Λακσαντγουίπ: Ο κρυφός παράδεισος της Ινδίας που κινδυνεύει να βυθιστεί

Διαβάζεται σε 5'
Αρχιπέλαγος του Λακσαντγουίπ
Αρχιπέλαγος του Λακσαντγουίπ AP Photo Gemunu Amarasinghe

Το Λακσαντγουίπ μπήκε στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης της Ινδίας με τον μαζικό τουρισμό όμως, να φαντάζει ως μεγάλη απειλή.

Στα 490 χιλιόμετρα δυτικά της ινδικής πόλης Κόχι, στο αρχιπέλαγος Λακσαντγουίπ, βρίσκεται μια ομάδα νησιών στη Θάλασσα των Λακκαδίβων, που διοικείται από την Κυβέρνηση της Ινδίας.

Τα νησάκια ήταν γνωστά και ως Νήσοι Λακκαδίβων, με το όνομα Λακσαντγουίπ να προέρχεται από τον όρο Λακσαντγουίπα, που σημαίνει “εκατό χιλιάδες νησιά” στα σανσκριτικά. Τα νησιά αποτελούν τη μικρότερη ενωσιακή επικράτεια της Ινδίας με συνολική επιφάνεια μόλις 32 τ.χλμ, και με διοικητική πρωτεύουσα το Καβαράττι, με πληθυσμό περίπου 12.000 κατοίκους.

Από τα νησάκια, κατοικούνται δέκα, και φέρουν συνολικό πληθυσμό 65.000 κατοίκους. Η πλειοψηφία του γηγενούς πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι, ενώ κύρια απασχόληση είναι η αλιεία και η καλλιέργεια καρύδας, ενώ κύριο εξαγώγιμο προϊόν είναι ο τόνος.

Μόντι και τουρισμός

Μέχρι πρότινος, στα νησάκια έφταναν λίγοι τουρίστες με το αεροπλάνο των 36 μόλις θέσεων που ενώνει το Κόχι με το αεροδρόμιο στο νησί Αγκάτι (με την πτήση να έχει διάρκεια 1,5 ώρα περίπου). Ωστόσο, όπως αναφέρει και σε εκτενές αφιέρωμά του το BBC, προσφάτως το ενδιαφέρον για τον προορισμό κορυφώθηκε κυρίως από Ινδούς τουρίστες, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντρα Μόντι.

Σε μήνυμά του που ανέβηκε στο Twitter, ο Μόντι κάλεσε τους Ινδούς να μη φεύγουν από τα σύνορα της χώρας αλλά να προτιμούν τον δικό τους “παράδεισο”. “Η ομορφιά του Lakshadweep δεν περιγράφεται με λόγια. Προτρέπω όσους θέλουν να επισκέπτονται παραλίες και νησιά σε όλο τον κόσμο, να επισκεφτούν το Lakshadweep”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάπως έτσι, το αρχιπέλαγος ήρθε ξαφνικά στο προσκήνιο. Οι αναζητήσεις της Google για το “Lakshadweep” εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με τους The Economic Times, ενώ ταξιδιωτικά άρθρα εμφανίστηκαν στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, ενώ βίντεο άρχισαν να αναρτώνται στο YouTube και στο Instagram. Το MakeMyTrip, μία από τις μεγαλύτερες πύλες ταξιδιωτικών κρατήσεων της Ινδίας, ανέφερε πως κατέγραψε αύξηση 3.400% στις αναζητήσεις εντός πλατφόρμας για το Lakshadweep μετά την επίσκεψη του Μόντι.

Το αεροδρόμιο Agatti
Το αεροδρόμιο Agatti iStock

Παράλληλα, η εταιρεία που κάνει ταξίδια με πλοία από τη Βομβάη, το Κόχι και τη Γκόα προς τα νησιά του Λακσαντγουίπ κατέγραψε αύξηση της τάξης του 2.500% στα αιτήματα προκρατήσεων μετά την επίσκεψη του Μόντι. Σημειώνεται πως το ταξίδι με πλοίο διαρκεί 14-18 ώρες από το Κόχι, ανάλογα με το νησί που επιλέγει κανείς.

Νέες βίλες έχουν αρχίσει να χτίζονται ήδη στα νησιά Suheli και Kadmat, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας Neermala Sitharaman, ενώ στην ομιλία της την 1η Φεβρουαρίου για την ανάπτυξη της χώρας, μίλησε για το αρχιπέλαγος ως ένα στοίχημα τουριστικής ανάπτυξης.

Η αλήθεια είναι πως οι παραλίες στα παρθένα νησιά δεν μοιάζουν με άλλες που βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής της Ινδίας, ενώ τα νησάκια αυτά είναι οι μοναδικές ατόλες της Ινδίας, απομεινάρια αρχαίων ηφαιστείων που εξερράγησαν και στη συνέχεια βυθίστηκαν σταδιακά, αναπτύσσοντας ένα δαχτυλίδι από κοράλλια που ξεπροβάλλουν από την επιφάνεια του ωκεανού.

Παραλία στα Lakshadweep
Παραλία στα Lakshadweep iStock

Παρόλα αυτά, το αρχιπέλαγος έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την οργάνωση The Lakshadweep Research Collective, η κάλυψη γης του αρχιπελάγους συρρικνώνεται ραγδαία λόγω της διάβρωσης των ακτών, με την απώλεια ενός ολόκληρου νησιού που καταγράφηκε το 2017.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, το Λακσαντγουίπ ενδέχεται να βυθιστεί μέχρι το 2050 αν εντατικοποιηθεί ο τουρισμός, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν συγκεκριμένα πως αν υπάρξει πρόσθετη πίεση στο νησί λόγω του τουρισμού και άλλων αναπτυξιακών έργων ή της βιομηχανικής αλιείας, η βύθιση μπορεί να επιταχυνθεί.

Η κυβέρνηση της Ινδίας αναφέρει πως για να μετριάσει τον αντίκτυπο του αυξημένου αριθμού τουριστών που αναμένεται στα νησιά, θα υποστηρίξει τις κρουαζιέρες με πλοία που θα δένουν στα νησιά, αλλά οι τουρίστες δεν θα διανυκτερεύουν στα εδάφη τους, με στόχο να ελεγχθεί η ποσότητα των απορριμμάτων και η φθορά των ακτών.

Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα αναφέρει πως τα μεγάλα πλοία είναι πιθανό να καταστρέψουν το ευαίσθητο τείχος των κοραλλιογενών υφάλων του νησιού, το οποίο αποτρέπει τις πλημμύρες, ενώ το αποτύπωμα άνθρακα σταδιακά αυξάνεται στην περιοχή με την κατασκευή πολυτελών κατοικιών.

Στις καλύτερες δραστηριότητες που προτείνονται, αν καταφέρει κανείς να φτάσει στο αρχιπέλαγος, είναι η παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού καθώς για την ώρα η φωτορύπανση είναι μηδαμινή, ενώ προτείνεται και το νυχτερινό ψάρεμα με τους ντόπιους ψαράδες. Υπάρχουν επίσης δραστηριότητες με κέντρα καταδύσεων, καθώς και καγιάκ, wind surfing, και άλλες δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα