“Καμπανάκι” Τσιόδρα για 7.000 κρούσματα την εβδομάδα

“Καμπανάκι” Τσιόδρα για 7.000 κρούσματα την εβδομάδα
AP

Καμπανάκι κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα χτύπησε την Τετάρτη μιλώντας στη Βουλή ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ιδιαίτερα σοβαρές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού έκανε ενώπιον των βουλευτών στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο Σωτήρης Τσιόδρας την Τετάρτη.

Ο Ελληνας καθηγητής εκτίμησε ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις του ιού, ενώ εκτός από τς μεταλλάξεις μίλησε και για παρλλαγές του ιού που όπως εξήγησε είναι πολλές μεταλλάξεις μαζί.

Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο ιός προσπαθεί να ξεφύγει από τα μέτρα και θα συνεχίσει να πιέζει.

Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. “Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις”, είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί “μπορεί να έχουμε πρόβλημα” με τις μεταλλάξεις.

“Έχει μεγάλη σημασία να μην δίνουμε λάθος μηνύματα”, είπε για τα εμβόλια και σημείωσε: “Τα στατιστικά δεδομένα είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, με χθεσινή δημοσίευση, μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι”.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην επιστημονική και πολιτική αντιπαράθεση. “Νομίζω ότι τα πήγαμε καλύτερα από άλλες χώρες. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να παραμείνουμε, με συναίνεση και ομόνοια” είπε και αναφέρθηκε στις ΗΠΑ και σε άρθρο του “new england journal of medicine” που έγραψε τα εξής, για τους πολιτικούς του ηγέτες: “Οι ηγέτες μας απέτυχαν. Το μέγεθος της αποτυχίας τους είναι εκπληκτικό. Ήταν επικίνδυνα ανίκανοι”.

“Με την επιδημία θα τελειώσουμε με αξιόπιστα δεδομένα επιτήρησης“, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και προσέθεσε: “Αυτά θα συσχετιστούν με τη βελτιστοποίηση των μέτρων σε ένα αποδεκτό επίπεδο, κοινωνικά και οικονομικά, που θα διατηρεί χαμηλό και σταθερό ποσοστό λοίμωξης ώστε να υπάρξει ισορροπία, μεταξύ του αρνητικού αποτελέσματος για τη δημόσια υγεία, και φυσικά, μειωμένο κοινωνικό κόστος”.

Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα