Μπουρλά: Και τρίτη δόση, και εμβολιασμός κάθε χρόνο για τον κορονοϊό

Μπουρλά: Και τρίτη δόση, και εμβολιασμός κάθε χρόνο για τον κορονοϊό
O Άλμπερτ Μπουρλά. AP

Τουλάχιστον άλλη μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα πρέπει να κάνει κάθε άνθρωπος για να προστατευτεί πλήρως από τον κορονοϊό σύμφωνα με τον Αλμπερτ Μπουρλά.

Ο Αλμπερτ Μπουρλά μίλησε στο οικονομικό φόρουμ και αυτό που αποκάλυψε είναι ότι σαφώς και δεν θα ξεμπερδέψουμε με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer (αλλά και των άλλων εταιριών).

Σε ερώτηση αν θα χρειαστεί επανάληψη του εμβολιασμού κάθε χρόνο, ο ισχυρός άνδρας της Pfizer επεσήμανε ότι η πρόβλεψή του είναι ότι θα έχουμε και εμβολιασμό με τρίτη δόση στους 8-12 μήνες από τη δεύτερη.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι εν συνεχεία θα χρειάζεται και εμβολιασμός κάθε χρόνο, όπως γίνεται και για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες στο εμβόλιο της γρίπης εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κ.Μπουρλά, επιπλέον, παρουσιάστηκε αντίθετως, όπως αναμενόταν, στην προοπτική άρσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

“Ακόμα και αν ελευθερώναμε τις πατέντες, θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να στήσει την απαραίτητη υποδομή και αρκετά δισεκατομμύρια” δήλωσε-όχι για πρώτη φορά- ο κ. Μπουρλά χωρίς πάντως να τεκμηριώσει την άποψή του.

Υπογράμμισε επιπρόσθετα ότι η εταιρία του πουλά εμβόλια ακόμα και σε τιμές κόστους ανάλογα με την αγοραστική ικανότητα του ενδιαφερόμενου κράτους.

“Το εσωτερικός μας στόχος ως εταιρεία είναι να παράγουμε 3 δισεκατομμύρια δόσεις αυτόν το χρόνο. Αυτές δεν είναι δόσεις για τους πλούσιους ή τους φτωχούς, δεν είναι δόσεις για το βορά ή το νότο, είναι δόσεις για όλους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά ενώ συμπλήρωσε ότι και το 2022 αναμένουν μια παραγωγή 4 εκατομμυρίων δόσεων «και αυτά είναι από μια εταιρεία μόνο».

«Ο κόσμος έχει 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους αλλά, επίσης, έχει πάρα πολλές εταιρείες» ανέφερε ο κ. Μπουρλά και συνέχισε, σύμφωνα με τις πληροφορίες «των επίσημων δηλώσεων των εταιρειών, πρέπει να έχουμε γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δόσεις την επόμενη χρονιά, οι οποίες είναι αρκετές για όλους».

«Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε για παράδειγμα 3 δισεκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο του 2021 δεν είναι η εργοστασιακή υποδομή» τόνισε ο κ. Μπουρλά αλλά «αυτό που λείπει είναι τα υλικά, τα οποία είναι εξαιρετικά εξειδικευμένα». Τα υλικά «αυτή τη στιγμή μεταφέρονται σε μια από τις πιο επιτυχημένες γραμμές παραγωγής ζωής, αν μου επιτρέπετε, που έχουμε στήσει σε τρία εργοστάσια στον κόσμο» και «κάθε γραμμάριο απαραίτητης πρώτης ύλης δεν στέκεται ούτε μια μέρα στην αποθήκη» διευκρίνισε ο κ. Μπουρλά.

Ως προς την αδειοδότηση και τον έλεγχο ποιότητας για τις εταιρείες αυτές, ο κ. Μπουρλά εξήγησε ότι αρμόδιος φορέας είναι ο εκάστοτε τοπικός φορέας, δηλαδή «το FDA είναι αρμόδιο μόνο για την Αμερική, οι Ευρωπαϊκές Αρχές μόνο για την Ευρώπη, στην Ινδία είναι ο ινδικός οργανισμός υπεύθυνος» και ούτω καθ’ εξής, ενώ «οποιοσδήποτε μπορεί να παραγγείλει υλικά αυτήν τη στιγμή από οποιονδήποτε στον κόσμο. Δεν χρειάζεται να έχει την πατέντα και δεν χρειάζεται να έχει άδεια για να παράγει το εμβόλιο».

Ως προς την έρευνα για το χάπι, ο κ. Μπουρλά είπε ότι «η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα. Μπορεί να σου δώσει τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις που μπορεί να έχεις στη ζωή σου αλλά και τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις». «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε επιτυχία» δήλωσε ο κ. Μπουρλά.

«Οι λόγοι οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη ουσία στην οποία πειραματιζόμαστε σκοτώνει τον ιό» είπε ο CEO της Pfizer, αλλά και ότι είναι ασφαλής για τον άνθρωπο «δηλαδή δεν δημιουργεί παρενέργειες».

«Μετά το καλοκαίρι», τοποθέτησε ο κ. Μπουρλά το χρονικό σημείο στο οποίο θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία, καθώς «όλα αυτά φυσικά πρέπει να αποδειχθούν ότι τελικά θα ελέγξουν τον ιό και την αρρώστια».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα