Διφθερίτιδα: Συναγερμός στην ελληνική κοινωνία από την επανεμφάνιση του μικροβίου

Διφθερίτιδα: Συναγερμός στην ελληνική κοινωνία από την επανεμφάνιση του μικροβίου
Εμβολιασμός 123rf.com

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να νοσήσουν ακόμη και εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί στην παιδική ηλικία από διφθερίτιδα.

Ένα εξαφανισμένο εδώ και σχεδόν δεκαετίες μικρόβιο εμφανίστηκε και πάλι στην Ελλάδα ή καλύτερα στην Ευρώπη. Το μικρόβιο που προκαλεί τη διφθερίτιδα αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στην Ελλάδα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην εκδηλωθεί εκ νέου η νόσος.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όπως επισημαίνεται από πηγές τους Νews 24/7, η ιδιωτική κλινική στην οποία αρχικά μεταφέρθηκε το παιδί, ενημερώθηκε από το Νοσοκομείο Παίδων που κατέληξε ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να λάβουν προληπτικά θεραπεία ή να εμβολιαστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα εμβόλια ειδικά της παιδικής ηλικίας, μετά την πάροδο της δεκαετίας χάνουν τη δυναμική τους στον οργανισμό και γι’ αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνονται. Πολλοί από εμάς όμως, ενήλικες πια αδιαφορούμε γι’ αυτό κι ας γνωρίζουμε την αξία του εμβολιασμού.

Όπως επισημαίνει ο παιδίατρος κ. Κώστας Νταλούκας πρόεδρος της Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, το ερωτηματικό είναι πως αυτό το παιδί εγγράφηκε στο σχολείο χωρίς να αποδειχτεί αν είχε εμβολιασεί. Εδώ εντοπίζεται ένα χρόνιο πρόβλημα σχετικά με τα παράθυρα του νόμου περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και της ελευθερίας των γονιών να επιλέγουν εκείνοι αν θα θωρακίσουν τα παιδιά τους ή όχι.

Το ζήτημα λοιπόν δεν έγκειται στο αντιεμβολιαστικό κίνημα αλλά στις επιταγές του νόμου οι οποίες δεν τηρούνται καθώς φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα αυστηρός. Οι παιδίατροι έχουν συχνά κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και έχουν επιμείνει με επιστολές τους προς το Υπουργείο Υγείας για το ζήτημα αυτό. Ακόμη και ο σημερινός υπουργός έχει λάβει τη σχετική ενημέρωση και μάλιστα δεν είναι τυχαίο που σε αναφορές του έκανε λόγο για υποχρεωτικό εμβολιασμό στα πρότυπα της Γερμανίας η οποία πρόσφατα θεσμοθέτησε την απόλυτη υποχρεωτικότητά του.

Η εμφάνιση της διφθερίτιδας στην Ευρώπη θεωρείται μια οπισθοχώρηση στο Μεσαίωνα όπως σημειώνουν οι γιατροί. Βέβαια δεν είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παρουσιάστηκε κρούσμα. Στην Ισπανία το καλοκαίρι του 2015 ένα παιδί νόσησε επίσης με διφθερίτιδα με τις αρχές να αποδίδουν το κρούσμα σε μικρόβιο που ήρθε με φορέα κάποιον από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version