Bitcoin: Ο άνδρας που λέει πως το δημιούργησε θα κρατήσει κρυπτονομίσματα αξίας 54 δισ. δολαρίων

Bitcoin: Ο άνδρας που λέει πως το δημιούργησε θα κρατήσει κρυπτονομίσματα αξίας 54 δισ. δολαρίων
Ο Κρεγκ Ράιτ υποστηρίζει από το 2016 πως είναι αυτός που έφτιαξε τα bitcoins. Δικαστική διαμάχη, με την οικογένεια αποβιώσαντα συνεργάτη του, τον καλεί να αποδείξει αυτά που λέει. AP Photo/Marta Lavandier

Ο Αυστραλός μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, Κρεγκ Ράιτ, ο οποίος διατείνεται από το 2016 πως είναι ο Satoshi Nakamoto -δηλαδή ο εφευρέτης των bitcoins υποσχέθηκε να αποδείξει ότι είναι αυτός που λέει.

Το όνομα Satoshi Nakamoto είναι ο αστικός μύθος στο χώρο των bitcoins. Για την ακρίβεια, είναι αυτό που ο μύθος θέλει να ανήκει στον άνθρωπο που έφτιαξε το πρώτο κρυπτονόμισμα. Αργότερα κυκλοφόρησε η πληροφορία πως μπορεί να μην ήταν ένα άτομο, αλλά ομάδα.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τα bitcoins, μπορείτε να ‘απευθυνθείτε’ στο κείμενο που έχει ήδη δημοσιευθεί στο NEWS 24/7.

Δεδομένα τo Satoshi Nakamoto ήταν το όνομα που δημοσίευσε στις 31/10 του 2008 στη λίστα αλληλογραφίας της ιντερνετικής κολεκτίβας cypherpunks τις προδιαγραφές για τη νέα μορφή χρήματος που είχε στόχο να καταργήσει την έννοια της τράπεζας δεν τα ελέγχουν κυβερνήσεις, δεν απαιτείται φυσική παρουσία, δεν υπάρχουν λογαριασμοί και όλα γίνονται online.

Λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση της ‘βίβλου’, το ίδιο όνομα κυκλοφόρησε software (λογισμικό) που επέτρεπε στους χρήστες να κάνουν ‘εξόρυξη’ κρυπτονομισμάτων (σε πολύ απλά ελληνικά, να τα φτιάχνουν). Για την ιστορία, πρόκειται για εντατική διαδικασία που γίνεται μέσω υπολογιστή και έχει να κάνει με τη δημιουργία νέων διακριτικών και την επιβεβαίωση συναλλαγών υπαρχόντων ψηφιακών νομισμάτων. Τις πρώτες μέρες του bitcoin η δουλειά γινόταν από υπολογιστές που όλοι έχουμε σπίτι. Σήμερα χρειάζεται εξειδικευμένος εξοπλισμός και γίνεται κυρίως από επαγγελματίες.

Γνωστό ήταν και ότι ο Satoshi Nakamoto εγκατέλειψε τη “σκηνή” το 2011, όταν με email σε φίλο του προγραμματιστή ενημέρωσε πως επρόκειτο να ασχοληθεί με άλλα πράγματα. Είχε δημιουργήσει και είχε στην κατοχή του 1.100.000 bitcoins -αξίας 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Bitcoins AP Photo/Kin Cheung

 

 Αυτά έγιναν αντικείμενο δικαστικής διαμάχης. Αλλά για να φτάσουμε εκεί, θα χρειαστεί να πούμε πρώτα κάποια άλλα πράγματα. Όπως ότι το 2016 ο Αυστραλός μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, Craig Wright είχε υπαινιχθεί σε blog που είχε γράψει πως ήταν ο Satoshi Nakamoto. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα του Wired και του Gizmodo που τον ‘φωτογράφιζαν’, χωρίς όμως να έχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Εξ ου και πολλά μέλη της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων, είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους. Τις στήριζαν στο γεγονός ότι ο Wright δεν είχε ‘κινήσει’ κάποια από τα bitcoins που είχε ‘φτιάξει’ ο Nakamoto.

Tη Δευτέρα 6/12 ο Αυστραλός εμφανίστηκε στο δικαστήριο του Μαϊάμι, όπου εκδικαζόταν η αστική υπόθεση που είχε κινήσει η οικογένεια του εκλιπόντος συνεταίρου του και εμπειρογνώμονα εγκληματολογίας της πληροφορικής, David Kleiman. Η οικογένεια αξίωνε μέρος των bitcoins του Nakamoto και δικαιώματα σε μέρος της πνευματικής περιουσίας που αφορά την πρώιμη τεχνολογία blockchain (είναι η κατανεμημένη βάση δεδομένων στην οποία βασίστηκε η δημιουργία των bitcoins).

Σημείωση: οι ένορκοι δεν είχαν ως αντικείμενο να αποφασίσουν για το αν ο Wright είναι ο Nakamoto, αλλά αν ο Kleiman είχε αξιώσεις στα 1.1 εκατομμύρια bitcoins που έχει ο Αυστραλός -και είναι εκ των πρώτων που δημιουργήθηκαν. Κατά τη διάρκεια της δίκης και οι δυο πλευρές υποστήριξαν πως ο Wright ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία των bitcoins. Δεν διευκρινίστηκε αν ήταν εξ ολοκλήρου υπεύθυνος.

Η εισαγγελία υποστήριξε ότι ο Kleiman ήταν ο συνιδρυτής του bitcoin, μαζί με τον Wright και ως εκ τούτου είχε δικαίωμα στη μισή περιουσία του Nakamoto. Οι ένορκοι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του West Palm Beach τάχθηκαν υπέρ του Wright, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει στην οικογένεια του Kleiman οτιδήποτε αφορούσε τα bitcoins. Ο δικαστής τον διέταξε να δώσει 100 εκατομμύρια δολάρια, ως αποζημίωση για την παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τα οποία σχετίζονταν με τη W&K Info Defense Research LLC. Πρόκειται για κοινοπραξία που έφτιαξαν οι Kleiman και Wright και τα χρήματα θα πάνε απευθείας σε αυτήν και όχι στην οικογένεια του αποβιώσαντος και ο δικαστής έκρινε ότι ο Wright είχε κάνει παράνομη χρήση περιουσιακών της στοιχείων που σχετίζονταν με τα bitcoins.

Μετά την ετυμηγορία, ο Wright χαρακτήρισε εξαιρετικά καλό το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι νιώθει απόλυτα δικαιωμένος. Αν έχανε, θα έπρεπε να πληρώσει με κανονικά νομίσματα τους αντίδικους.

Δεν ξέρουμε αν έχει καταστεί σαφές, αλλά έως τώρα ο Wright παρουσιάζεται ως ο Satoshi Nakamoto (δηλαδή ο δημιουργός του bitcoin), κατά δική του δήλωση. Στη δίκη είπε ότι μπορεί να αποδείξει και ότι αυτή είναι η αλήθεια, εφόσον κέρδιζε την υπόθεση. Πρόσθεσε πως σε αυτήν την περίπτωση, θα δώριζε μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε bitcoins, σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τώρα, ήλθε η ώρα να βάλει τα λεφτά του εκεί που είναι το στόμα του -που λένε και οι Αμερικανοί. Δηλαδή, να δώσει λεφτά και έτσι να αποδείξει ότι είναι ο Satoshi Νakamoto.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του News 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

“Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα