Είναι αλήθεια ότι όσο μεγαλώνουμε μειώνεται και η σεξουαλική επιθυμία

Διαβάζεται σε 8'
Ζευγάρι χαλαρώνει στην κρεβατοκάμαρα
Ζευγάρι χαλαρώνει στην κρεβατοκάμαρα iStock

Τόσο η μείωση συγκεκριμένων ορμονών, όσο και το στρες και οι ευθύνες, μειώνουν τη σεξουαλική ορμή καθώς μεγαλώνουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε.

Υπάρχουν κάποιες φορές που μία ματιά σε γυμνό δέρμα, ή απλώς μία μυρωδιά, ανεβάζουν τη διάθεση για σεξ.

Άλλες φορές πάλι, δεν υπάρχει καμία διάθεση και ένας καφές με φίλους, νικά κάθε επιθυμία για σεξ. Για ποιους λόγους όμως συμβαίνει αυτό;

Οι σεξουαλικές μας ορμόνες έχουν πολλές απαντήσεις, καθώς τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και η προγεστερόνη παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφηβεία, τη γονιμότητα και τη σεξουαλική διάθεση.

«Οι ορμόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι που παράγονται από αδένες του ενδοκρινικού συστήματος και απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος», εξηγεί ο γιατρός και ειδικός σε θέματα προσωπικής υγείας δρ. Shirin Lakhani.

«Οι ορμόνες συγχρονίζονται μέσα στον οργανισμό, είναι σαν μια ορχήστρα και με μια διαταραχή, που μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, έχει αντίκτυπο και σε πολλά», συμπληρώνει η ίδια.

Οι επιστήμονες κάνουν έρευνες για να κατανοήσουν τους δεσμούς μεταξύ των ορμονών του φύλου, της σεξουαλικής ορμής και της συνολικής υγείας και ασθένειας.

Πώς όμως αλλάζουν οι ορμόνες κατά τη διάρκεια της ζωής μας και τι σημαίνει αυτό σε διάφορες ηλικιακές φάσεις;

Στην παιδική και εφηβική ηλικία

«Στα αγόρια, η παραγωγή τεστοστερόνης ξεκινάει ήδη στη μήτρα, καθώς απαιτείται για την ανάπτυξη και την αύξηση του πέους και του όσχεου», λέει ο Rod Mitchell, καθηγητής Αναπτυξιακής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Στη συνέχεια, στην εφηβεία απαιτούνται υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης για την περαιτέρω ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και για την υποστήριξη της έναρξης της παραγωγής σπέρματος, και αυτό συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα δεν απαιτούνται στην παιδική ηλικία, αλλά στην εφηβεία αυξάνονται για την ανάπτυξη του μαστού και την έναρξη της περιόδου», λέει ο καθηγητής Mitchell.

Τι συμβαίνει στους άνδρες από την ηλικία των 20 ετών

Η τεστοστερόνη είναι συνήθως υψηλή σε αυτή την ηλικία, καθώς απαιτείται για τη σεξουαλική λειτουργία, τη γονιμότητα και τη γενική υγεία.

«Η τεστοστερόνη είναι υψηλή στη δεκαετία των 20, το ίδιο και η σεξουαλική ορμή», λέει η καθηγήτρια Annice Mukherjee, γνωστή ως «η γιατρός των ορμονών».

Αλλά δεν είναι απαραίτητα όλα συναρπαστικά και εύκολα, καθώς είναι σύνηθες για τους νέους άνδρες να έχουν σεξουαλικό άγχος λόγω απειρίας.

«Μπορεί να νομίζετε ότι η στυτική δυσλειτουργία συμβαίνει μόνο στη μετέπειτα ζωή, αλλά το 8% των ανδρών αυτής της δεκαετίας την αναφέρουν», λέει η καθηγήτρια Mukherjee.

Τι συμβαίνει στις γυναίκες από την ηλικία των 20 ετών

«Από την εφηβεία έως τα τέλη της δεκαετίας των 20 ετών είναι τα πιο γόνιμα χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες έχουν απαραίτητα και έντονη σεξουαλική επιθυμία», λέει η Mukherjee.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η γυναικεία επιθυμία μπορεί να αυξηθεί ακριβώς όταν η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται, δηλαδή λίγο πριν μία γυναίκα φτάσει τα 30 της έτη.

«Αν και η γονιμότητα μειώνεται στη συνέχεια, πολλές γυναίκες παραμένουν γόνιμες και μπορούν να μείνουν έγκυες για μερικές ακόμη δεκαετίες», συμπληρώνει η ίδια.

Η σεξολόγος Natasha Silverman έχει παρατηρήσει ότι μέσα σε μία σχέση όταν η αυθόρμητη σεξουαλική επιθυμία μειώνεται για τον έναν σύντροφο, η σεξουαλική επιδίωξη από τον άλλο μπορεί να αυξηθεί δραματικά, επειδή ο σύντροφος με την υψηλότερη επιθυμία προσπαθεί να καταπνίξει το άγχος που προέρχεται από το αίσθημα ότι είναι ανεπιθύμητος.

«Και πάλι, αυτό μπορεί να φαίνεται σαν κάποιος να έχει “υπερ-υψηλή σεξουαλική επιθυμία”, ενώ στην πραγματικότητα προέρχεται λόγω ανασφάλειας και ανάγκης επιβεβαίωσης μέσω του σεξ».

Τι συμβαίνει στους άνδρες από την ηλικία των 30 ετών

«Πολλοί άνδρες συνεχίζουν να έχουν έντονη σεξουαλική διάθεση από τα 30 έως τα 40, αν και η τεστοστερόνη μειώνεται αργά κατά περίπου 1% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 35 ετών», λέει ο καθηγητής Mukherjee.

Παράλληλα, το άγχος της εργασίας, της οικογένειας και άλλα θέματα υγείας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική ορμή και τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες.

Τι συμβαίνει στις γυναίκες από την ηλικία των 30 ετών

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η σεξουαλική σας ορμή είναι πιο έντονη σε αυτή τη δεκαετία.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ 27 και 45 ετών, οι γυναίκες έκαναν σεξ νωρίτερα σε μια σχέση και το απολάμβαναν περισσότερο.

Ο μέσος όρος ηλικίας μιας γυναίκας για να αποκτήσει το πρώτο της παιδί είναι πλέον τα 31 έτη και τα επίπεδα των ορμονών αυξομειώνονται έντονα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννησης και της ανατροφής των παιδιών.

«Κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν αύξηση της λίμπιντο και έλλειψη επιθυμίας σε άλλες περιόδους», λέει η δρ. Mukherjee.

Παράλληλα, ο θηλασμός, η ανατροφή των παιδιών και παράλληλα η προσπάθεια για εργασία δημιουργούν κόπωση, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική διάθεση και οι άγρυπνες νύχτες με ένα μικρό μωρό μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος.

Αλλά δεν είναι μόνο άσχημα τα νέα, σπεύδει να συμπληρώσει η Silverman.

Μόλις η “αυθόρμητη” επιθυμία εξασθενίσει, οι περισσότερες γυναίκες θα ξεκινήσουν να έχουν την λεγόμενη “ανταποκρινόμενη” επιθυμία (όταν πριν από το σεξ δεν ήσασταν σίγουρη ότι είχατε διάθεση, αλλά μετά συνειδητοποιείτε ότι το είχατε ανάγκη).

Τι συμβαίνει στους άνδρες μετά τα 50

Αν έχετε καλή σωματική και ψυχική υγεία, θα πρέπει να συνεχίσετε να απολαμβάνεται το σεξ. Δυστυχώς η παραμέληση ενός υγιεινού τρόπου ζωής σε προηγούμενες δεκαετίες, μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει και τη σεξουαλική διάθεση και τη στύση σε αυτήν την ηλικία.

Τότε εμφανίζονται οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία. Δεν είναι τόσο η ίδια η ηλικία, αλλά αυτά τα ζητήματα που φέρνει η ηλικία, καθώς και οι  στύσεις είναι λιγότερο σταθερές και συχνές.

Ο καθηγητής Mitchell λέει ότι αν και τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σε αυτή την ηλικία, «δεν υπάρχει δραματική μείωση των ορμονών του φύλου ή η λεγόμενη «ανδρόπαυση».

Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι άνδρες δεν χρειάζονται υποκατάσταση της τεστοστερόνης στη μετέπειτα ζωή τους.

Τι συμβαίνει στις γυναίκες μετά τα 50

Μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση της λίμπιντο κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, λέει η Mukherjee.

«Μπορεί να είναι εξελικτικά μια τελευταία ευκαιρία να μείνετε έγκυος πριν από την εμμηνόπαυση. Επίσης, η τεστοστερόνη μπορεί να αυξηθεί αυτή την περίοδο, εξού και ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ορμονική ακμή».

«Η μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης προκαλούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως κόπωση, τριχόπτωση, εξάψεις, προβλήματα μνήμης και ύπνου, κατάθλιψη, πόνο στις αρθρώσεις και απώλεια της λίμπιντο», λέει η δρ. Lakhani. Αλλά δεν θα υποφέρουν όλες οι γυναίκες από αυτά τα συμπτώματα.

«Πράγματι, για ορισμένες, η “άδεια φωλιά” και ο λιγότερος φόβος της εγκυμοσύνης αυξάνει τη λίμπιντο», λέει η Mukherjee.

Είναι ενδιαφέρον, όπως παρατηρεί η Silverman, ότι περίπου την ίδια στιγμή που πολλές γυναίκες αρχίζουν τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) και έχουν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία, πολλοί άνδρες γίνονται πιο επιρρεπείς σε προβλήματα στύσης.

«Αυτό μπορεί να είναι εκφοβιστικό για τους άνδρες που έχουν συνηθίσει να είναι ο κυνηγός», λέει η Silverman.

Ο συνδυασμός της αυξημένης σεξουαλικής επιθυμίας της έναντι της ασταθούς στύσης του άνδρα μπορεί επίσης να αυξήσει την ένταση, το άγχος και την απογοήτευση μέσα στο ζευγάρι.

Τι συμβαίνει στους άνδρες άνω των 60 ετών

Τα επίπεδα τεστοστερόνης σίγουρα μειώνονται, αλλά δεν είναι σαφές πόση απαιτείται για να επιτευχθεί η διέγερση, λέει η Mukherjee.

Ορισμένοι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνη παρουσιάζουν φυσιολογική σεξουαλική ορμή, ενώ άλλοι με υψηλά επίπεδα έχουν σεξουαλικά προβλήματα.

«Αν η συνολική σωματική και ψυχική υγεία και οι σχέσεις των ανδρών είναι καλές, τότε μπορούν να έχουν απολύτως καλή σεξουαλική ορμή και σε αυτήν την ηλικία», προσθέτει η ίδια.

Τι συμβαίνει στις γυναίκες άνω των 60 ετών

«Μόλις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αρχίσουν να υποχωρούν, τα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση μπορούν σίγουρα να αποτελέσουν ένα ενδυναμωτικό στάδιο ζωής», υποστηρίζει η Mukherjee. «Αυτό δεν συζητείται αρκετά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δηλαδή η σεξουαλική υγεία της γυναίκας μετά την εμμηνόπαυση».

Καθώς ακόμα και σε αυτήν την ηλικία το σεξ είναι σημαντικό, οι ειδικοί προτείνουν να σταματήσουμε να επιρρίπτουμε τις ευθύνες στις ορμόνες και αντ’ αυτού να έχουμε εμπιστοσύνη στον σύντροφό μας και να του δείχνουμε τη στοργή και την αγάπη μας σε όλες τις ηλικίες.

Κι αυτό διότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για να έχετε μια απολαυστική σεξουαλική ζωή σε οποιαδήποτε ηλικία και ό,τι κι αν συμβαίνει με τις ορμόνες σας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα