Μόλις 20% κάτω ο τουρισμός στην Ευρώπη το 2022 – Στην Ελλάδα έμειναν περισσότερες μέρες οι τουρίστες το 2021

Μόλις 20% κάτω ο τουρισμός στην Ευρώπη το 2022 – Στην Ελλάδα έμειναν περισσότερες μέρες οι τουρίστες το 2021
Τουρίστες στη Σαντορίνη sooc

Τα ταξίδια στο εσωτερικό αλλά και μέσα στην Ευρώπη θα επανέλθουν στα προ-πανδημίας επίπεδα, όμως τα μακρινά ταξίδια αργούν να ανακάμψουν.

H Ευρώπη θα εξακολουθήσει να είναι η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις το 2022 στον τομέα του τουρισμού, ανακάμπτοντας μάλιστα νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση της κίνησης το 2022 κατά 20% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και πλήρη ανάκαμψη το 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ταξιδίων (ETC), η Ευρώπη κατέγραψε μείωση 62% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2021 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με την Όμικρον να φρενάρει την ανάκαμψη στα τέλη του προηγούμενου έτους. Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον επηρέασε αρνητικά τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα της Ευρώπης στο τέλος του 4ου τριμήνου του 2021, φρενάροντας τις προοπτικές ανάκαμψής του και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, η αισιοδοξία παραμένει καθώς το ETC προβλέπει ότι οι αφίξεις τουριστών θα είναι μόλις 20% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, φέτος, παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Η χώρα μας κατάφερε να ξεχωρίσει σε ένα σημαντικό δείκτη το 2021, παρόλο που η πτώση των αφίξεων ήταν μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρώπης. Η Ελλάδα σημείωσε μείωση των αφίξεων κατά 66,6%, αλλά κατάφερε να κάνει αυτούς τους επισκέπτες να μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας την πρώτη, με την καλύτερη συνολική απόδοση όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις από όλες τις χώρες. Οι μεγαλύτερες σε διάρκεια διαμονές οφείλονταν εν μέρει στα πιο επιεική μέτρα που επέβαλε για την καραντίνα, τα οποία μπορεί να ενθάρρυναν πολλούς ταξιδιώτες να έρθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και να μείνουν εκεί σε καραντίνα πριν ταξιδέψουν στη συνέχεια κάπου αλλού. Η Σερβία επίσης είναι προφανές ότι ωφελήθηκε από παρόμοια πολιτική που ακολούθησε.

Η Όμικρον ανέκοψε την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού τομέα το 4ο τρίμηνο του 2021

Το 2021, η ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρώπη, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την τουριστική ανάκαμψη. Ωστόσο, η εμφάνιση της Όμικρον στο τέλος του έτους εμπόδισε αυτή την ανάκαμψη, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επανήλθαν σε μια προσπάθεια να ανακοπούν οι μολύνσεις που έσπασαν ρεκόρ.

Δεκάδες χιλιάδες εμπορικές πτήσεις σε όλη την Ευρώπη ακυρώθηκαν την περίοδο των Χριστουγέννων λόγω έλλειψης προσωπικού. Μπορεί το πλήγμα για την αεροπορική βιομηχανία να μην ήταν τόσο ισχυρό, όσο το 2020, ωστόσο, οι απώλειες αεροπορικών εταιρειών ανήλθαν συνολικά στα 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, με αποτέλεσμα 1,4-1,5 δισεκατομμύρια λιγότερους επιβάτες από το 2019.

Η ETC σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί συνεχίζουν να ανακάμπτουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Η Κροατία (-37%), η Γαλλία (-39%) και το Μονακό (-40%) σημείωσαν τις μικρότερες μειώσεις με βάση τα στοιχεία μέχρι τον Δεκέμβριο, λόγω της ζήτησης από γειτονικές και μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές εισερχόμενων τουριστών. Ταυτόχρονα, σημαντικές μειώσεις καταγράφηκαν στη Φινλανδία (-80%) και σε κεντρικούς/ανατολικούς προορισμούς: Τσεχία (-81%), Λετονία (-78%), Εσθονία (-77%), Σλοβακία (-76%) και της Λιθουανίας (-74%).

Θετικές προοπτικές για τα ευρωπαϊκά ταξίδια το 2022

Ενώ η Όμικρον αναμένεται να σταματήσει την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού τομέα της Ευρώπης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι προοπτικές όμως συνολικά παραμένουν θετικές. Πολλοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη αρχίζουν να χαλαρώνουν, μετά την συνειδητοποίηση ότι η Όμικρον, αν και εξαιρετικά μεταδοτική, απέχει πολύ από επικινδυνότητα που της είχε αρχικά αποδοθεί.

Η μεγάλη δυναμική των εγχώριων και των ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών, αναμένεται να οδηγήσει τη συνολική ταξιδιωτική ζήτηση αναμένεται στο 20% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα το 2022. Ενώ τα εσωτερικά ταξίδια αναμένεται να ξεπεράσουν σε αριθμούς το 2019, τα διεθνή ταξίδια θα καθυστερήσουν και είναι πιθανό να ανακάμψουν πλήρως μέχρι το 2024.

Μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν η επανέναρξη των ταξιδιών μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, που έγινε τον Νοέμβριο του 2021, και πιθανότατα θα συμβάλει στην ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού το 2022.

Η ETC αναμένει ότι το μερίδιο των ευρωπαϊκών ταξιδιών από τις ΗΠΑ θα επιστρέψει σε επίπεδα προ της πανδημίας σχετικά γρήγορα και μπροστά από τη ζήτηση από άλλες αγορές μεγάλων αποστάσεων, όπως η Ασία-Ειρηνικός. Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί σχετικά με την αύξηση των διεθνών ταξιδιών, η παρατεταμένη στάση της Κίνας για «Μηδενικό Covid» προκαλεί αβεβαιότητα και μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει τα παγκόσμια ταξίδια όλο το 2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα