Διάκριση για τέσσερεις ελληνικές ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021

Διάκριση για τέσσερεις ελληνικές ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021

COSMOTE και WROHellas συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων της χώρας.

Τέσσερεις διακρίσεις, που έδωσαν ελληνικό χρώμα στον τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής - World Robot Olympiad WROTM 2021, κατέκτησαν οι ομάδες που εκπροσώπησαν τη χώρα μας, σε έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς παγκοσμίως για την εκπαιδευτική ρομποτική. Οι ομάδες αναδείχθηκαν από τον εθνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο WROHellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

Διάκριση για τέσσερεις ελληνικές ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021

Οι ελληνικές ομάδες διαγωνίστηκαν μαζί με 200 ομάδες από 65 χώρες στην φετινή Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής με θέμα Powerbots - το μέλλον της ενέργειας. Παρουσίασαν πράσινες ενεργειακές ρομποτικές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οι τέσσερεις ομάδες από την ελληνική αποστολή που κατάφεραν να κερδίσουν τις διακρίσεις και να είναι στην πρώτη δεκάδα της κατηγορίας, στην οποία διαγωνίστηκαν είναι:

  • Minders, 5η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου

  • The Speeders, 5η θέση στην κατηγορία #FutureEngineers - Αυτόνομη Οδήγηση

  • Autonomous: 9η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου

  • Airgenics: 10η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου

Επιπλέον οι ομάδες ROBOKS και Robotonio κατέκτησαν την 13η και 19η θέση στην κατηγορία που διαγωνίστηκαν.

Διάκριση για τέσσερεις ελληνικές ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021

Η ομάδα των Minders, που έφτασε στην 5η θέση της Open κατηγορίας Λυκείου, μας μίλησε για το έργο τους “Airfield”, την εμπειρία τους από την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής αλλά και τα σχέδια τους για το μέλλον.

Η ομάδα των Minders είναι οι: Γιάννης Γκαμαλέτσο, Διονύσης Κανέλλης, Γιώργος Κλωνής, Θάνος Κοτσόκολος και Κωνσταντίνος Μουστακάκης.

Ποιο ήταν το θέμα του ρομποτικού σας project;

Διονύσης Κανέλλης: Το project μας Airfield χωρίζεται σε δυο μέρη. Το πρώτο μέρος παρουσιάζει έναν καινοτόμο τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μιας ιπτάμενης ανεμογεννήτριας. Το δεύτερο μέρος προτείνει ένα τρόπο κατανάλωσης αυτής της ενέργειας σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο και ρομποτικό θερμοκήπιο, που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση των κερδών.

Διάκριση για τέσσερεις ελληνικές ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021


Ποιο πιστεύετε ήταν το χαρακτηριστικό που σας έκανε να ξεχωρίσετε;

Γιάννης Γκαμαλέτσος: Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του project μας, ήταν η καινοτομία της ιδέας η οποία βρισκόταν σε θεωρητικό επίπεδο. Ένας άλλος λόγος που κατά τη γνώμη μου ξεχώρισε το έργο μας ήταν το γεγονός ότι ήταν ένα πλήρες project, χωρίς καμία αδυναμία και πολύ καλά αναπτυγμένο σε όλους τους τομείς (π.χ κατασκευή, πρόγραμμα, business plan κ.ά.).

Πώς είναι να συμμετάσχεις σε μια ψηφιακή Ολυμπιάδα;

Γιώργος Κλωνής: Το γεγονός ότι η φετινή Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά δεν μας επέτρεψε να έχουμε την «κανονική» εμπειρία. Χάσαμε την εμπειρία του ταξιδιού, τις γνωριμίες που θα κάναμε κατά τη διάρκεια καθώς και το αίσθημα του να νιώθεις ότι είσαι μέρος της Ολυμπιάδας. Από την άλλη η ψηφιακή μορφή του διαγωνισμού, βοήθησε στο να έχουμε λιγότερο άγχος, καθώς είμασταν στον χώρο του σχολείου μας, στον οποίο είμαστε καθημερινά. Γενικά, η συνολική εμπειρία ήταν θετική. Μάθαμε πολλά πράγματα και πάνω απ’ όλα ήρθαμε πιο κοντά σαν ομάδα.

Πόσες φορές έχετε λάβει μέρος στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς;

Διονύσης Κανέλλης: Έχω συμμετάσχει δυο φορές σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ρομποτικής. Την πρώτη φορά που συμμετείχα σε πανελλήνιο επίπεδο μου έγινε κυρίως mentoring και στη συνέχεια στην Ολυμπιάδα καταταχτήκαμε στην 9η θέση. Τη δεύτερη χρονιά κατακτήσαμε την 1η θέση στο Πανελλήνιο Διαγωνισμοί και 5η θέση στην Ολυμπιάδα. Οι διακρίσεις αυτές δεν σταματούν την Ομάδα μας στο συμμετάσχει εκ νέου και στον φετινό Διαγωνισμό!

Θέλετε στο μέλλον να σπουδάσετε/ ασχοληθείτε με κάποιο επάγγελμα που σχετίζεται με την τεχνολογία;

Θάνος Κοτσόκολος: Στόχος μου είναι σπουδάσω στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πιο συγκεκριμένα στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ. Με ενδιαφέρει ευρύτερα σε επαγγελματικό επίπεδο η κατασκευή και η λειτουργία των ρομπότ.

Συνολικά, μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κατακτήσει 6 μετάλλια και 13 θέσεις στην πρώτη δεκάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Για τις διακρίσεις της ελληνικής αποστολής ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas, Ιωάννης Σομαλακίδης δήλωσε σχετικά: «Οι διακρίσεις της ελληνικής αποστολής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής είναι φέτος πιο σημαντικές από κάθε άλλη χρονιά. Δείχνουν το πάθος και το ζήλο των νέων μας για τη ρομποτική και ένα καλύτερο αύριο και μας γεμίζουν περηφάνια. Ο δρόμος τους δεν ήταν εύκολος. Είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές ανατροπές. Όμως κατάφεραν για άλλη μια χρονιά να διακριθούν ανάμεσα σε χώρες μεγαθήρια στη ρομποτική. Μαζί με την COSMOTE έχουμε καταφέρει τα παιδιά της χώρας μας να αγαπήσουν την ρομποτική και το STEM και να συναγωνίζονται επάξια χώρες με μακρά παράδοση.»

Η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα ανάπτυξης ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων, δηλώνοντας σχετικά, «Συγχαρητήρια στις ελληνικές ομάδες για τις διακρίσεις τους. Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες παρέμειναν αφοσιωμένες στον στόχο τους και κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Είμαστε δίπλα στους νέους που θέλουν να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Μέσα από τις δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής και STEM, που στηρίζουμε, έχουμε καταφέρει πολλοί νέοι να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με τη ρομποτική και την τεχνολογία και να συμβάλλουν σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Το μέλλον της κοινωνίας μας συνδέεται άρρηκτα με την τεχνολογία και την καινοτομία. Επενδύοντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, επενδύουμε στην πρόοδο της Ελλάδας.»

COSMOTE & WRO Hellas για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων

Η COSMOTE μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM συμβάλλει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas. Από το 2015 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 7 Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με 25.000 συνολικές συμμετοχές μαθητών

  • Ετήσια ενημερωτικά σεμινάριαμε 7.000 συνολικές συμμετοχές εκπαιδευτικών

  • 4.000 downloads εξειδικευμένων εκπαιδευτικών υλικών ρομποτικής

  • 600 δωρεάν εκπαιδευτικά πακέτα ρομποτικής σε σχολεία

  • 2 ταινίες με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και TheRealRobokids, που έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 7 εκατ. προβολές στο YouTube. Οι ταινίες, που δημιουργήθηκαν από την COSMOTE, έκαναν περισσότερο γνωστή την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα.

Μέσα από την ενασχόλησή τους με την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM οι νέοι μαθαίνουν να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας, να δουλεύουν ομαδικά, να επιλύουν προβλήματα, αλλά και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων σύγχρονων ζητημάτων.

H ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή κοινωνία, αποτελεί προτεραιότητα για την COSMOTE, συμβάλλοντας στο όραμά της για έναν κόσμο καλύτερο για όλους μέσα από την τεχνολογία.

SHARE:

24Media Network