Χατζηδάκης στο ΝEWS 247: Το δέντρο με τα λεφτά του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει

Χατζηδάκης στο ΝEWS 247: Το δέντρο με τα λεφτά του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ--ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-- ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Ο υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερο υπαρκτό κίνδυνο για τη χώρα αυτή τη στιγμή. Υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις που έκανε ως υπουργός στην αγορά και καλεί αντιπολίτευση και Ευρώπη να επανεξατάσουν τη στάση τους στο μεταναστευτικό. Διαβάστε τη συνέντευξη στο Νews247

“Το δέντρο με τα λεφτά του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία επιλογή στο παρελθόν με ακόμα χειρότερους όρους. Πληρώσαμε πανάκριβα το λεφτά υπάρχουν του Γεώργιου Παπανδρέου. Θα είναι κρίμα να ξαναζήσουμε το λεφτά υπάρχουν του κ. Τσίπρα!”, δηλώνει ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης.

Χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερο υπαρκτό κίνδυνο για τη χώρα αυτή τη στιγμή, καθώς -όπως λεει- οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια και αμύνεται της κατηγορίας για κινδυνολογία, υποστηρίζοντας ότι: “Για τον κίνδυνο δεν φταίνε αυτοί που τον επισημαίνουν, αλλά αυτοί που τον προκαλούν”. Παραδέχεται ωστόσο ότι: “Κι εμείς αυξάνοντας τις προσδοκίες βάλαμε τον πήχη ψηλότερα. Όμως ο καθοριστικός παράγοντας ήταν η πολιτική αβεβαιότητα”.

Ο κ.Χατζηδάκης υπερασπίζεται των μεταρρυθμίσεων που εφήρμοσε ως υπουργός Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για πτώση τιμών σε αρκετούς κλάδους όπως διδακτρα, βιβλία και απορρυπαντικά, ενώ αναφέρει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος. “Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά με παλιές συνταγές. Η πατρίδα μας δεν θα αλλάξει ούτε με την ακινησία ούτε με την δημαγωγία”, δηλώνει.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό αναφέρει: “Έχουμε τα δικά μας τεράστια κοινωνικά προβλήματα, δεν μπορούμε να επιβαρυνθούμε υπέρμετρα από τη μετανάστευση. Είναι κάτι που πρέπει να καταλάβει πρωτίστως η αντιπολίτευση. Από την άλλη πρέπει να βοηθήσει και η Ευρώπη. Ανήκουμε στην Ευρώπη και χρειαζόμαστε στήριξη γιατί δεχόμαστε μόνοι μας το 70% της παράνομης μετανάστευσης”.

Ως ένας άνθρωπος που γνωρίζετε καλά την αγορά, είναι μόνο η προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ που φέρνει αναστάτωση στα χρηματιστήρια ή το πρόβλημα ξεκίνησε όταν έσκιζε η κυβέρνηση τα μνημόνια και έδιωχνε το ΔΝΤ;

Να σας θυμίσω ότι η χώρα βγήκε δοκιμαστικά με επιτυχία στα αγορές τον προηγούμενο Απρίλιο. Από τότε μέχρι σήμερα δεν άλλαξε κάτι στην οικονομία μας και τα περισσότερα μακροοικονομικά μεγέθη μάλλον βελτιώθηκαν : έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, περάσαμε μετά από έξι χρόνια ύφεσης στην ανάκαμψη το 2014 και σε προβλεπόμενη ανάπτυξη 3% για το 2015 και το 2016, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Είχαμε μπει δηλαδή σε πορεία εξόδου από το Μνημόνιο και συζητάγαμε με τους εταίρους μας την επόμενη μέρα, έτσι ώστε η απεμπλοκή μας από τα Μνημόνια να γίνει με ασφάλεια και χωρίς αναταράξεις. Έχω πει ότι κι εμείς αυξάνοντας τις προσδοκίες βάλαμε τον πήχη ψηλότερα. Όμως ο καθοριστικός παράγοντας ήταν η πολιτική αβεβαιότητα, Όσο πλησίαζε η προεδρική εκλογή και φαινόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την χώρα σε πρόωρες εκλογές τόσο εντεινόταν η ανησυχία στους εταίρους μας και τις αγορές. Και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έστρεψαν την προσοχή τους στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις εξωπραγματικές δηλώσεις των στελεχών της.

Ήταν αναπόφευκτο, λοιπόν, οι εταίροι μας να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και να πατήσουν φρένο στην έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, αναμένοντας να λύσουμε πρώτα το πολιτικό πρόβλημα. Επίσης ήταν αναμενόμενο οι αγορές να λάβουν σοβαρά τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του που είναι παντελώς ανεδαφικές και εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Δεν είναι κινδυνολογία να λέτε ότι εάν εκλεγεί άλλη κυβέρνηση θα χρεοκοπήσει η χώρα και θα αδειάσουν τα ΑΤΜ;

Ξέρετε ότι είμαι εκ φύσεως μετριοπαθής άνθρωπος και μου αρέσουν οι μεγάλες και βαρύγδουπες κουβέντες. Όμως για τον κίνδυνο δεν φταίνε αυτοί που τον επισημαίνουν, αλλά αυτοί που τον προκαλούν. Επαναλαμβάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ με τις υποσχέσεις τους έχει τρομάξει τους εταίρους μας και τις αγορές. Οι διακηρύξεις του για μονομερή διαγραφή του 50% του χρέους, επανακρατικοποιήσεις, ακύρωση επενδυτικών σχεδίων, και παροχές αρκετών δις ευρώ κλπ, οδηγούν την χώρα σε σύγκρουση με τους εταίρους της και προκαλούν τεράστια ερωτηματικά. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγαλύτερος υπαρκτός κίνδυνος για τη χώρα αυτή την στιγμή καθώς μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια. Και αυτό δεν θα είναι κακό μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους του, αλλά θα είναι μοιραίο για όλους του Έλληνες.

Εάν όμως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν δίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση και υπάρχει δυσκολία στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, θα αποκλείατε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ; Δε θα ήταν δεύτερες εκλογές καταστροφικές;

Θεωρώ τις πρόωρες εκλογές αρνητική εξέλιξη για την οικονομία και τη χώρα. Ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση να προκύψει θα έχουμε υποστεί ένα κόστος στην προσπάθειά μας να ξανασταθούμε στα πόδια μας λόγω των αναταράξεων που όλοι βιώνουμε και της εικόνας που δημιουργήθηκε. Δείτε για λίγο την εικόνα των αγορών, την πορεία του ευρώ, τα ξένα δημοσιεύματα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε κάθε τρεις και λίγο εκλογές, μην τρέφουμε αυταπάτες. Για το ενδεχόμενο συνεργασίας, από την ευρωπαϊκή μου εμπειρία είμαι ανοικτός στη συναίνεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως με τις θέσεις του, που βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, ακυρώνει κάθε τέτοια προοπτική. Δεν νομίζω όμως να φτάσουμε μέχρι εκεί. Βλέπετε το κλίμα. Η διαφορά στις δημοσκοπήσεις μειώνεται, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ευνοούν την Νέα Δημοκρατία. Είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες πολίτες θα συνταχθούν με τη Νέα Δημοκρατία που αποτελεί αυτή τη στιγμή τον βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες είχατε μία αντιπαράθεση με τον κ.Σταθάκη για τα περιφερειακά αεροδρόμια ένα ζήτημα που προβάλλετε ιδιαίτερα, όπως και την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Πολλοί όμως σας κατηγορούν ότι παρά την επιμονή στην πλατφόρμα του ΟΟΣΑ, η τιμή του γάλακτος για παράδειγμα δε μειώθηκε, ενώ η κυριακάτικη λειτουργία δεν ωφέλησε τόσο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ακυρώσει την μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση των τελευταίων πέντε ετών στη χώρα. Μία επένδυση 2,1 δις ευρώ που θα αναμορφώσει τα περιφερειακά αεροδρόμια από απλές πίστες προσγείωσης – απογείωσης σε πόλους ανάπτυξης και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Μία επένδυση που θα τονώσει τις τοπικές κοινωνίες και τον τουρισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να την ακυρώσει. Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται την επανασύσταση της Ολυμπιακής. Μιας εταιρείας που κόστιζε στον Ελληνα φορολογούμενο 1 εκ ευρώ ημερησίως. Ποιους κοροιδεύουν; Με την πολιτική τους θα αποτρέψουν όλους τους επίδοξους επενδυτές, θα διώξουν και αυτούς που έχουμε καταδικάζοντας τους ανέργους σε μόνιμη αεργία. Σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και την τιμή του φρέσκου γάλακτος δεν πέρασε η δική μου τροπολογία, αλλά εφαρμόστηκε η πολιτική αυτών οι οποίοι τώρα κάνουν κριτική για την αποτελεσματικότητα της δικής τους τροπολογίας! Για παράδειγμα στο βρεφικό γάλα που υιοθετήθηκε η απελευθέρωση και η διάθεσή του από τα σούπερ μάρκετ η τιμή έπεσε έως 20%. Οι μεταρρυθμίσεις μας στην αγορά σε αρκετούς κλάδους έχουν οδηγήσει σε πτώση των τιμών, όπως τα δίδακτρα, τα βιβλία, τα απορρυπαντικά. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά με παλιές συνταγές. Η πατρίδα μας δεν θα αλλάξει ούτε με την ακινησία ούτε με την δημαγωγία. Θα αλλάξει μόνο αν ακολουθήσουμε τον δρόμο της Ευρώπης, πρακτικές που έχουν πετύχει και σε άλλες πιο προηγμένες χώρες.

Στη Β’ Αθήνας ανήκουν περιοχές (κυρίως στα δυτικά προάστια) όπου η ανεργία είναι υψηλότερη από τον υψηλό έτσι κι αλλιώς εθνικό μέσο όρο, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Τι έχετε να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους; Ότι με το ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουν κι αυτά που δεν έχουν;

Περάσαμε δύο δύσκολα χρόνια. Οι Έλληνες πολίτες με τεράστιες θυσίες κράτησαν τη χώρα όρθια. Αποφύγαμε τα χειρότερα, προσπαθήσαμε με όλες τις δυνατότητας και τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας να σταθούμε δίπλα σε όσους επλήγησαν περισσότερο. Παράλληλα βάλαμε τις βάσεις, κάναμε δουλειά υποδομής για να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική στις επενδύσεις. Αυτό είναι το φάρμακο για την ανεργία: ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, έμφαση στην επιχειρηματικότητα, επενδύσεις, νέες δουλειές. Έχουμε φτάσει στην στιγμή που οι κόποι και οι θυσίες αρχίζουν να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς. Περάσαμε φέτος σε ανάκαμψη και μπορούμε να περάσουμε σε ανάπτυξη 3% το 2015 και το 2016 που μεταφράζεται σε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Με το νέο ΕΣΠΑ ενισχύουμε με καινοτόμες δράσεις και προγράμματα τη νεανική επιχειρηματικότητα. Η ανεργία ήδη μειώνεται. Είναι κρίμα αυτή τη προσπάθεια και οι θυσίες των Ελλήνων να πάνε χαμένες. Πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο της Ευρώπης. Το δέντρο με τα λεφτά του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία επιλογή στο παρελθόν με ακόμα χειρότερους όρους. Πληρώσαμε πανάκριβα το λεφτά υπάρχουν του Γεώργιου Παπανδρέου. Θα είναι κρίμα να ξαναζήσουμε το λεφτά υπάρχουν του κ. Τσίπρα!

Ως ένας φιλελεύθερος πολιτικός συμφωνείτε με τον τρόπο με τον οποίο εντάσσεται το μεταναστευτικό στην προεκλογική αντιπαράθεση;

Πρέπει να δούμε το πρόβλημα της μετανάστευσης με ευαισθησία, ψυχραιμία αλλά και ρεαλισμό. Ναι, οι μετανάστες έρχονται στην Ευρώπη γιατί έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Από την άλλη η Ελλάδα ως το τελευταίο νότιο σύνορο της Ευρώπης, έχει υποστεί τεράστια πίεση σε μία γειτονιά που καίγεται. Έχουμε τα δικά μας τεράστια κοινωνικά προβλήματα, δεν μπορούμε να επιβαρυνθούμε υπέρμετρα από τη μετανάστευση. Είναι κάτι που πρέπει να καταλάβει πρωτίστως η αντιπολίτευση. Από την άλλη πρέπει να βοηθήσει και η Ευρώπη. Ανήκουμε στην Ευρώπη και χρειαζόμαστε στήριξη γιατί δεχόμαστε μόνοι μας το 70% της παράνομης μετανάστευσης.

Και μια προσωπική ερώτηση. Γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες στη Β΄ Αθήνας κ.Χατζηδάκη;

Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή προσπαθώ να αλλάξω αυτά που θεωρώ ότι κρατούν την χώρα μας κολλημένη στο παρελθόν. Να προωθήσω ιδέες και πολιτικές που θα φέρουν την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης. Να ταυτιστώ με μετρήσιμο έργο και αποτέλεσμα. Ως ευρωβουλευτής υπερασπίστηκα τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα στην ΕΕ και ανέλαβα πρωτοβουλίες για την εναρμόνισή μας με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Ως υπουργός εργάστηκα για να λύσω ζητήματα που βάλτωναν επί χρόνια. Την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τη χαμηλή απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων, την επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων, την προστασία του καταναλωτή, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Μάχες και έργο για την Ελλάδα της Ευρώπης. Αυτή την πολιτική εκφράζω. Δεν πιστεύω στην ακινησία. Δεν πιστεύω στις δημόσιες σχέσεις. Πιστεύω στο έργο. Αυτό δεσμεύομαι να συνεχίσω να κάνω.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα