Οδηγός Laptop: Ποιο είναι το ιδανικό για τις ανάγκες σου; Ανακάλυψέ το!

Οδηγός Laptop: Ποιο είναι το ιδανικό για τις ανάγκες σου; Ανακάλυψέ το!

Τα καλύτερα μοντέλα που κυκλοφορούν για να επιλέξεις.

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς τις δυνατότητες ενός σύγχρονου laptop. Οι φορητοί υπολογιστές έχουν πλέον φτάσει το επίπεδο επιδόσεων ενός επιτραπέζιου υπολογιστή σε κάθε κομμάτι, μετατρέποντάς τους σε ένα από τα πιο ευέλικτα εργαλεία για πολλούς σκοπούς: καθημερινή χρήση και σερφάρισμα έως gaming, γραφιστικές εργασίες και επαγγελματική χρήση γραφείου. Πέραν της δύναμης και των εξαρτημάτων που διαθέτει έκαστο μηχάνημα, προσφέρονται σε διάφορα μεγέθη οθόνης, η οποία μπορεί μάλιστα να είναι αφής, ενώ σε άλλα η οθόνη αποσπάται από το πληκτρολόγιο και μπορεί να λειτουργήσει κάλλιστα ως ένα tablet.

Επομένως, το πόσα μπορεί να κάνει κάποιος με ένα laptop δεν έχει να κάνει τόσο με τη συσκευή, όσο με το τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο χρήστης. Οι πιθανότητες λένε πως, αν σκεφτείς κάτι, τότε υπάρχει ένα laptop που σε καλύπτει. Μιας κι υπάρχουν εκατοντάδες μοντέλα όμως, μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες από ορισμένα laptops ανά είδος για να καταλήξεις σε αυτό που θα σε συντροφεύσει.

Ένα μηχάνημα για καθημερινή χρήση

Η Huawei δεν έχει πολύ καιρό που πραγματοποίησε την είσοδό της στην αγορά των laptops και οι προτάσεις της είναι, μέχρι στιγμής, εξαιρετικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Huawei MateBook D15, ένα laptop με μέγεθος οθόνης 15.6” και ανάλυση Full HD, με σώμα κατασκευασμένο από αλουμίνιο για premium αίσθηση κι εμφάνιση αλλά και πιο πρακτικά οφέλη – όπως χαμηλό βάρος και αντοχή σε φθορά. Στον πυρήνα του βρίσκεται ο επεξεργαστής AMD Ryzen 5 3500U με γραφικά Radeon Vega 8, που πλαισιώνεται από 8GB μνήμης RAM DDR4 και αποθηκευτικό χώρο 256GB μέσω PCIe NVMe SSD.

Με απλούστατα λόγια, πρόκειται για ένα ταχύτατο laptop ιδανικό για καθημερινή χρήση και εργασίες γραφείου για πολλές συνεχόμενες ώρες, παρέχοντας μια υγιή ισορροπία μεταξύ δύναμης, σχεδιασμού και ευκολιών. Για παράδειγμα, η οθόνη αξιοποιεί όσο περισσότερο χώρο γίνεται, μειώνοντας στο ελάχιστο τα περιθώρια και σε αυτό συμβάλλει η τοποθέτηση της webcam, η οποία δε βρίσκεται στην οθόνη όπως συνηθίζεται αλλά κάτω από αυτή και συγκεκριμένα, στο «μισό» του laptop όπου στεγάζεται το πληκτρολόγιο.

Το laptop του επαγγελματία

Για όσους χρησιμοποιούν πληθώρα προγραμμάτων μέσα στη διάρκεια της ημέρας, θέλουν ασφάλεια, αντοχή και διάρκεια μπαταρίας όπως και ευελιξία στις διαθέσιμες θύρες, το HP ProBook 650 G8 είναι εδώ να καλύψει το «κενό». Με επεξεργαστή Intel Core i5 1135G7 11ης γενιάς, γραφικά Intel Iris Xe Graphics, 8GB μνήμης DDR4 και M.2 PCIe NVMe SSD, λειτουργεί ταχύτατα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – μακριά από τον φορτιστή του, μπορεί να αντέξει ακόμη και 10 ώρες συνεχούς χρήσης.

Σώμα από αλουμίνιο, λεπτό προφίλ και χαμηλό βάρος όμως παρόλα αυτά, πληθώρα θυρών -από HDMI, USB 3.0 και USB-C έως θύρα ακουστικών- για να σε υποστηρίξει σε οποιαδήποτε συνάντηση ή παρουσίαση χρειαστεί αλλά και να σου δώσει άνεση ως προς τα περιφερειακά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Επιπλέον, έρχεται με Windows 10 Pro και δυνατότητες ειδικά σχεδιασμένες για επαγγελματική χρήση, τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί μια εταιρεία για να ελέγχει απομακρυσμένα τον υπολογιστή, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων.

Η επιλογή του γραφίστα

Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τη γραφιστική, είναι βέβαιο πως αν δεν έχουν χρησιμοποιήσει ένα Dell XPS, τότε σίγουρα γνωρίζουν την ύπαρξή του. Το πιο πρόσφατο και εντυπωσιακό μοντέλο της σειράς, το Dell XPS 9310, μαγνητίζει το βλέμμα για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι ο μοναδικός του σχεδιασμός. Μπορεί να διπλωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε το πληκτρολόγιο να γίνει βάση που βρίσκεται πίσω από την οθόνη, η οποία έρχεται μπροστά και αφήνει τον καλλιτέχνη να απελευθερωθεί. Πώς; Φυσικά, μέσα από τη δυνατότητα χρήσης με την αφή ή με γραφίδα, για να σχεδιάζει απευθείας πάνω στην οθόνη όπως θα έκανε στο χαρτί.

Για πιο τυπικές εργασίες, πάλι περνάει με «άριστα» πολλές δοκιμασίες. Το πληκτρολόγιό του είναι απολαυστικό για σύνταξη κειμένων, ο επεξεργαστής Intel Core i7-1165G7 11ης γενιάς σε συνεργασία με τον M.2 PCIe NVMe SSD 256GB και την άφθονη μνήμη RAM (16GB DDR) δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις, ενώ τέλος, η οθόνη 13.4” ανάλυσης UHD+ προβάλλει τα πάντα με ασυναγώνιστη ποιότητα λεπτομέρειας και ακρίβειας χρώματος. Μάλιστα, είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία Dell Eyesafe που μειώνει την εκπομπή μπλε φωτός και προστατεύει τα μάτια, κάτι πολύ χρήσιμο για όσους εργάζονται επί σειρά ωρών στο laptop.

Το… βαρύ πυροβολικό για τους gamers

Είναι γνωστό πως τα video games απαιτούν αρμονία λογισμικού και hardware για να λειτουργήσουν σε ιδανικό επίπεδο, κάτι που αποτελεί πρόκληση για τους κατασκευαστές. Η Asus έχει πιάσει τον «παλμό» των gamers, με το Asus TUF Gaming FA506IV, ένα εξαιρετικό gaming laptop από πλευράς σχεδίασης αλλά και εξαρτημάτων. Τα βασικά του «συστατικά» είναι ο πανίσχυρος επεξεργαστής AMD Ryzen 7 4800H που εναρμονίζεται με τα 16GB μνήμης RAM DDR4, την κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce RTX 2060 6GB και τη μονάδα αποθήκευσης M.2 PCIe NVMe SSD 512GB. Το αποτέλεσμα είναι ένα ταχύτατο μηχάνημα που με ευκολία διαχειρίζεται προγράμματα γραφείου και γραφιστικής, αλλά αν εστιάσουμε στο gaming, τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.


Αρχικά, με την κάρτα γραφικών RTX 2060 της NVIDIA, μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία ray tracing, μια από τις πλέον προηγμένες στο gaming που μόνο ορισμένες ισχυρές κάρτες γραφικών έχουν στη διάθεσή τους. Έπειτα, η Full HD IPS οθόνη διαθέτει ρυθμό ανανέωσης 144Hz, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για laptop, το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά σε παιχνίδια ασταμάτητο ρυθμό που παράλληλα απαιτούν ακρίβεια και αμεσότητα από τον παίκτη. Το πληκτρολόγιό του συμβάλλει σε αυτά, καθώς πέραν της ομορφιάς που παρέχει ο παραμετροποιήσιμος φωτισμός RGB, η ταχύτητα με την οποία καταγράφονται τα πατήματα είναι πολύ υψηλή για τα δεδομένα της κατηγορίας. Ολοκληρώνοντας το πακέτο, ένα αποδοτικό σύστημα ψύξης υπόσχεται πως όσο κι αν ζορίσεις το μηχάνημα με τα παιχνίδια σου, η θερμότητα θα εξάγεται αποτελεσματικά και το laptop θα δουλεύει απροβλημάτιστα.

Μια κλασική, all-round επιλογή

Το δαγκωμένο μήλο σε ασημένιο background είναι ένα συχνό θέαμα σε πολλά γραφεία, πανεπιστήμια και γενικότερα οποιονδήποτε χώρο μπορεί να βρεθεί ένα laptop. Με το Apple MacBook Air που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2020, το φαινόμενο αυτό αναμένεται να γίνει πιο συχνό, καθώς η Apple έκανε ένα τεράστιο βήμα που, κοιτάζοντας πίσω μήνες αργότερα, τη δικαίωσε. Συγκεκριμένα, ανέπτυξε τον δικό της επεξεργαστή, τον Apple Silicon M1, ο οποίος είναι ίσως η βασικότερη αιτία για τα διθυραμβικά σχόλια που απέσπασε το νεότερο μοντέλο της δημοφιλούς σειράς φορητών υπολογιστών. Καλύτερες επιδόσεις σε κάθε τομέα, δραματικά αυξημένη αυτονομία μπαταρίας, συμβατότητα με όσα ήδη υπάρχουν και όσα θα έρθουν – τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Ίσως μια εξαιρετική οθόνη με ακριβή και ζωηρά χρώματα, υψηλή ανάλυση και ένα πολύ λεπτό, ελαφρύ και ανθεκτικό αλουμινένιο σασί. Ένα λειτουργικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από την απλότητά του, τη σταθερότητα και το εύρος επιλογών σε προγράμματα για τους επαγγελματίες που ασχολούνται με οπτικοακουστικό από φωτογράφους και γραφίστες έως μουσικούς παραγωγούς. Οι λόγοι να προτιμήσει κάποιος το νεότερο MacBook με επεξεργαστή M1 είναι πολλοί, είτε αναζητά έναν υπολογιστή για την πιο απλή χρήση όμως θέλει ασφάλεια για πολλά χρόνια είτε θέλει να τον «ξεζουμίσει» ως εργαλείο δουλειάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα