AstraZeneca: Ο έλεγχος 17 εκατ. εμβολιασμένων δείχνει ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για θρόμβους

AstraZeneca: Ο έλεγχος 17 εκατ. εμβολιασμένων δείχνει ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για θρόμβους
Εμβόλιο της Astrazeneca 2021 Kemal Softic/AP

Ανακοίνωση της AstraZeneca για τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων σε ανθρώπους μετά τον εμβολιασμό τους και τη διακοπή της χορήγησης του εμβολίου της σε διάφορες χώρες.

Η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε την Κυριακή (14/03) ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων.

Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Προσεκτικός έλεγχος όλων των διαθέσιμων δεδομένων ασφάλειας περισσότερων των 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένου κινδύνου πνευμονικής εμβολής, εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή θρομβοκυτταροπενίας σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα (εμβολίων) ή σε οποιαδήποτε χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της AstraZeneca Plc.

Διακοπη εμβολιασμών

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας και της Νορβηγίας ανακοίνωσαν πριν λίγες μέρες ότι διακόπτουν προσωρινά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε ορισμένα από τα άτομα που εμβολιάστηκαν, ενώ παράλληλα η ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανακοίνωσε ότι διακόπτει την χορήγηση εμβολίων από την παρτίδα που ήταν σε χρήση στην Αυστρία.

Η Αυστρία διέκοψε την χρήση εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca για όσο διαρκεί η έρευνα για έναν θάνατο από θρόμβωση και ένα περιστατικό πνευμονικής εμβολής.

Τέσσερις ακόμη χώρες – η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία – έχουν διακόψει την χρήση εμβολίων της παρτίδας αυτής για όσο θα συνεχίζονται οι έρευνες.

Η ανακοίνωση του ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ανακοινώσει ότι τίποτε δεν παραπέμπει μέχρι σήμερα σε κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

«Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Σουηδία και Ισπανία συνεχίζουν τους εμβολιασμούς

Οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν στην διάθεσή τους αρκετά στοιχεία για να διακόψουν τον εμβολιασμό. Η Σουηδία εντόπισε δύο περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο της AstraZeneca και δέκα περιστατικά σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

«Δεν βρίσκουμε λόγο να αναθεωρήσουμε την έγκριση», δήλωσε η Βερόνικα Αρτουρσον, επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Φαρμακευτικών Προϊόντων. «Δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει ότι αυτό το εμβόλιο προκαλεί αυτό το είδος των θρόμβων».

Η Ισπανία δεν έχει καταγράψει περιστατικά σχηματισμού θρόμβων που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει την χορήγηση του εμβολίου, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

Η υπουργός δήλωσε ότι ενημερώθηκε για περιστατικά σχηματισμού θρόμβων μεταξύ ατόμων που εμβολιάστηκαν πρόσφατα στην Αυστρία, αλλά πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα