Αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό: Ο ρόλος της λογοθεραπείας

Αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό: Ο ρόλος της λογοθεραπείας
Φωτογραφία αρχείου 123rf

Τι περιλαμβάνουν οι συνεδρίες λογοθεραπείας, που βοηθούν έναν ασθενή να ανακάμψει μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το εγκεφαλικό είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει συχνά ακόμη και στο θάνατο. Ο ασθενής που αναρρώνει από εγκεφαλικό, μπορεί να έχει υποστεί βλάβες που δημιουργούν δυσκολίες στην επικοινωνία του. Συχνό φαινόμενο είναι η αδυναμία ομιλίας και έκφρασης της σκέψης τους. Επίσης, μπορεί να δυσκολεύεται να αντιληφθεί αυτά που ακούει, να μη θυμάται και να μην μπορεί να ακολουθήσει εντολές ή να εκφράσει τις επιθυμίες του.

Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, όπως επίσης και η έκταση και ο βαθμός της βλάβης που έχει υποστεί ο εγκέφαλός του.

Ένας ασθενής που αναρρώνει από εγκεφαλικό επεισόδιο έρχεται συχνά αντιμέτωπος με δυσκολίες στην κατάποση. Αυτό επηρεάζει τόσο τη λήψη υγρών όσο και τη λήψη στερεάς τροφής. Είναι σημαντικό λοιπόν να απευθυνθούμε στον κατάλληλο ειδικό που είναι ο λογοθεραπευτής, ώστε να διασφαλίσουμε την αποκατάσταση της σίτισης του ασθενούς για να είναι ασφαλής. Μπορείς να βρεις λογοθεραπευτή σε όποια περιοχή της Ελλάδας κι αν βρίσκεσαι μέσω του doctoranytime (λογοθεραπευτής Γαλάτσι, Κόρινθος, Λάρισα).

Ορισμένοι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν διαφορετικής σύστασης τροφές, ενώ άλλοι θα χρειαστούν γαστροστομία ή ρινογαστρικό σωλήνα.

Τι περιλαμβάνουν οι συνεδρίες λογοθεραπείας

Τεχνικές εύρεσης εναλλακτικής επικοινωνίας

Τεχνικές και ασκήσεις βελτίωσης της ομιλίας

Τεχνικές ενδυνάμωσης της γλώσσας και των χειλιών

Τεχνικές επανεκπαίδευσης της διαδικασίας κατάποσης

Η αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο δεν περιλαμβάνει μόνο τη λογοθεραπεία. Συνήθως απαιτείται συνεργασία φυσιάτρου, νευρολόγου, ΩΡΛ, φυσικοθεραπευτή και εργοθεραπευτή. Η κλινική κατάσταση του εκάστοτε ασθενούς πρέπει να εκτιμάται από τον θεράποντα γιατρό και αναλόγως να παραπέμπεται στην αντίστοιχη ειδικότητα για την αποκατάστασή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα