Θέλετε να μετέχετε σε σύσκεψη ενώ είστε στην παραλία; Το Facebook δουλεύει για εσάς

Θέλετε να μετέχετε σε σύσκεψη ενώ είστε στην παραλία; Το Facebook δουλεύει για εσάς
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ AP

Το Facebook έκανε 'την ανακοίνωση της δεκαετίας' σε ό,τι αφορά την εικονική πραγματικότητα: στο εξής επικεντρώνεται στο metaverse. Τι είναι αυτό και πώς θα μας κάνει να ξεχάσουμε ό,τι ξέρουμε για το Internet -και τη ζωή, τη μάθηση και τη σύνδεση, όπως συνέβη όταν προέκυψε το διαδίκτυο.

Το universe το ξέρετε. Είναι χρήσιμο να αρχίσετε να προετοιμάζεστε και για το metaverse, για το οποίο είχε γράψει ο Νιλ Στέφενσον στο βιβλίο του με τίτλο ‘Snow Crash’ το 1992: το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας εξελισσόταν στη σύγκλιση της φυσικής, επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας, σε κοινόχρηστο διαδικτυακό χώρο. Όπως πολλά άλλα που βλέπαμε παλιά στις ταινίες (ή διαβάζαμε στα βιβλία) και λέγαμε “μα τι σκέφτονται οι άνθρωποι!” και το metaverse θα γίνει πραγματικότητα.

Ναι, αλλά τι είναι το metaverse

Είναι κάτι που χρησιμοποιούμε ήδη, μέσω εφαρμογών όπως το Tinder ή κάθε άλλης μέσω της οποίας εμπιστευόμαστε αγνώστους (Yelp) που βρίσκουμε στο διαδίκτυο για να βρούμε και απαντήσεις στις όποιες ερωτήσεις μας (Quora). Κάθε ιστοσελίδα και online υπηρεσία είναι κομμάτι του metaverse, σε 2D έκδοση. Πλέον θα μπορούμε να ‘ζούμε’ μέσα στα ‘περιβάλλοντα’ που επιλέγουμε και επί της ουσίας θα αλλάξει ο τρόπος που ζούμε, μαθαίνουμε, βγάζουμε χρήματα και συνδεόμαστε -κάτι που μας συνέβη όταν προέκυψε το Internet τo 1995.

Όπως είχε γράψει το Linkedinπριν το Internet όταν ήθελες να βρεις πληροφορίες για ένα ταξίδι που θα έκανες ή την πόλη που θα επισκεπτόσουν, έπρεπε ή να πας σε βιβλιοθήκη και να βρεις σχετικό βιβλίο ή να απασχολήσεις ταξιδιωτικό πράκτορα. Επίσης, μπορούσες αφότου φτάσεις να πάρεις τα σχετικά φυλλάδια που υπήρχαν.

Από όταν εμφανίστηκε το Internet, εμφανίστηκαν και ταξιδιωτικά sites, με σχόλια κοινού και πληροφορίες για τα πάντα.

Με το metaverse, θα φοράμε ειδική μάσκα (με γυαλιά και ακουστικά) της Magic Leap ή της Oculus και θα ‘μεταφερόμαστε’ στην πόλη που έχουμε προγραμματίσει να πάμε -οι ίδιοι- για εικονικό τουρ. Όπως θα ‘βλέπουμε’ πράγματα που μας ενδιαφέρουν, θα τα ‘σώζουμε’ στη σχετική -προφανώς ψηφιακή- λίστα. “Άρα πρόκειται για το αποτέλεσμα όσων μπορούμε να πάρουμε από ταξιδιωτικό πράκτορα, το Internet και την προσωπική μας κρίση”.

Σημειώστε πως αυτή είναι μόλις μια πτυχή του εικονικού κοινόχρηστου χώρου, που θα μας παρέχει όποτε θέλουμε και όπως θέλουμε σε εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα ό,τι υπάρχει στο διαδίκτυο, μαζί. Όλα όσα βλέπουμε τώρα σε 2D θα γίνει το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορούμε να ‘μπαίνουμε’.

Το Techxplore προτίμησε έναν άλλο τρόπο παρουσίασης που είναι πιο ‘πιασάρικος’.

“Φανταστείτε ένα χώρο όπου μπορείτε να κάθεστε στον ίδιο καναπέ με έναν φίλο που ζει χιλιάδες μίλια μακριά ή να εμφανίζετε μια εικονική έκδοση του εαυτού σας στη δουλειά σας, ενώ εσείς είστε την παραλία”.

Ένα παιδί από αγροτική περιοχή θα μπορεί να ‘βρεθεί’ στην Όπερα του Σίδνεϊ ή όπου αλλού ‘τραβάει’ η ψυχή του. Δεν θα αγχωθείτε ξανά για το αν θα προλάβετε πτήση ή λεωφορείο ή πλοίο και θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε πράγματα που υπό πραγματικές συνθήκες δεν θα βλέπατε ποτέ -με τρόπο που δεν είναι μεν, αληθινός αλλά πλησιάζει πάρα πολύ σε αυτό. Το metaverse δεν είναι κλώνος του πραγματικού κόσμου, αλλά μια πιο βελτιωμένη έκδοση του. 

Αυτό λοιπόν, είναι το νέο project του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Facebook έχει μια μια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο όραμα (του). Όπως έγραψε στο Verge, πρόκειται για το επόμενο κεφάλαιο στη βιομηχανία της τεχνολογίας.

“Τα τμήματα της εταιρίας που ασχολούνταν με προϊόντα για τις κοινότητες, τους δημιουργούς, το εμπόριο και την εικονική πραγματικότητα θα δουλεύουν ολοένα και περισσότερο για το metaverse. Αυτό που πιστεύω πως είναι το πιο ενδιαφέρον όλων, αφορά πώς αυτά τα θέματα μπορούν να ενωθούν για να γίνουν μια μεγαλύτερη ιδέα. “Δεν πιστεύω πως το metaverse θα κρατάει για περισσότερο χρόνο τον κόσμο στο Internet. Αυτό που θα κάνει είναι ότι θα τον απορροφά με πιο φυσικό τρόπο”.

Ομολόγησε πως το νέο του όραμα είναι κάτι που ονειρευόταν και σκεφτόταν από όταν ήταν μαθητής γυμνασίου. Να μπορεί δηλαδή, να ζει σε ένα virtual σκηνικό που ο ίδιος θα είχε δημιουργήσει. Ναι, σαν το Matrix.

Όπως γράφουν οι έχοντες γνώση η ανακοίνωση της Facebook να ασχοληθεί με το metaverse “είναι η μεγαλύτερη ανακοίνωση της δεκαετίας που αφορά το virtual reality”. Υπάρχουν κι εκείνοι που λένε πως το metaverse θα τελειώσει το Internet -όπως το ξέρουμε. Πιο συγκεκριμένα “θα είναι η ψηφιακή ζωή μετά το Internet”. Όπου ‘μετά’ εννοούν ότι θα το ξεπεράσει χάριν των τεχνολογιών επαυξημένης (augmented) πραγματικότητας και εικονικής πραγματικότητας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα