Είναι ρατσιστικά και σεξιστικά τα doodles της Google;

Είναι ρατσιστικά και σεξιστικά τα doodles της Google;

Οργάνωση τα βάζει με τη Google και τα doodles της. Τι δείχνουν τα στοιχεία που κατέγραψε

Ακτιβιστές έχουν κατηγορήσει τη Google ότι φέρεται ρατσιστικά και σεξιστικά όσον αφορά τα πρόσωπα που επιλέγει για τα doodles της.

Ένας όμιλος, που αγωνίζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, και έχει την ονομασία SPARKS Movement, κατέγραψε ένα προς ένα τα 445 πρόσωπα που δημοσιεύτηκαν ως doodle σε διάστημα τεσσάρων ετών (από το 2010 μέχρι και το 2013).

Που κατέληξε; Ότι η Google έχει την τάση να αναδεικνύει προσωπικότητες γένους αρσενικού, δηλαδή λευκούς άνδρες.

Γενικά, το 82.5% των doodles με ιστορικά πρόσωπα αφορούσαν άνδρες, ενώ οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 17.5%. Από τα 445 πρόσωπα, 9 ήταν μαύρες γυναίκες, 54 λευκές γυναίκες, 82 μαύροι άνδρες και η πλειοψηφία, 275 λευκοί άνδρες.

Είναι ρατσιστικά και σεξιστικά τα doodles της Google;
© SPARK MOVEMENT

Ειδικότερα, το 62% των doodles με ιστορικά πρόσωπα αφορούσαν λευκούς άνδρες, το 18% μαύρους άνδρες ενώ ακολουθούσαν οι λευκές γυναίκες με 12%, οι μαύρες γυναίκες με ποσοστό μόλις 4%, ενώ ένα 3% ήταν άνδρες αβέβαιου χρώματος δέρματος. Τέλος, υπήρχε και ποσοστό 1% με γυναίκες επίσης αβέβαιου χρώματος.

"Η Google παρουσιάζει μια διαστρεβλωμένη και άνιση εικόνα του ποιος δημιουργεί τη γνώση. Λέει στ' αγόρια και τα κορίτσια ότι οι άνθρωποι που έχουν προσφέρει στον κόσμο μας είναι λευκοί άνδρες", δήλωσε εκπρόσωπος του  SPARKS Movement.

Το πρόβλημα παραδέχτηκε και ο Ράιαν Γκέρμικ, επικεφαλής της ομάδας Doodles της Google, ο οποίος όμως τόνισε πως "ιστορικά οι γυναίκες έχουν υποεκπροσωπηθεί σε όλα σχεδόν τα πεδία. στην επιστήμη, τα σχολικά προγράμματα, τις επιχειρήσεις, την πολιτική - και δυστυχώς στα doodles".

Σημειώνεται ότι το πρώτο doodle που αφορούσε μια προσωπικότητα ήταν το 2001 και αφορούσε τον Μονέ.

Η οργάνωση εφιστά την προσοχή στην Google να λάβει δράση ώστε να υπάρχει μια ισορροπία στα doodles. "Πρέπει η Google να συμπεριλάβει στα doodles της προσωπικότητες από όλες τις φυλές και τα φύλα: γυναίκες, μαύρους, κινέζους, ανθρώπους με αναπηρίες, γκέι κτλ", τονίζει η οργάνωση.

πηγή: dailymail.co.uk

SHARE:

24Media Network