Διακοπές τα Χριστούγεννα: Ο ακριβότερος και ο φτηνότερος ελληνικός προορισμός

Διακοπές τα Χριστούγεννα: Ο ακριβότερος και ο φτηνότερος ελληνικός προορισμός
Αράχωβα Eurokinissi

"Χτυπάνε κόκκινο" οι τιμές των καταλυμάτων για την περίοδο των Χριστουγέννων. Πάνω από το 2019 η ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό.

Σε Ελλάδα και εξωτερικό πρόκειται να ταξιδέψουν αυτές τις γιορτές πολλοί Έλληνες, με τις τιμές των ξενοδοχείων αλλά και των πακέτων διακοπών να είναι αρκετά αυξημένες, γεγονός που όμως δεν φαίνεται ότι επηρεάζει τη ζήτηση.

Στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς οι τιμές «χτυπάνε κόκκινο», ενώ και τα εκδρομικά πακέτα του εξωτερικού αν και είναι ακριβότερα κατά 15-20%, καταγράφεται άνοδος των πωλήσεων σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με έρευνα του Pricefox.gr, που άντλησε στοιχεία από την πλατφόρμα της Booking, οι τιμές των καταλυμάτων τη φετινή εορταστική περίοδο έχουν πάρει την ανιούσα, με το μέσο όρο διανυκτέρευσης στην ακριβότερη περιοχή της χώρας να αγγίζει ακόμη και τα 407 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη τιμή στον οικονομικότερο προορισμό ορίζεται στα 98 ευρώ.

Η Pricefox.gr είναι μια πλατφόρμα σύγκρισης τιμών ασφαλειών αυτοκινήτου, που επιπλέον διεξάγει έρευνες με θέμα την οικονομία και την ακρίβεια.

Ο πιο ακριβός και ο πιο οικονομικός χριστουγεννιάτικος προορισμός

Τα στοιχεία που προέρχονται από τη σύγκριση τιμών των καταλυμάτων για την περίοδο 23- 27 Δεκεμβρίου 2022, δείχνουν ότι η Αράχωβα, για ακόμη μία χρονιά, κρατάει τα «σκήπτρα» του πιο ακριβού προορισμού, με τους ταξιδιώτες να καλούνται να πληρώσουν από 150 έως και 1.600 ευρώ ανά διανυκτέρευση και το μέσο όρο να προσαρμόζεται στα 407 ευρώ.

Στην αντίπερα όχθη, όμως, συναντάται η Νάουσα, στο νομό Ημαθίας, με μέσο όρο τιμής ανά διανυκτέρευση στα 98 ευρώ. Το πιο ακριβό της κατάλυμα κοστολογείται στα 141 ευρώ, ενώ το πιο οικονομικό της στα 75 ευρώ.

Ακόμη και πιο προσιτές λύσεις υπάρχουν στο Πήλιο, όπου οι τιμές καταλυμάτων ξεκινούν από τα 42 ευρώ ανά διανυκτέρευση, τα Τρίκαλα Κορινθίας από τα 54 ευρώ ανά διανυκτέρευση, τα Ιωάννινα από 56 ευρώ ανά διανυκτέρευση και την Καλαμπάκα από 65 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Υψηλές οι τιμές στους δημοφιλείς, ορεινούς προορισμούς

Όπως ήταν αναμενόμενο, κάποιες από τις υψηλότερες τιμές που σημείωσε η έρευνα του Pricefox.gr, συναντώνται σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς όπως η Ελάτη, τα Καλάβρυτα και το Μέτσοβο. Για τα συγκεκριμένα τουριστικά μέρη, μάλιστα, οι ταξιδιώτες θα πληρώσουν κατά μέσο όρο 265 ευρώ ανά διανυκτέρευση, 249 ευρώ ανά διανυκτέρευση και 198 ευρώ ανά διανυκτέρευση, αντίστοιχα κατά μέσο όρο.

Πάνω από το 2019 η ζήτηση στα οργανωμένα ταξίδια στο εξωτερικό

Μιλώντας στο NEWS24/7 ο συνιδιοκτήτης και γενικός διευθυντής του ταξιδιωτικού γραφείου Cosmorama Travel κ. Παναγιώτης Ηλιάδης τονίζει ότι αυτή τη στιγμή η ζήτηση για οργανωμένα ταξίδια στο εξωτερικό καταγράφει αύξηση σε σχέση με το 2019, που ήταν η τελευταία χρονιά προ πανδημίας.

«Η ταξιδιωτική κίνηση αυτή τη στιγμή κινείται πολύ καλά και για το εξωτερικό και για το εσωτερικό, τόσο στους μακρινούς προορισμούς όσο και στους κοντινούς. Οι τιμές των πακέτων έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2019, διότι υπάρχουν διαφορές τόσο στους αεροπορικούς ναύλους, όσο και στις υπηρεσίες επίγειων μεταφορών, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού αλλά και της ενέργειας. Όλα είναι ακριβότερα, υπολογίζουμε κατά μέσο όρο 15-20%».

Όπως εξηγεί ο κ. Ηλιάδης οι ευρωπαϊκοί προορισμοί έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από άλλους, λόγω γειτνίασης, ασφάλειας και μικρότερου κόστους.

«Οι Έλληνες επιλέγουν και πάλι παραδοσιακούς προορισμούς για τις διακοπές των εορτών, δηλαδή κεντρική Ευρώπη. Βιέννη, Πράγα, Βουδαπέστη, Παρίσι και Λονδίνο έχουν τη μερίδα του λέοντος της ζήτησης. Βεβαίως υπάρχουν και άλλη προορισμοί, όπως στη Μέση Ανατολή, με την Αίγυπτο αυτή τη στιγμή να είναι πολύ δημοφιλής, όπως και η Ιορδανία».

Μιλώντας για τα εορταστικά ταξίδια εντός Ελλάδας, ο κ. Ηλιάδης λέει ότι και το εσωτερικό θα έχει ζήτηση σε ταξίδια κατά την εορταστική περίοδο, απλά είναι ακόμη νωρίς. «Είδαμε ότι το 3ήμερο της 28ης Οκτωβρίου υπήρξε μεγάλη ζήτηση για την Ήπειρο, τάση που βλέπουμε ότι θα συνεχιστεί. Γενικά, υπάρχουν πολλές επιλογές για τους ταξιδιώτες».

Ο ίδιος εκφράζει τον προβληματισμό του για την περίοδο μετά τις γιορτές, καθώς όσο ο χειμώνας θα προχωρά ο κόσμος θα αντιληφθεί το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα του για διακοπές. «Επί του παρόντος ζούμε ένα παρατεταμένο καλοκαίρι, που ξεκίνησε από τον Ιούνιο φέτος και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα