Θα πάμε διακοπές χωρίς μάσκες αυτό το καλοκαίρι;

Θα πάμε διακοπές χωρίς μάσκες αυτό το καλοκαίρι;
Διακοπές με μάσκες το περασμένο καλοκαίρι eurokinissi

Πότε θα επανέλθουν οι διακοπές στην κανονικότητα; Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες την πλήρη απελευθέρωση της Μεγάλης Βρετανίας;

Την πολυπόθητη κανονικότητα στις διακοπές τους για το ερχόμενο καλοκαίρι αποζητούν όλοι οι ταξιδιώτες, με την Αγγλία να βγαίνει και πάλι πρώτη καταργώντας όλους σχεδόν τους περιορισμούς. Είναι ικανή όμως να πυροδοτήσει ένα ντόμινο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η εφημερίδα Telegraph ζήτησε τη γνώμη ειδικών της υγείας αλλά και της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, τους οποίους κάλεσε να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι, ναι οι περισσότερες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αγγλίας, καταργώντας μάσκες και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αν υποτεθεί ότι δεν θα υπάρχουν δραματικές επιδημιολογικές καταστάσεις. Βέβαια το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό είναι άλλο θέμα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Telegraph, Paul Nuki που είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ υγείας, δεν αποκλείεται να επανέλθουν όλα σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό το καλοκαίρι, αλλά ίσως εξακολουθήσουμε να αντιμετωπίζουμε μια σειρά από διαφορετικούς περιορισμούς.

Θα κάνουμε τεστ για να ταξιδέψουμε;

Τα τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID θα πρέπει να γίνονται όλο και πιο σπάνια. Ο Ντέιβιντ Λίβερμορ, καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας στο UEA, επαίνεσε την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταργήσει όλα τα τεστ στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες και να διευκολύνει τους κανόνες για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. «Για το Ηνωμένο Βασίλειο, οι απαιτήσεις για τεστ πριν και μετά το ταξίδι έχουν τελειώσει. Απέτυχαν να αποτρέψουν την είσοδο και την εξάπλωση είτε της Όμικρον είτε της Delta και δεν υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι θα εμπόδιζαν την είσοδο μελλοντικών παραλλαγών της νόσου. Παρά τα λάθη της, η κυβέρνηση της χώρας, το κατάλαβε νωρίτερα από άλλες χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Θα είναι πιο εύκολο για όσους ταξιδέψουν στην Ευρώπη;

Ο Paul Charles, διευθύνων σύμβουλος της ταξιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας The PC Agency, πιστεύει ότι τα τεστ ως απαίτηση για να επισκεφτεί κάποιος τους περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς θα καταργηθούν μέχρι το Πάσχα – τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. «Πολλές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και θα εγκαταλείψουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς τις επόμενες εβδομάδες καθώς μαθαίνουν να ζουν με την Covid. Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί θέλουν να επιστρέψουν στους αριθμούς επισκεπτών πριν από την Covid, για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους, επομένως δεν αναμένω να παραμείνουν περιορισμοί για την είσοδο, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, καθώς και στην Καραϊβική, μετά τον Απρίλιο», δήλωσε.

Η Fiona Charrington, διευθύνουσα σύμβουλος του Martin Randall Travel, συμφώνησε ότι τα εμπόδια για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σύντομα θα εξαλειφθούν. Όπως είπε: «Υπάρχουν ήδη κάποιες χώρες που δεν απαιτούν τεστ για τους πλήρως εμβολιασμένους και είναι πιθανό και άλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Η πλειονότητα των τουριστικών μας πακέτων είναι εντός της Ευρώπης και αναμένουμε τους περιορισμούς να χαλαρώσουν πλήρως τους επόμενους μήνες καθώς η Όμικρον υποχωρεί».

Ποιοι προορισμοί θα διατηρήσουν αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς το 2022;

Η Ασία και η Αυστραλία φαίνεται πιθανό να παραμείνουν επιφυλακτικές , δήλωσε ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής UCL, ο οποίος συμφώνησε επίσης ότι η απόφαση της Αγγλίας είναι η σωστή. «Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι επιβλαβείς και σε μεγάλο βαθμό άχρηστοι σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, και φαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο το συνειδητοποιεί τώρα», είπε, προβλέποντας ότι «πιο φιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως η Σουηδία και η Ελβετία» θα ήταν μεταξύ των πρώτων στο να «γυρίσουν σελίδα» με τον ίδιο τρόπο όπως το Ηνωμένο Βασίλειο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως πολλές χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ταϊβάν (οι οποίες παρέμειναν κλειστές κατά τη διάρκεια της πανδημίας), θα διατηρήσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, άγνωστο για πόσο καιρό.

Οι απόψεις για αυτό το θέμα διίστανται. Ο Bharat Gadhoke, επικεφαλής μάρκετινγκ της Ένωσης Ανεξάρτητων Tour Operators (AITO), είπε ότι αναμένει την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία να παραμείνουν κλειστές για τους περισσότερους τουρίστες. Ωστόσο, η εκτίμησε ότι η περιοχή Ασίας/Ειρηνικού θα είναι «σε μεγάλο βαθμό ανοιχτή» μέχρι το καλοκαίρι, με πιθανή εξαίρεση την Κίνα.

Θα συνεχίσουν να απαιτούνται οι μάσκες στα αεροπλάνα και τους εξωτερικούς χώρους;

Τα ταξίδια χωρίς τεστ και καραντίνα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου θα πρέπει να είναι δυνατά για τα εμβολιασμένα άτομα ούτως ή άλλως, μέχρι το καλοκαίρι. Τι γίνεται όμως με την ευρύτερη εμπειρία των διακοπών;

Ο καθηγητής Λίβερμορ τόνισε ότι «Τα στοιχεία ότι οι μάσκες κάνουν πραγματική διαφορά στην εξάπλωση της Covid είναι ελάχιστα. Και αν –από σήμερα (Πέμπτη 27/1) – δεν απαιτείται να φοράτε μάσκα στο λεωφορείο (στην Αγγλία), γιατί να ζητούν τη χρήση της στο αεροπλάνο; Ωστόσο, πολλές χώρες υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι μάσκες αποτρέπουν τη μόλυνση». Ο καθηγητής Balloux συμφώνησε ότι οι μάσκες θα παραμείνουν στα αεροπλάνα ως μέρος του «hangover» της Covid, προσθέτοντας: «Αν και είναι δύσκολο να δούμε τι μπορεί να επιτύχει ρεαλιστικά ένα τέτοιο μέτρο σε αυτό το στάδιο, θα μπορούσε κανείς να πει το ίδιο για τον κανόνα των 100 ml των υγρών που επιβάλουν οι αεροπορικές εταιρείες, ο οποίος ισχύει εδώ και 15 χρόνια».

Τα διαβατήρια Covid θα συνεχίσουν να ισχύουν;

Τα διαβατήρια Covid αναμένεται επίσης να διατηρηθούν για αρκετό χρόνο φέτος, ιδιαίτερα σε χώρες που ήδη τα χρησιμοποιούν αυστηρά, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία. Όχι όμως για πάντα, όπως φοβούνται κάποιοι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα