Κανόνες Lockdown: Σε ποιες χώρες μπορείς να ταξιδέψεις σήμερα

Κανόνες Lockdown: Σε ποιες χώρες μπορείς να ταξιδέψεις σήμερα
2020/Associated Press/Joan Mateu

Τι ισχύει με τα ταξίδι αναψυχής και εργασίας στην Ευρώπη και την Αμερική. Σε ποιές χώρες είναι υποχρεωτικό το αρνητικό PCR test και η καραντίνα.

Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαίου, επιχειρούμε μέσα από στοιχεία της Deutsche Welle, να παραθέσουμε την εικόνα των περισσοτέρων κρατών στην Ευρώπη (+ΗΠΑ), ως προς τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, ενώ το τρίτο κύμα κορονοϊού δεν έχει σταματήσει να “βράζει” σε αρκετές μητροπόλεις. Το πλαίσιο των κανόνων περί μετακίνησης στις περισσότερες χώρες είναι πιθανό να διαφοροποιηθεί μερικώς, ανάλογα με την εικόνα των κρουσμάτων κορονοϊού μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του αρνητικού PCR/Rapid test για κάθε ταξιδιώτη παραμένει εν πολλοίς κοινό για κάθε χώρα.

Γερμανία

Ιδιαίτερα αυστηροί είναι οι κανόνες του lockdown για όσους ζουν στην Γερμανία, ενώ για όσους φιλοδοξούν να ταξιδέψουν στην χώρα, οι κανόνες είναι ακόμα πιο σκληροί. Η είσοδος στην χώρα σε ταξιδιώτες που προέρχονται από περιοχές με ιδιαίτερα υψηλή διασπορά κορονοϊού είναι πλήρως απαγορευμένη, ενώ το ίδιο ισχύει για τους ταξιδιώτες από χώρες όπου έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά μεταλλάξεων του κορονοϊού. Κάθε ταξιδιώτης, ανεξαρτήτως της χώρας αναχώρησής του, καλείται να επιδείξει στο αεροδρόμιο αρνητικό τέστ κορονοϊού, διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει δεκτός στην χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutche Welle, οι συζητήσεις για την χαλάρωση περιορισμών σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες είναι σε εξέλιξη. Προς το παρόν, η διαμονή στην χώρα για τουριστικούς λόγους δεν επιτρέπεται, ενω και η έγκριση παραμονής για επαγγελματικούς λόγους, δίδεται με αυστηρά κριτήρια. Ταξιδιώτες από χώρες όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά κορονοϊού στον πληθυσμό, καλούνται να παραμείνουν σε δεκαήμερη καραντίνα κατά την είσοδο τους στην χώρα, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του τεστ κορονοϊού.

Γαλλία

Με περισσότερα από 200.00 κρούσματα κάθε εβδομάδα, η Γαλλία “πνίγεται” ακόμα στο τρίτο κύμα κορονοϊού. Γι’ αυτό και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας απαιτεί 10ήμερη καραντίνα από κάθε επισκέπτη προτεχόμενο από χώρες της Νότιας Αμερικής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Βρετανίας. Οι ταξιδιώτες καλούνται να κάνουν κράτηση σε ξενοοδοχεία καραντίνας που έχουν εγκριθεί από το κράτος και να πληρώσουν τη διαμονή τους για κάθε μέρα. Ομάδες ασφαλείας σε κάθε ξενοδοχείο εγγυούνται την τήρηση των σχετικών μέτρων. Από τον περασμένο Νοέμβριο η γαλλική εστίαση έχει κυριολεκτικά “νεκρώσει”, ενώ με το ξέσπασμα του τρίτου κύματος κορονοϊού, διατάχθηκε και το κλείσιμο των σχολείων. Η απαγόρευση προς τους πολίτες για μετακινήσεις που δεν ξεπερνούν σε απόσταση τα 10 χιλιόμετρα έχει επιβληθεί οριζόντια και τηρείται με αυστηρούς ελέγχους της αστυνομίας. Η κυβέρνηση μελετά μια μερική χαλάρωση των περιορισμών από τον Μάιο.

Βρετανία

Ένα πολύμηνο αυστηρό lockdown στην Μεγάλη Βρετανία οδεύει προς το τέλος του, με το πρόσφατο ανοιγμα της εστίασης και τη σταδιακή άρση όλων των περιορισμών ως τις 21 Ιουνίου. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν αυστηρές οι συστάσεις σε όσους ταξιδεύουν από και προς την Αγγλία, την Βόρεια Ιρλανδία, τη Σκωτία και την Ουαλία, ώς προς την επίδειξη αρνητικου τέστ κορονοϊού προς τις συνοριακές αρχές (το οποίο θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών, συνυπολογιζόμενης και της ημέρας αναχώρησης) και τη συμπλήρωση εγγράφου εντοπισμού επιβάτη (plf), ανεξαρτήτως χώρας διαμονής.

Ιταλία

Τουλάχιστον μέχρι τις 30 Απριλίου, η Ιταλία θα παραμείνει σε πανενθικό καθεστώς έκτάκτου ανάγκης, με αυστηρούς περιορισμούς για κάθε πολίτη και κάθε επισκέπτη της χώρας. Πτήσεις από την Βραζιλία έχουν ματαιωθεί επ’αόριστον, ενώ το ίδιο καθεστώς ισχύει και για το Ηνωμένο Βασίλειο. Δύο διπλές πενθήμερες καραντίνες και δυο αρνητικά τεστ κορονοϊού είναι η υποχρέωση που αφορά ταξιδιώτες από χώρες υψηλού κινδύνου. Η χώρα έχει χωριστεί σε ζώνες χαμηλής και υψηλής πυκνότητας κρουσμάτων κορονοϊού, με το μεγαλύτερο μέρος της να βρίσκεται σε “βαθύ κόκκινο”. Οι διαδημοτικές και περιφερειακές μετακινήσεις έχουν απαγορευτεί αυστηρά, ενώ και οι τουριστικοί προορισμοί όπως το Κολοσσαίο, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανοίξει για το κοινό.

Ισπανία

Η Ισπανία έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το δεύτερο και το τρίτο κύμα κορονοϊού με λιγότερες απώλειες, συγκριτικά με χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Παρ’ όλα αυτά, δεν γίνονται πτήσεις από και προς την Βραζιλία και χώρες της Νότιας Αφρικής, ενώ κάθε περιοχή εφαρμόζει δικά της πρωτόκολλα υγείας και αποστασιοποίησης, ως προς την εστίαση, τους χώρους ψυχαγωγίας και την καθημερινή κυκλοφορία των πολιτών. Τουριστικοί προορισμοί όπως η Ίμπιζα, παραμένουν κλειστοί.

Ολλανδία

H κυβέρνηση της χώρας απαιτεί από κάθε ταξιδιώτη να επιδείξει όχι μόνο αρνητικό PCR test κατά την είσοδο του αλλά και αρνητικό τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων, τα οποία θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι και 4 ώρες πριν από την αναχώρηση του. Επίσης, η 10ήμερη καραντίνα καθίσταται υποχρεωτική για όλους, μέχρι και σήμερα, αν και δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής τέστ στον κάθε ταξιδιώτη μετά το πέρας 5 ημέρων. Αν το τέστ είναι αρνητικό, μπορεί να περάσει στην χώρα. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες τουριστικές δομές παραμένουν ανενεργές, αν και η εστίαση έχει ανοίξει, μόνο για καταστήματα που λειτουργούν με εξωτερικούς χώρους. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας κάνει “αυστηρές συστάσεις” σε όλους για την αποφυγή μετακινήσεων εντός ή/και εκτός της χώρας.

Βέλγιο

Στο Βέλγιο μπορούν να εισέλθουν χωρίς PCR test ταξιδιώτες από τις χώρες: Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ιταλία και Πορτογαλία. Οι πολίτες αυτών των χωρών καλούνται να συμπληρώσουν έγγγραφο PLF και μέσω των απαντήσεων τους, εξάγεται μια σειρά οδηγιών σχετικά με το αν είναι απαραίτητο ή όχι να μείνουν σε καραντίνα. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανανεώνει διαρκώς την “κόκκινη λίστα” των χωρών όπου ο εκάστοτε ταξιδιώτης υποχρεούτα να υποβάλλει αρνητικό PCR test για να γίνει δεκτος

Αυστρία

Η Αυστρία καθώς προετοιμάζεται για μια σημαντική μείωση των περιορισμών του εθνικού της lockdown από τον Μάιο, εφαρμόζει ένα αυστηρό σύστημα ψηφιακής καταχώρησης δεδομένων για κάθε επισκέπτη.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία έχει ξεκινήσει την σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών του lockdown της, παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση της χώρας δεν ενθαρρύνει τα μή αναγκαία ταξίδια από και προς τα σύνορά της. Σήμερα, άτομα που προέρχονται από χώρες της Ευρώπης με αναλογία 500 κρούσματα/100.000 πολίτες καλούνται να μείνουν υποχρεωτικά σε 14ήμερη καραντίνα. Ταξιδιώτες από περιοχές της Ευρώπης με αναλογία 150 κρούσματα/100.000 πολίτες γίνονται δεκτοί μόνο για επαγγελματικά ταξίδια, Όλοι οι ταξιδιώτες καλούνται να υποβάλλουν αρνητικό test PCR πριν ή και κατά την άφιξή τους.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία παραμένει σε καθολικό lockdown με σκληρά, οριζόντια μέτρα. Η επίδειξη αρνητικού PCR test είναι υποχρεωτική για κάθε επισκέπτη, ενώ κατά τη διαμονή του στην χώρα, συστήνεται αυστηρά η μετακίνηση εντός περιορισμένων χιλιομετρικά αποστάσεων. Η μεταφορά με λεωφορεία και μετρό για κάθε μη εργαζόμενο δεν συστήνεται, ενώ η μη χρήση μάσκας προστασίας τιμωρείται με πρόστιμο 2.500 ευρώ.

Πολωνία

Επιβάλλεται απομόνωση 10 ημερών σε κάθε ταξιδιώτη, με ορισμένες εξαιρέσεις για όσους ζούν και εργάζονται στην χώρα. Οι ταξιδιώτες από χώρες εκτός της Ε.Ε, απαγορεύεται να εισέλθουν στη χώρα για σκοπούς που δεν σχετίζονται με εργασία.

Φινλανδία

Η χώρα παραμένει σε αυστηρό lockdown ως τις 30 Απριλίου, με την υποχρέωση του PCR test για κάθε ταξιδιώτη να παραμένει ενεργή. Σύντομα αναμένεται να ανοίξουν ορισμένες εμπορικές δραστηριότητες και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

Σουηδία.

Η απαγόρευση εισόδου προς Βρετανούς πολίτες, αλλά και Δανούς, Νορβηγούς, είναι σε ισχύ, ενώ ο κανονισμός του αρνητικού τεστ Covid-19, παραμένει επίσης ενεργός, τουλάχιστον ως τις 31 Μαίου.

Δανία

Η Δανία ετοιμάζεται να ανοίξει την οικονομία της ξανά από τον ερχόμενο μήνα. Μέχρι σήμερα, κάθε ταξιδιώτης κατά την άφιξη του στην χώρα, οφείλει να καταθέσει αρνητικό τεστ κορονοϊού και συγκεκριμένο λόγο – μη τουριστικό- για το ταξίδι του.

Ελβετία

Το άνοιγμα της εστίασης και των τουριστικών προορισμών βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελβετία, ενώ οι πολίτες της Βρετανία και της Νότιας Αφρικής, δεν γίνονται δεκτοί στην χώρα μέχρι στιγμής. Πολίτες από χώρες “υψηλού κινδύνου” (η λίστα ανανεώνεται συνεχώς) καλούνται να μείνουν σε καραντίνα για 10 μέρες.

Λουξεμβούργο

Το lockdown παραμένει στην χώρα και όσοι ταξιδεύουν μέσω αέρος υποχρεώουνται να δείξουν αρνητικό test κορονοϊού στα σύνορα.

Νορβηγία

Η καταχώρηση προσωπικών δεδομένων και ιατρικού ιστορικού, αρνητικού test και η καραντίνα 10 ημερών είναι υποχρεωτικά για κάθε επισκέπτη προς την χώρα. Με την διενέργεια δεύτερου test, ο ταξιδιώτης μπορεί να σπάσει την καραντίνα στις 7 ημέρες.

Τουρκία

Κάθε ταξιδιώτης ηλικίας άνω των 6 ετών καλείται να υποβάλλει αρνητικό test PCR και να καταχωρήσει το ιατρικό ιστορικό του, μπαίνοντας στην χώρα. Οι πτήσεις από και προς την Αγγλία έχουν απαγορευτεί, ενώ το λιανεμπόριο και η εστίαση λειτουργούν από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ καθημερινά.

ΗΠΑ

Μια ιδιαίτερα αυστηρή ‘Do Not Travel’ λίστα με το 80% των χωρών ανά τον κόσμο, έχει εκδοθεί από την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή ταξιδιών από και προς χώρες με υψηλό επιδημικό φορτίο, όπως η Γερμανία. Σύμφφωνα με την USA Today, αρκετοί Αμερικάνοι ήδη αγνοούν αυτές τις οδηγίες.

Ισραήλ

Παρά το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, οι κανονισμοί για την είσοδο πολιτών ξένων χωρών παραμένουν ιδιαίτερα αυστηροί, ενώ τα ταξίδια με τουριστικό χαρακτήρα δεν προτείνονται, μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα