Ο Βρετανός προγραμματιστής που έφαγε 15 χρόνια ban από το Facebook

Ο Βρετανός προγραμματιστής που έφαγε 15 χρόνια ban από το Facebook
Facebook Instagram WhatsApp 2021 Richard Drew/AP Photo, File

O Βρετανός προγραμματιστής Louis Barclay, δημιούργησε ένα 'εργαλείο' που βοηθούσε τους χρήστες του Facebook να περιορίσουν το χρόνο που περνούσαν στο social network.

Προγραμματιστής από τη Μεγάλη Βρετανία δημιούργησε το Unfollow Everything, το οποίο προώθησε ως τη λύση στο πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου που περνάει όλη του τη μέρα στα social media. Ναι, το κάνουμε και στην Ελλάδα. Αυτό που έφτιαξε ο Louis Barclay επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν αυτόματο unfollow σε όλους τους φίλους που έχουν στο Facebook και τις σελίδες που ακολουθούν και έτσι να αδειάζουν τη ροή ειδήσεων/ποσταρισμάτων (newsfeed). Την ίδια ώρα, μπορούν να επικοινωνούν με όποιον θέλουν -μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Η δουλειά του ήταν έτοιμη τον Ιούλιο του 2020 και την δημοσίευσε στο Google Chrome -όποιος ήθελε την ‘κατέβαζε ‘δωρεάν. Σύντομα επικοινώνησε μαζί του ερευνητική ομάδα του University of Neuchâtel (Ελβετία), για να τον ενημερώσει ότι θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της μηδενικής ροής στην ευτυχία των χρηστών του Facebook, όπως και το χρόνο που περνούσαν στο social network. Αυτό ήταν που έθεσε το μηχανισμό αντίδρασης του τεχνολογικού κολοσσού σε κίνηση. Είχε ήδη μπανάρει ομάδα ερευνητών από το New York University που δούλευε επί σχετικής -με το ελβετικό πανεπιστήμιο- μελέτης. Το επιχείρημα που είχε χρησιμοποιηθεί ήταν “θέλουμε να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητα των χρηστών μας”.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι δικηγόροι της Facebook Inc έστειλαν στον Barclay νομικό έγγραφο, με το οποίο απαιτούσαν τη διακοπή της λειτουργίας του Unfollow Everything. Σε δεύτερο χρόνο, αποβλήθηκε από το Facebook και το Instagram.

Για την ακρίβεια, η Facebook Inc τον μπλόκαρε από τα προϊόντα της “για 15 χρόνια”, με το Unfollow Everything να έχει έως εκείνη την ώρα 2500 ενεργούς χρήστες κάθε εβδομάδα και 10.000 downloads.

Ο ίδιος αποκάλυψε τα πάντα, στις αρχές του μήνα, μέσω του Slate. Όπως είπε “η δουλειά μου μολις είχε αρχίσει να έχει επιτυχία. Ο κόσμος την αγάπησε, όπως με ενημέρωναν τα σχόλια και τα emails που λάμβανα από ανθρώπους που μου έλεγαν πως το Unfollow Everything άλλαξε τη ζωή τους. Αυτό το καλοκαίρι η Facebook με απείλησε με νομικές διαδικασίες και απενεργοποίησε το πρότζεκτ μου από τα προϊόντα της.

Η συμπεριφορά της εταιρίας δεν είναι απλά εναντίον του ανταγωνισμού, αλλά και εναντίον των καταναλωτών. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε πλατφόρμες, λόγω της αδιαμφισβήτητης χρησιμότητας τους, αλλά την ίδια ώρα αυτές μας απαγορεύουν να επιλέγουμε τον τρόπο που τις χρησιμοποιούμε. Ο χαμένος της υπόθεσης είναι ο χρήστης και το κόστος υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ώρες που σπαταλάμε στο Facebook”.

Όταν ο Βρετανός πήγε σε δικηγόρο για να καταλήξει στις επόμενες ενέργειες του, έμαθε πως από τη στιγμή που έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν έχανε τη δίκη θα πλήρωνε και τα νομικά έξοδα της Facebook “κολοσσού τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Δεν μπορούσα να πάρω το ρίσκο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα