Πώς να ακούσεις μουσική με μία… σημαία

Πώς να ακούσεις μουσική με μία… σημαία

Ομάδα επιστημόνων από το Μίσιγκαν κατάφερε να δημιουργήσει ηχεία από ειδικά κατασκευασμένα κομμάτια υφάσματος. Η πατέντα αναμένεται να αναδιαμορφώσει την καθημερινότητά μας οδηγώντας ακόμη και σε... εφημερίδες ή περιοδικά που εκφωνούν το περιεχόμενό τους (Pic-Vid)

Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ιδέα της ομάδας ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, μοιάζει να αντλεί έμπνευση από μυθιστορήματα και ταινίες φαντασίας και δίνει μια πρώτη εικόνα για το πού πάει ο κόσμος.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τη μυθολογία του Χάρι Πότερ σίγουρα θα θυμούνται τις μαγεμένες εφημερίδες με τις κινούμενες εικόνες. Η ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή Νέλσον Σεπούλβεδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών πήγε ένα βήμα παραπέρα και εμπνεύστηκε μια ηλεκτρονική συσκευή, λεπτή σαν χαρτί και εύκαμπτη σαν ύφασμα, η οποία θα μπορεί να αναπαραγάγει ήχο και μουσική. Εάν η πατέντα αυτή εξελιχθεί και διαδοθεί, μπορεί να συνεισφέρει σε μια ριζική αλλαγή στην καθημερινότητά μας, όπου σημαίες θα παιανίζουν, σεντόνια θα παίζουν χαλαρωτική μουσική και εφημερίδες θα εκφωνούν και δεν θα αναγράφουν απλά τις ειδήσεις.

Ειδικότερα, οι Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νανοτεχνολογία που επιτρέπει στη συσκευή να ενσωματώνεται σε ένα ύφασμα, όπως μια σημαία, και να το μετατρέπει τόσο σε μικρόφωνο όσο και σε ηχείο.

Στο μέλλον θα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα παραδοσιακά μεγάλα, βαριά και ενεργοβόρα ηχεία με αυτήν τη λεπτή, μικρή και εύκαμπτη συσκευή

Ιδέες σαν αυτές σκιαγραφούν τη νέα καθημερινότητα στην οποία οδεύουμε και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε #poupaeiokosmos, με περισσότερες δυνατότητες, περισσότερες ευκαιρίες και σίγουρα περισσότερη φαντασία.

Δείτε το βίντεο:

Η εξέλιξη του tranducer

H συσκευή είναι ο πρώτος μορφοτροπέας (tranducer) που είναι τόσο λεπτός, τόσο εύκαμπτος και επίσης διπλής κατευθύνσεως, καθώς είναι σε θέση να μετατρέψει αφενός τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική και αφετέρου την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική.

Στα τέλη του 2016 οι ερευνητές είχαν δημιουργήσει σε ένα πρώτο στάδιο μια νανογεννήτρια (FENG) λεπτή σαν φύλλο, την οποία χρησιμοποίησαν για να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια ένα πληκτρολόγιο, μια οθόνη αφής και μια λάμπα LED.

Στη συνέχεια επέκτειναν την τεχνολογία αυτή, καθώς ανακάλυψαν ότι το ίδιο λεπτό και εύκαμπτο υλικό μπορεί να δράσει τόσο σαν μικρόφωνο (συλλαμβάνοντας τις μηχανικές δονήσεις του ήχου της φωνής και μετατρέποντας τις σε ρεύμα), όσο και σαν ηχείο (μετατρέποντας αντίστροφα την ηλεκτρική ενέργεια στη μηχανική ενέργεια της φωνής).

Φανταστείτε μια εφημερίδα, της οποίας τα φύλλα θα είναι ταυτόχρονα μικρόφωνα και ηχεία, οπότε θα της μιλάτε και αυτή θα απαντά

Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν το υλικό FENG (Ferroelectret Nanogenerator) μέσα σε μια σημαία, διοχέτευσαν μουσική στη σημαία από ένα iPod μέσω ενός ενισχυτή και η σημαία αμέσως αναπαρήγαγε τέλεια τον ήχο της μουσικής.

“Η ίδια η σημαία έγινε το ηχείο. Έτσι, στο μέλλον θα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα παραδοσιακά ηχεία που είναι μεγάλα, βαριά και ενεργοβόρα, με αυτή την λεπτή, μικρή και εύκαμπτη συσκευή” δήλωσε ο Σεπούλβεδα.

“Φανταστείτε τη μέρα που κάποιος θα βγάζει ένα πανάλαφρο ηχείο που είχε διπλωμένο στην τσέπη του, θα το κολλάει στον τοίχο και θα το χρησιμοποιεί για να μιλήσει σε μια μεγάλη αίθουσα. Ή φανταστείτε μια εφημερίδα της οποίας τα φύλλα θα είναι επίσης μικρόφωνα και ηχεία, οπότε θα έχετε μια εφημερίδα που θα της μιλάτε και αυτή θα απαντά!” πρόσθεσε.

 

Οι Αμερικανοί ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ” Nature Communications“.

Και μπορεί οι τεχνολογικές εξελίξεις να εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς και αμέτρητες κατευθύνσεις, όμως εμείς ξέρουμε πού πάει ο κόσμος όταν θέλει να αισθανθεί ασφαλής. Απευθύνεται στην  Τράπεζα   Πειραιώς  για να βρει δύο κορυφαίους ασφαλιστικούς οργανισμούς: την ΝN HELLAS και την  ERGO.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα