Ο Τραμπ οδήγησε το Facebook στο τέλος της ειδικής μεταχείρισης προς τους πολιτικούς

Ο Τραμπ οδήγησε το Facebook στο τέλος της ειδικής μεταχείρισης προς τους πολιτικούς
Shutterstock

H αποβολή του Ντόναλντ Τραμπ από τα social networks είχε ως αφορμή να μάθουμε για την ειδική πολιτική που είχαν όλα προς λίστα ανθρώπων που χαρακτηρίζονταν ως 'newsworthy individuals'. Τώρα αυτά τελείωσαν.

Στις αρχές του Γενάρη του 2021 το Twitter είχε ‘κλειδώσει’ το λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ για δώδεκα ώρες. Σημείωση: τότε ο Τραμπ κυκλοφορούσε ακόμα στον πλανήτη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ -είχε χάσει μεν, τις εκλογές, αλλά καθόταν ακόμα στην καρέκλα.

Eκείνη την ημέρα μάθαμε για τις εξαιρέσεις που έκαναν τα social networks, ως προς τις τιμωρίες που επιβάλει στο ‘ακατάλληλο/επιθετικό/προσβλητικό’ και τα λοιπά, περιεχόμενο. Όλα είχαν αποφασίσει να δώσουν ‘πάσα’ σε ‘newsworthy individuals’ (άτομα με ειδησεογραφικό ενδιαφέρον), λίστα στην οποία άνηκαν οι παγκόσμιοι ηγέτες, υποψήφιοι εκλογών και εκλεγμένοι αξιωματούχοι που είχαν τουλάχιστον 250.000 followers.

Υπήρχαν και κάποιοι κανόνες που έπρεπε να ακολουθούν, γνωστοί ως ‘Κανόνες Πολιτικής Ακεραιότητας’. Ανανεώθηκαν, εξαιτίας της συμπεριφοράς του Τραμπ, το Σεπτέμβρη του 2020 και από τότε υπήρχαν κυρώσεις και για όλους, σε περίπτωση ψευδών παραπλανητικών πληροφοριών, αμφισβητούμενων ισχυρισμών και παραπλανητικών ισχυρισμών. Ο Τραμπ έγινε ο πρώτος τέως παγκόσμιος ηγέτης που ‘αποβλήθηκε’ από το Twitter, το Μάιο του 2021. Ακολούθησε η αποβολή του και από το Facebook και μοιραία από το Instagram, με τον επιχειρηματία να απαντά με τη δημιουργία δικών του μέσων.

Με αφορμή όλα αυτά, ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Γιάννης Τασόπουλος είχε μιλήσει στο NEWS 24/7 για την ελευθερία της έκφρασης και την εποχή παντοδυναμίας των social media.

Τώρα, το Facebook έρχεται να ακυρώσει την πολιτική αποκλεισμών ανάλογα με τη δυναμική του χρήστη και εκείνη της ασπίδας προστασίας που πρόσφερε σε πολιτικούς. Η αλλαγή αρχίζει από σήμερα, Παρασκευή 4/6. Προηγήθηκε η απόφαση του Oversight Board -ανεξάρτητος οργανισμός που έφτιαξε το Facebook για να επανεξετάσει τους αμφιλεγόμενους κανόνες περιεχομένου. Ή όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του “για να βοηθήσει το Facebook να βρει απαντήσεις σε κάποιες από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις, γύρω από την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο και ως προς το τι να ‘κατεβάσει’, τι να αφήσει και γιατί”.

Έπειτα από έρευνα, ο οργανισμός κατέληξε στο ότι η ποινή του Τραμπ πρέπει να συνεχιστεί, αλλά επέκρινε την ειδική μεταχείριση του social network προς τους πολιτικούς. Στο έγγραφο που απέστειλε αναφέρεται πως “η εταιρία πρέπει να αντιμετωπίσει την ευρεία σύγχυση για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν influential χρήστες”.

Μετά έδωσε στο Facebook προθεσμία τριάντα ημερών (έως τις 5/6) για να απαντήσει στις συστάσεις για αλλαγές των κανονισμών και έξι μήνες, για να ολοκληρώσει τον έλεγχο του λογαριασμού του Τραμπ.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είχε δηλώσει με περίσσια αποφασιστικότητα πως το Facebook δεν θα έπρεπε ποτέ να ‘αστυνομεύει’ όσα λένε οι εκλεγμένοι πολιτικοί. Συμφώνησε πως οι ιδιωτικές εταιρίες δεν θα έπρεπε να λογοκρίνουν τι λένε οι πολιτικοί στους πολίτες των χωρών τους. Και μετά εμφανίστηκε ο Τραμπ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα