Κωδικοί σφάλματος: 404, 503 και άλλοι τρεις αριθμοί με λάθη

Κωδικοί σφάλματος: 404, 503 και άλλοι τρεις αριθμοί με λάθη
To 404 error σημαίνει πως εμείς, οι χρήστες, είμαστε αυτοί που έχουμε κάνει κάτι λάθος. shutterstock

Ποιος τριψήφιος αριθμός που εμφανίζεται μπροστά μας σημαίνει πως έχουμε κάνει εμείς, οι χρήστες, κάποιο λάθος και ποιος είναι αυτός που 'δείχνει' ότι το λάθος ανήκει αλλού.

Υπάρχουν φορές που επιχειρούμε μια επίσκεψη σε μια ιστοσελίδα και εμφανίζονται μπροστά μας τριψήφιοι αριθμοί, αντί που περιεχομένου που αναζητούμε, παρέα με τη λέξη ‘λάθος’ (error). Δηλαδή, εμφανίζονται κωδικοί σφάλματος. Σήμερα θα δούμε τι σημαίνουν οι πέντε που εμφανίζονται πιο συχνά, είτε από δικό μας λάθος, είτε από λάθος άλλων. 

404: είναι ένα από τα πιο συνήθη σφάλματα. Σημαίνει ότι η σελίδα που αναζητήσατε, δεν μπορεί να βρεθεί. Και αυτό σημαίνει πως κάτι γράψατε λάθος. Εάν πληκτρολογήσετε τη σωστή και πάλι δεν έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, σημαίνει πως η σελίδα έχει ‘μετακινηθεί’ ή έχει διαγραφεί.

503: αυτός ο αριθμός δεν πάει ποτέ μόνος του. Συνήθως εμφανίζεται το μήνυμα ‘η υπηρεσία 503 δεν είναι διαθέσιμη’. Που σημαίνει ότι ο διακομιστής της σελίδας που θέλετε να δείτε, είναι εκτός λειτουργίας. Ως εκ τούτου, δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση έως ότου διορθωθεί το πρόβλημα -από την εταιρία. Υπάρχουν φορές που ‘πέφτετε’ πάνω σε συντήρηση, άλλες που έχει προκύψει υπερφόρτωση (μαζευόμαστε πάρα πολλοί) και κάποιες που έχει γίνει σφάλμα -ή κάποιος το έχει προκαλέσει-, ώστε να ‘βγει’ η σελίδα εκτός σύνδεσης. Το θέμα αποκαθίσταται μόνο όταν επιλυθεί το πρόβλημα.

301: συνήθως κυκλοφορεί ως ‘ανακατεύθυνση 301’ και αφορά τη μετάβαση από ένα παλιό URL στο νέο. Εσείς έχετε το παλιό και το μηχάνημα σας πάει αυτόματα στο νέο. Μπορείτε να κάνετε bookmark την αλλαγή, να τελειώνετε. Αλλιώς θα γίνεται κάθε φορά η ίδια διαδικασία -που δεν σας στοιχίζει κάτι, αλλά λέμε.

400: αυτός ο αριθμός εμφανίζεται όταν έχει γίνει λάθος από το χρήστη. Για την ακρίβεια, όταν έχει γίνει ‘κακό αίτημα’. Το Google Chrome ενημερώνει ότι “αυτή η σελίδα δεν λειτουργεί αυτήν τη στιγμή” και παρέχει πληροφορίες για επικοινωνία με τον διαχειριστή. Συνήθως το λάθος είναι δικό μας. Ενδεχομένως να πρόκειται για κάτι τυπογραφικό(και ως εκ τούτου ο διακομιστής δεν ‘καταλαβαίνει’ τι αναζητούμε) ή το αρχείο που αναζητούμε να είναι πολύ μεγάλο.

451: ο κωδικός αυτός μας ‘μπλοκάρει’ από το να δούμε το URL για διάφορους νομικούς λόγους. Σύμφωνα με σελίδα πηγών προγραμματιστών του Mozilla, ένας άνθρωπος ή ένας οργανισμός μπορεί να έχει υποβάλει νομικό αίτημα για αφαίρεση περιεχομένου ή σελίδας, λόγω κυβερνητικής λογοκρισίας. Στη σελίδα με τον κωδικό κατάστασης θα δείτε το λόγο, αλλά μην πάρετε κι όρκο πως είναι ο πραγματικός. Μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο που αναζητήσατε, με τη βοήθεια VPN ή διακομιστή μεσολάβησης που ‘προσπερνάει’ τους περιορισμούς του διακομιστή.

Bonus: υπάρχει και ο κωδικός 200, αλλά δεν τον βλέπετε γιατί σημαίνει πως δεν υπάρχει κάπου λάθος. Η ιστοσελίδα, ο σέρβερ του και ο browser μας δουλεύουν ρολόι. Οπότε δεν υπάρχει η ανάγκη για ειδοποίηση ύπαρξης προβλήματος. Το μόνο μέρος που μπορείτε να δείτε το 200 είναι στον κωδικό. Για την ιστορία, οι περισσότεροι εκ των κωδικών που ξεκινούν με 2 σημαίνουν πως το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του προγράμματος περιήγησης και του διακομιστή της εταιρίας είναι σε εξαιρετική λειτουργία.

Τις πληροφορίες για τις απορίες αυτές έδωσε το Cnet.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version