Ελληνίδα γιατρός για κορονοϊό: ”Η Αμερική κινδυνεύει να γίνει μια νέα Ιταλία”

Ελληνίδα γιατρός για κορονοϊό: ”Η Αμερική κινδυνεύει να γίνει μια νέα Ιταλία”
Σύσκεψη γιατρών AP

Η Ελληνίδα γιατρός στο Λονδίνο, Χριστίνα Φωτοπούλου, μιλά στο News 24/7, για τον κίνδυνο άλλων χωρών να ακολουθήσουν τα βήματα της Ιταλίας.

Η γυναικολόγος-ογκολόγος του Imperial College Healthcare Trust, Χριστίνα Φωτοπούλου, μίλησε στο News 24/7 για το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Αγγλία μετά τα μετρά προστασίας, που έλαβε η κυβέρνηση Τζόνσον.

Επιπλέον, αναφέρεται στην κατάσταση των νοσοκομείων και του συστήματος υγείας που βρίσκονται στα όριά τους.

Τονίζει, ότι οι οίκοι ευγηρίας είναι οι πρώτοι χώροι που πλήττονται από τον Covid-19 λόγω των ηλικιωμένων ανθρώπων, και σημειώνει ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Φωτοπούλου στο News247:

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Αγγλία λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού; Υπάρχει πιθανότητα να ζήσετε φαινόμενα Ιταλίας;

Αρχικά, υπάρχει ένα γενικό locked up (εγκλεισμός). Η κυβέρνηση μας συνιστά να μείνουμε σπίτι και να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις. Υπάρχει μια κοινωνική αποστασιοποίηση. Ο κόσμος κάνει πολύ τζόκινγκ. Στα σούπερ μάρκετ υπάρχει φύλακας για να περιορίζεται ο συνωστισμός μέσα στο κατάστημα. Μεγάλο μέρος του κόσμου δουλεύει από το σπίτι, π.χ. εργαζόμενοι σε ασφαλιστικές εταιρείες. Βέβαια, υπάρχουν και οι αρνητικές επιπτώσεις, όπως η καθυστέρηση πληρωμών. Η κίνηση στους δρόμους έχει μειωθεί πάρα πολύ. Σκεφτείτε ότι το Λονδίνο είναι μια πόλη με μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκεί που χρειαζόμουν 1 ώρα για να πάω στη δουλειά μου, τώρα φτάνω σε 10 λεπτά! Όσο αφορά τον τομέα της υγείας τα τακτικά χειρουργεία δεν πραγματοποιούνται.

Τώρα για το αν κινδυνεύουμε να γίνουμε και εμείς Ιταλία, έχω να σας απαντήσω το εξής: Η Αμερική ίσως κινδυνεύει να γίνει μια νέα Ιταλία. Να ξέρετε ότι υπάρχει κίνδυνος για όλες τις χώρες και άρα και για την Αγγλία. Μιλάμε για μια πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος. Η Ιταλία, έχει υψηλό ποσοστό θανάτων, όπως και η Κίνα.

Υπήρχε κάποια παρότρυνση από την επιστημονική κοινότητα της χώρας για μέτρα προστασίας, πριν από αυτά που εξήγγειλε η κυβέρνηση Τζόνσον;

Όχι, δεν υπήρχε κάτι. Ο Μπόρις Τζόνσον, ακολούθησε τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι έχει δίπλα του μια επιστημονική ομάδα που τον συμβουλεύει. Στην αρχή ακολούθησε μια συγκεκριμένη στρατηγική με βάση τις οδηγίες που του έδωσαν και μετά από λιγές μέρες την άλλαξε.

Πώς σχολιάζετε τα μέτρα προστασίας της ελληνικής κυβέρνησης για τον κόσμο που γύρισε από τη Μεγάλη Βρετανία;

Είναι πολύ σωστά μέτρα. Αντίστοιχα μέτρα προστασίας παίρνουν πολλές χώρες ανά τον κόσμο και πράττουν ορθολογικά. Γενικά η καραντίνα δεν είναι κάτι παράλογο, αλλά ένα εντελώς φυσιολογικό μέτρο για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Πώς είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία;

Είναι σε μια κατάσταση αναχαίτισης-αναδιοργάνωσης. Το σύστημα υγείας έχει φτάσει πολύ κοντά στα όριά του. Στην Αγγλία υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τα κρεβάτια εντατικής. Έχουμε λίγα κρεβάτια και από τα πιο χαμηλά ποσοστά στην Ευρώπη. Αντίθετα η Γερμανία έχει από τα πιο υψηλά ποσοστά. Πρέπει να φτιαχτούν περισσότερα κρεβάτια. Αναγκαζόμαστε να μετατρέπουμε θαλάμους σε κρεβάτια εντατικής. Αυτή τη στιγμή το 20% (ίσως και παραπάνω) των γιατρών στο νοσοκομείο που βρίσκομαι είτε έχει διαγνωσθεί με κορονοϊό, είτε βρίσκεται σε καραντίνα. Είναι αρκετά υψηλό ποσοστό. Επιπλέον, μην ξεχνάμε τους ανθρώπους με άλλες παθήσεις. Το νοσοκομείο μας (Imperial College Healthcare) είναι ένα νοσοκομείο που δέχεται κρούσματα κορονοϊού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, λόγω του όγκου δουλειάς που έχουμε, ασθενείς με καρκίνο να τους χειρουργούμε αλλού.

Πιστεύετε ότι το σύστημα υγείας θα αντέξει;

Κοιτάξτε, όπως σας είπα και πριν, όλα τα συστήματα υγείας είναι στα όριά τους, όχι μόνο της Αγγλίας. Όλα έχουν μειώσει τη δυνατότητα περίθαλψης. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στα νοσοκομεία υπάρχει σειρά προτεραιότητας, ειδικά τώρα που είναι έτσι τα πράγματα. Βιώνουμε μία δύσκολη κατάσταση.

Θεωρείται ότι τα μέτρα που πήρε ο Μπόρις Τζόνσον είναι επαρκή; Μήπως έπρεπε να είναι πιο αυστηρά;

Έχει πάρει ήδη πολύ αυστηρά μέτρα. Δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω. Κανείς δεν έχει ξαναζήσει κάτι παρόμοιο μέχρι σήμερα. Ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι μεταφορές έχουν γίνει πολύ γρήγορες και εύκολες, με αποτελέσμα να είναι φυσικό επακόλουθο η εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο. Το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι από την αρχή της επιδημίας (Δεκέμβριο) να εμποδίσουμε την είσοδο και την έξοδο κάθε ανθρώπου στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Φυσικά όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο θα ήταν ακραίο και δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Έχει ακουστεί ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα και θάνατοι από τον κορονοϊό σε γηροκομεία και οίκους ευγηρίας στη Βρετανία. Γνωρίζετε αν ισχύει κάτι τέτοιο;

Δεν γνωρίζω κάτι για αυτό. Πάντως οι οίκοι ευγηρίας είναι οι πρώτοι που πλήττονται από τον κορονοϊό, καθώς μιλάμε για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας (συνήθως πάνω από τα 80 έτη) με σοβαρά προβλήματα υγείας. Μάλιστα, πολλές φορές, λόγω αυτών των προβλημάτων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ένας ηλικιωμένος πεθαίνει από τον κορονοϊό ή από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version