Στην κορυφή της Ευρώπης οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2023 – Η Αθήνα στις 10 πιο ελκυστικές πόλεις

Στην κορυφή της Ευρώπης οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2023 – Η Αθήνα στις 10 πιο ελκυστικές πόλεις
Αθήνα iStock

Επενδυτικός πυρετός αναμένεται το 2023 για την ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά, με τη χώρα μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των επενδυτών.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες και η Αθήνα ανάμεσα στις 10 πρώτες πόλεις με τη μεγαλύτερη άνοδο το 2023 για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ευρώπη, αποκαλύπτει έρευνα της Deloitte.

Μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, η χώρα μας επελέγη από το 31% των ερωτηθέντων της έρευνας όσον αφορά τις πιο ελκυστικές ευρωπαϊκές χώρες για επενδύσεις στον τομέα της φιλοξενίας, ενώ η Αθήνα βρέθηκε στην 9η θέση ανάμεσα στις πόλεις.

Η έρευνα που έγινε σε 100 και πλέον κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας έδειξε ότι το επόμενο έτος στην Ευρώπη, αναμένονται περισσότερες πωλήσεις ξενοδοχείων που θα βρεθούν σε οικονομική δυσχέρεια, ενώ ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη του κλάδου της φιλοξενίας τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με το 83% των ερωτηθέντων. Τα θέματα του προσωπικού δε, είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα για το 63% των ξενοδόχων.

Η πιο ελκυστική πόλη για ξενοδοχειακές επενδύσεις το 2023

Το Άμστερνταμ παραμένει η πιο ελκυστική ευρωπαϊκή πόλη για ξενοδοχειακές επενδύσεις την επόμενη χρονιά, με τη Λισαβόνα να περνά στη δεύτερη θέση ενώ το Λονδίνο πέφτει στην τρίτη θέση.

Οι πόλεις που προσελκύουν πιο γρήγορα περισσότερες επενδύσεις περιλαμβάνουν το Παρίσι, τη Βαρκελώνη και την Κωνσταντινούπολη, ενώ και η Αθήνα είναι στην πρώτη δεκάδα, καταλαμβάνοντας την 9η θέση.

Ευρωπαϊκές επενδυτικές ευκαιρίες

Τα ξενοδοχεία καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, αντί των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, αφού αναδείχθηκαν από την έρευνα ως η πιο ελκυστική κατηγορία στην οποία μπορεί κανείς να επενδύσει το 2023.

Ακίνητα ιδανικά για συγκατοίκηση, και η φοιτητική στέγη είναι επίσης δημοφιλή μεταξύ των επενδυτών, γεγονός που οφείλεται στην τάση όλων και περισσότερων ανθρώπων οι οποίοι αναζητούν οικονομικά προσιτή στέγη.

Η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής αγοράς

Όπως έδειξε η έρευνα της Deloitte, αν και το 27% αναμένει ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity) θα παραμείνουν η κύρια πηγή χρηματοδότησης για εξαγορές ξενοδοχείων στην Ευρώπη το 2023, αυτά έχασαν 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι εναλλακτικοί δανειστές είναι η πιο κοινή πηγή χρηματοδότησης στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά το 2023. Όλες οι άλλες πηγές έχουν χάσει τη δυναμική τους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, με εξαίρεση την παραδοσιακή χρηματοδότηση και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (62%) αναμένουν ότι οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία θα προέρχονται από την Ευρώπη, αλλά η σπουδαιότητα της χρηματοδότησης από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί, ενώ και η σημασία των επενδύσεων από τη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχουν αυξηθεί από πέρυσι.

Τι έγινε το 2022

Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης των ξενοδοχειακών επενδύσεων το 2022 σημειώθηκε σε λίγες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Lodging Econometrics που επεξεργάστηκε το Skift, οι χώρες αυτές ήταν:

  • Βρετανία, με 309 έργα (46.296 δωμάτια)
  • Γερμανία, με 258 έργα (44.692 δωμάτια)
  • Γαλλία, με 152 έργα (17.338 δωμάτια)
  • Πορτογαλία, με 123 έργα (14.811 δωμάτια)
  • Πολωνία, με 85 έργα (12.205 δωμάτια)

Οι ευρωπαϊκές πόλεις με τις μεγαλύτερες επενδύσεις:

  • Λονδίνο, με 80 έργα (13.683 δωμάτια)
  • Ντίσελντορφ, με 46 έργα (8.492 δωμάτια)
  • Παρίσι, με 35 έργα (5.540 δωμάτια)
  • Λισαβόνα, με 34 έργα (3.850 δωμάτια)

Σύμφωνα με το Skift τα ακίνητα σε κέντρα πόλεων θα αποδειχθούν ιδιαίτερα ελκυστικά, γεγονός που προκύπτει και από τις πλέον πρόσφατες συμφωνίες. Το Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) και η εταιρεία ξενοδοχειακών συμβούλων Hamilton-Pyramid Europe με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν αυτόν τον μήνα ότι έχουν δημιουργήσει μια κοινή εταιρεία με αρχικό κεφάλαιο περίπου 475 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση ξενοδοχείων σε μεγάλες πόλεις και τουριστικά θέρετρα στην Ευρώπη. Ήδη απέκτησαν το ξενοδοχείο W Rome, στη Ρώμη, για περίπου 172 εκατ. ευρώ.

Η Halter AG ανακοίνωσε ότι αυτόν τον μήνα ότι θα επενδύσει περίπου 210 εκατ. δολάρια για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Sonnenberg στο Seelisberg της Ελβετίας, μαζί με κάποια ακίνητα γύρω από αυτό.

Τέλος, η Perial Asset Management ανακοίνωσε ότι απέκτησε το Premier Inn στο Ανόβερο για περίπου 27 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα