Γρήγορο Internet για τις πτήσεις πάνω από την Ευρώπη μέσα στο 2017

Γρήγορο Internet για τις πτήσεις πάνω από την Ευρώπη μέσα στο 2017

Εκατομμύρια επιβάτες θα έχουν ευρυζωνική πρόσβαση, μέσα από το πρώτο δίκτυο που θα συνδυάζει τη δορυφορική τεχνολογία με τις επίγειες ασύρματες μεταδόσεις (vid)

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Στη φάση των εναέριων δοκιμών βρίσκεται πλέον η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού δικτύου παροχής γρήγορης πρόσβασης στο Internet για τους επιβάτες εμπορικών πτήσεων.

ADVERTISING

Το σύστημα βασίζεται τόσο σε δορυφορικές συνδέσεις όσο και σε επίγειους σταθμούς αναμετάδοσης. Υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του 2017, αλλάζοντας τα δεδομένα και προσφέροντας μιας νέα, αναβαθμισμένη εμπειρία πρόσβασης στο διαδίκτυο σε εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Στην κοινοπραξία ανάπτυξης του European Aviation Network (EAN) συμμετέχουν οι Inmarsat, Deutsche Telekom, Nokia και Thales. Πρόκειται για πρώτο δίκτυο που θα συνδυάζει τη δορυφορική τεχνολογία με τις επίγειες ασύρματες μεταδόσεις υψηλών ταχυτήτων, προκειμένου να παρέχει μια πραγματική ευρυζωνική εμπειρία στην ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία και τα εκατομμύρια των επιβατών που ταξιδεύουν από αέρος σε όλη την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα δοκιμαστικών πτήσεων διεξάγεται στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου. Περίπου 300 ειδικά διαμορφωμένοι LTE επίγειοι σταθμοί αναμετάδοσης θα εγκατασταθούν σε όλη την Ευρώπη, παρέχοντας πλήρη κάλυψη.

Ένας νέος S-band δορυφόρος θα τεθεί επίσης σε τροχιά. Οι υψηλές ταχύτητες πτήσεις των αεροσκαφών συνιστούν μία από τις πολλές τεχνικές προκλήσεις του όλου εγχειρήματος (φαινόμενο Ντόπλερ), με ζητούμενο η διασύνδεση να είναι σταθερή και γρήγορη σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τα αποτελέσματα των πρώτων εναέριων δοκιμών ξεπέρασαν τις προσδοκίες, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα στις ομάδες ανάπτυξης του συστήματος.

24Media Network