ ως δημοσιογράφος. Πηγαίνω σε μέρη που είναι παρεξηγημένα και γράφω βιωματικά, για να δείξω τις ομορφιές κάθε τόπου και να εξηγήσω, γιατί το να μην τα επισκέπτεται ο κόσμος, δεν είναι δίκαιο ούτε για τα μέρη ούτε για τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Είναι πολύ σημαντικό, με τον τρόπο αυτό, να υποστηρίζεις μία κοινότητα. Αγοράζεις πράγματα, από ρούχα μέχρι καφέ και τρόφιμα, βοηθάς την αγορά να κινηθεί. Έχω πάει στη Βόρειο Κορέα, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ… μέρη παρεξηγημένα, που ο κόσμος αγνοεί και δεν έχει την ευκαιρία να δει και να καταλάβει, ότι οι άνθρωποι δεν είναι οι κυβερνήσεις τους”, λέει η Beckie.

Στο Κουκάκι όπου ζει τον τελευταίο χρόνο, έχει ήδη κάνει φίλους, έχει τη ζωή της, γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει γραφειοκρατία και βγάζει “αφρούς” στη σκέψη ότι πρέπει να βγάλει ΑΦΜ. Αλλά θα βγάλει. Δεν καταλαβαίνει πολλά πράγματα, αυτονόητα για εκείνη, βάσει όσων ξέρει κι έχει ζήσει στη Βρετανία, αλλά και σε χώρες όπου έχει ταξιδέψει. Για παράδειγμα, το γιατί στην Ελλάδα δεν κόβουμε αποδείξεις. “Στη Βρετανία, δεν υπάρχουν δουλειές, που να μην κόβουν αποδείξεις. Δεν το διανοείσαι καν, δεν περνάει από το μυαλό σου”, λέει.


Για την κρίση στην Ελλάδα ακούει διάφορες ιστορίες και εξηγήσεις, χωρίς να έχει βγάλει ακόμα συμπέρασμα, γιατί έχουμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση.

“Αν δούμε όμως, τι έχει γίνει σε χώρες με βάση τα πολιτικά και οικονομικά τους, δεν θα έπρεπε ποτέ κανένας να πηγαίνει σε αυτές. Υπάρχει κόσμος, που δεν πηγαίνει σε κάποια μέρη, σκεφτόμενος έτσι”, λέει. Η Beckie ταξίδευε ανά 3 μέρες για περίπου 2,5 χρόνια, μένοντας περίπου έναν μήνα σε κάθε μέρος, για να το ζήσει όσο περισσότερο μπορεί. “Πήγα στην Κωνσταντινούπολη, την αγάπησα και τη μίσησα εξίσου. Πήγα σε πολλές πόλεις της Τουρκίας και είδα ότι τα πράγματα που μπορούσαν να κάνουν οι άνθρωποι ήταν πολύ περιορισμένα. Στην Αθήνα, κάθε μέρα είναι και μία έκπληξη. Εκεί που περπατάς στον δρόμο, έχει ένα φεστιβάλ, εκθέσεις, εκδηλώσεις… Πρώτη φορά, ήρθα στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2014, για το Blogtrotters. Επέστρεψα ξανά, ως πρέσβειρα του Im An Athenian και τώρα ζω εδώ. Την κρίση δεν την βλέπω στην καθημερινότητά μου. Τη βλέπω στους οδηγούς ταξί, που κοιτάνε να πάρουν κάτι παραπάνω, τη βλέπω στα καταστήματα που κλείνουν. Την ίδια στιγμή όμως, η περίοδος αυτή είναι δημιουργική. Βλέπω ανθρώπους να κάνουν πράγματα, που αγαπάνε, startups να δημιουργούνται από ανθρώπους με όρεξη και δημιουργικότητα”.

Όσον αφορά στην κυβέρνηση, δεν καταλαβαίνει, γιατί είναι τόσο “πεισματάρα, λέγοντας ότι δεν θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ. Πολλοί μου λένε, να βγάλω τα λεφτά μου στο εξωτερικό, αλλά δεν το κάνω. Αν το έκανε αυτό κάθε ένας από εμάς, το σύστημα θα είχε καταρρεύσει”, λέει χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό, όταν μιλάει για τους Έλληνες. “Εμείς”… λέει.

Η κουβέντα πηγαίνει σε ένα βιντεάκι με πρωταγωνιστή τον Άλεξ, που επειδή είναι Έλληνας, θεωρείται αυτόματα τεμπέλης και απατεώνας. “Πίσω από αυτήν την εικόνα, βρίσκονται και εκείνοι όμως, που δουλεύουν σκληρά και δεν πληρώνονται καλά γι’αυτό που κάνουν”, λέει.

Η ίδια παρακολουθεί τις εξελίξεις με αγωνία και προβληματισμό. Ελπίζει, ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει και δεν θα την οδηγήσουν εκτός Ευρωζώνης. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και η ίδια εύχεται, η σημερινή κυβέρνηση, να ξέρει τι κάνει, τραβώντας το σκοινί στις διαπραγματεύσεις.

Για τη δική της χώρα πάντως, τη Βρετανία, δεν στάζει μέλι, αφού όπως λέει, κάθεται και παρακολουθεί από μακριά και εκ του ασφαλούς, χωρίς να επεμβαίνει, σαν να σκέφτεται και να λέει κουνώντας το δάχτυλο “καλά που δεν είμαστε κι εμείς στην Ευρωζώνη… Να τι θα παθαίναμε”.

“Έλληνες και Τούρκοι είμαστε ίδιοι άνθρωποι”

Ο Alper Metin από την Τουρκία, είναι ένας άνθρωπος που θα ήθελες για φίλο σου. Μέσα σε 12 χρόνια έχει ταξιδέψει σε 45 χώρες. Του το επιτρέπει η δουλειά του, όπως λέει, αφού ως καθηγητής πανεπιστημίου, έχει (πολύυυυυυ) μεγάλες διακοπές κατά τη διάρκεια του χρόνου. Από την Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν, στη Μογγολία, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη, τη Σουαζιλάνδη, την Μποτσουάνα, την Παλαιστίνη, την αγαπημένη του Κούβα και… δύο φορές στη Θεσσαλονίκη.

 

“Είναι μία πόλη ζωντανή, με φοβερή ενέργεια. Είναι μία πόλη όμορφη, που σου δίνει την αίσθηση της Μεσογείου, είναι πολύ σημαντική για την ιστορία της. Οι παππούδες μου έζησαν εδώ για 500 χρόνια. Έζησαν την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924. Έχω ακούσει πάρα πολλές ιστορίες από τους δικούς μου, για την πόλη, για τον πόλεμο, για εκείνα τα χρόνια. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη πολύ σημαντική και για τη δική μου προσωπική ιστορία. Άλλωστε, έχουμε πολλά κοινά οι δύο λαοί. Τα ποτά μας, το ούζο και η ρακή, είναι τα ίδια, αν και στην Τουρκία, δεν ξέρω αν πρέπει να το πω, είναι πολύ πιο ακριβά. Είμαστε ίδιοι άνθρωποι, χαλαροί, φιλόξενοι, ευχάριστοι. Είμαστε ανοιχτόκαρδοι”, λέει.

Μεγάλωσε σε μία περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και τώρα ζει στην Κωνσταντινούπολη. Μιλά με τα καλύτερα λόγια για την ελληνική ιστορία και τους Έλληνες στο Φανάρι. Το πρόσωπό του εκπέμπει σεβασμό και θαυμασμό, όταν μιλάει για τον αγώνα που έδωσαν οι Φαναριώτες, αντιστεκόμενοι στους Τούρκους, περιγράφοντας πώς η Εκκλησία στο Φανάρι είναι η μόνη που παρέμεινε χριστιανική, ακριβώς λόγω της αντίστασης των κατοίκων της περιοχής.

 

Ο Kevin Miao και η Eley Yuan είναι Κινέζοι, που εδώ και δύο χρόνια ζουν και αυτοί στην Αθήνα. Δύο πανέμορφοι άνθρωποι, ψυχές “ταξιδιάρες”, που παίζουν μουσική και δίνουν παραστάσεις με γνωστούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα.


Από τους υπόλοιπους, οι περισσότεροι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Ελλάδα για πρώτη φορά. Η Κάμι από τη Γαλλία, η Annika από το Αμβούργο, η Luisa από τη Βραζιλία, δημοσιογράφος και επαγγελματίας travel blogger, που ζει στην Πορτογαλία και είχε στόχο να έρθει στη χώρα μας, για να δει τα νησιά και να γνωρίσει τους ανθρώπους. Αλλά μεταξύ τους είναι κι ο Κώστας, ο Έλληνας blogger που κατάγεται και ζει στη Θεσσαλονίκη και παρότι έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες, δεν έχει δώσει την προσοχή που θα ήθελε στην πόλη του.

Άνθρωποι ωραίοι, ενδιαφέροντες, διαφορετικοί, ευγενικοί και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, καθένας με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, την προσωπικότητα και το υπόβαθρό του συνταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη και γίνονται μάρτυρες του πώς χτυπά η καρδιά της πόλης. Πολύ απλά… ποιοι θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι πρεσβευτές της ομορφιάς της στο εξωτερικό;

Παρακολουθήστε τις εμπειρίες τους μέσα από το www.blogtrotters.gr ή από το #blogtrottersgr

Λίγα λόγια για το Blogtrotters 2015: Θεσσαλονίκη, Young at Heart!

Το 2013 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ως σύγχρονος Κοινωνικός Εταίρος, ίδρυσε με συμμέτοχους το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και την Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ), την MARKETING GREECE, Ανώνυμη Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με πρωταρχικό στόχο την αποτελεσματική προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η Marketing Greece στοχεύει, μέσω ενός πλάνου πολυεπίπεδης επικοινωνιακής στρατηγικής, να αναδείξει τη χώρα μας σε έναν από τους σημαντικότερους και ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Υπό την αιγίδα: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Θεσσαλονίκης

Στρατηγικός Συνεργάτης: Aegean Airlines

Με τη συνεργασία: Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Thessaloniki Convention Bureau, Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης, Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής

Με την υποστήριξη: Domotel Les Lazaristes, Makedonia Palace, Porto Palace, Holiday Inn, Electra Palace, Poseidon Palace, Litohoro Olympus Resort, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Kouzina Food & Drink, Kitchen Bar, Εστιατόριο Παλάτι, Thessaloniki Walking Tours, Lindy Hop Greece, Creativity Platform, Λευκή Άμμος beach bar, The Gang music band

Χορηγοί Επικοινωνίας: News247.gr, GTP.gr, Elculture.gr, Όμορφα Ταξίδια


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα