Εμβόλια κορονοϊού: Πόσο κοστίζει η κάθε δόση και πώς “ψωνίζει” ο πλανήτης

Εμβόλια κορονοϊού: Πόσο κοστίζει η κάθε δόση και πώς “ψωνίζει” ο πλανήτης
Ποιος θα πάρει πρώτος τα εμβόλια; AP Illustration/Peter Hamlin

Οι τιμές διαμορφώνονται σε κοινά πλαίσια με τις αντίστοιχες για το εμβόλιο της γρίπης, ενώ τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις. Το παράδοξο με τις χρηματοδοτήσεις και οι παγκόσμιες συνεργασίες. Τα έξι "deal" της ΕΕ.

Ήταν 14 Νοεμβρίου του 2020 όταν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωνε πως το κυβερνητικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, Operation Warp Speed βοήθησε στην ταχύτερη ανάπτυξη του εμβολίου της Pfizer, του πρώτου που βρέθηκε να είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων του κορονοϊού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούσε να συνδέσει τις τελευταίες προεκλογικές του προσπάθειες για να βγει πρόεδρος της χώρας του με την πανδημία, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία. Και λέγοντας ψέματα, για ακόμη μια φορά.

Όπως δημοσίευσε το Bloomberg, η Pfizer δεν έλαβε καμία χρηματοδότηση απο το Operation Warp Speed για την ανάπτυξη, κλινική δοκιμή και κατασκευή του εμβολίου.

Αντιθέτως, η συνεταίρος της, BioNTech SE έχει λάβει χρήματα από τη γερμανική κυβέρνηση. Ή αν θέλετε, από τον μέσο Γερμανό φορολογούμενο.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας είχε ιστορικό συνεργασίας με την Pfizer στα εμβόλια γρίπης, και τον Μάρτο ήρθε σε συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη μιας προσπάθειας πρόληψης κατά του κορονοϊού σε ερευνητικά κέντρα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία.

Εμβόλιο κορονοϊού Pfizer/BioNTech shutterstock

Οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν δοκιμές σε ανθρώπους τον Απρίλιο, προτού αποκαλυφθεί δημοσίως η ύπαρξη του Operation Warp Speed.

Το Βερολίνο έδωσε στη γερμανική εταιρεία 445 εκατ. δολάρια σε μια συμφωνία τον Σεπτέμβριο για να τη βοηθήσει στην επίσπευση του εμβολίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ συμφώνησε τον Ιούλιο να πληρώσει σχεδόν 2 δισ. δολάρια για 100 εκατ. δόσεις, με την προοπτική να αποκτήσει άλλες 500 εκατ. δόσεις όταν δινόταν η έγκριση για το φάρμακο.

Το παραπάνω, εξηγεί εν πολλοίς γιατί η Ευρώπη θα λάβει τις δόσεις της Pfizer σε πιο προνομιακή τιμή, σε σχέση με τις αντίστοιχες που θα λάβουν οι αμερικανοί πολίτες.

Φυσικά, η παραγωγή των εμβολίων εντάσσεται σε ένα παγκόσμιο ράλι ανταγωνισμού, με τις χώρες, τις συμμαχίες και τις φαρμακευτικές να θέλουν να πρωτοστατήσουν για συμβολικούς, και όχι μόνο λόγους. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως οι εταιρείες που επωμίζονται την παραγωγή των σκευασμάτων για τον COVID-19, κατασκευάζουν και πολλά άλλα φάρμακα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα… crash test τιμών και προδιαγραφών, για να έχουμε καλύτερη εικόνα σχετικά με το τί και πώς “ψωνίζουμε” ως Ευρώπη, έναντι του υπολοίπου κόσμου, αναμένοντας φυσικά τόσο τα περιβόητα εμβόλιο, όσο και τα φάρμακα που θα σημάνουν -επί της ουσίας- και το τέλος της “covid” εποχής.

Τιμές ανά δόση

Pfizer: $20 η δόση

O Albert Bourla ανακοίνωσε πως το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για τους κατοίκους των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις πρώτες 100 εκ. δόσεις που θα διατεθούν.

Moderna: $10 με $50 η δόση

Ο CEO Stephen Bancel δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη γερμανική Welt am Sonntag ότι οι πρώτες δόσεις θα διατεθούν στην αγορά των ΗΠΑ δωρεάν και εν συνεχεία θα υπάρξει διατίμηση ανάλογα με τη ζήτηση. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διασφαλίσει 100 εκ. δόσεις σε κόστος 15 δολάρια/δόση.

Η ΕΕ διαπραγματεύεται τιμή κοντά στα 25 δολάρια/δόση.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας "Moderna" AP Photo/Bill Sikes, File

AstraZeneca: Κάτω από $4 η δόση

Η AstraZeneca υπέγραψε συμφωνία 1,2 δισ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να διαθέσει 300 εκ. δόσεις. Η χρηματοδότηση αυτή περιελάμβανε και τις τρεις φάσεις δοκιμών του σκευάσματος. Η τιμή που συμφωνήθηκε για την αμερικανική αγορά είναι στα 4 δολάρια/δόση.

Η AstraZeneca είναι μέλος της σύμπραξης Covax που αναμένεται να διαθέσει 2 δισ. δόσεις εμβολίων σε 92 οικονομικά αδύναμα κράτη, σε τιμή κάτω των 3 δολαρίων/δόση, με τη χρηματοδότηση να καλύπτεται από τον ΠΟΥ.

Οι Pfizer και Moderna δε μετέχουν στη σύμπραξη αυτή.

ft

launchandscalefaster.org/COVID-19

Johnson & Johnson: $10 η δόση

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα κινηθεί σε “not-for-profit” λογική, ανταποκρινόμενη στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 500 εκ. δόσεις στις πιο φτωχές χώρες σε συνεργασία με το “Bill & Melinda Gates Foundation”, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνίσει τις χώρες αυτές.

Η ΕΕ έχει παραγγείλει 200 εκ. δόσεις και οι ΗΠΑ άλλες 100. Ο Καναδάς συμφώνησε για 38 εκ. δόσεις και η Βρετανία για 30.

CureVac: “Σε πλαίσια της ηθικής”

Η γερμανική εταιρεία έχει ανακοινώσει πως οι τιμές της θα είναι “σε ηθικά πλαίσια”.

Η ΕΕ έχει ζητήσει 225 εκ. δόσεις στην τιμή των 10 ευρώ ανά δόση. Οι δόσεις θα αυξηθούν στα 405 εκ. όταν το εμβόλιο λάβει τελική έγκριση. Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε πως θα είναι σε θέση να κάνει διανομή στα τέλη Μαρτίου.

Εθελοντής εμβολιάζετια με εμβόλιο κατά του κορονοϊού AP

Sputnik V: Δεν έχει ανακοινωθεί τιμή

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για τη Ρωσία. Το εμβόλιο θα γίνεται σε δύο δόσεις, ενώ η Ινδία έχει παραγγείλει 100 εκ. δόσεις. Παράλληλα, Καζακστάν, Βραζιλία και Μεξικό έχουν συμφωνήσει από την κοινού με την Ινδία να αναπτύξουν το εμβόλιο αυτό σε 300 εκ. δόσεις.

Η Ινδία αναπτύσσει και το δικό της εμβόλιο, το Covaxin, για το οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμη.

Novavax: $16 η δόση

Η αμερικανική εταιρεία Novavax του Maryland, παράγει το εμβόλιο δύο δόσεων, NVX-CoV2373, το οποίο είναι υπό δοκιμή.

Η εταιρεία συνεργάζεται με το Serum Institute της Ινδίας, για να παράξει 2 δισ. δόσεις του εμβολίου στη χώρα.

Αποτελεσματικότητα:

Τα εμβόλια που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους είναι της Pfizer, της Moderna και της Οξφόρδης.

Τα δύο πρώτα ανακοίνωσαν αποτελεσματικότητα κοντά στο 95%, ενώ την Τρίτη ο καθηγητής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα στο 90%. Ωστόσο για το εμβόλιο αυτό θα γίνουν νέες δοκιμές σχετικά με την αποτελεσματικότητά του σε ηλικίες άνω των 55 ετών.

Το εμβόλιο Sputnik V, που αναπτύχθηκε στη Ρωσία, κυκλοφόρησε επίσης πολύ πρώιμα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι είναι 92% αποτελεσματικό.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V AP

Τρόπος συντήρησης:

– Η Pfizer/BioNTech συστήνει μεταφορά και φύλαξη στους -70 έως -80 βαθμούς και τις τελευταίες 5 ημέρες προ της χορήγησης μπορεί να παραμείνει στους 2 με 8 βαθμούς. Το εμβόλιο αποτελείται από δύο ενέσεις με διαφορά 21 ημερών.

– Η Moderna συστήνει συντήρηση στους -20 βαθμούς, και πριν την χορήγηση για 30 ημέρες στους 2 με 8 βαθμούς και 12 ώρες στη θερμοκρασία δωματίου. Το εμβόλιο θα γίνεται σε δύο δόσεις.

– Το εμβόλιο της Astra Zeneca μπορεί να αποθηκευτεί, να μεταφερθεί και να διανεμηθεί υπό κανονικές συνθήκες ψύξης (2-8 βαθμούς Κελσίου) για τουλάχιστον έξι μήνες. Θα χορηγείται σε δύο δόσεις με διάστημα δύο εβδομάδων η πρώτη από τη δεύτερη.

Η Astra Zeneca έχει εξασφαλίσει μια σειρά συμφωνιών με αρκετές χώρες. Οι ΗΠΑ και η Ινδία συμφώνησαν και οι δύο να προμηθευτούν 500 εκατομμύρια δόσεις, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για αγορά 400 εκατομμυρίων και ο μηχανισμός Covax έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ινδονησία, και η Λατινική Αμερική, έχουν επιβεβαιώσει όλες τους τις παραγγελίες τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Οι διαφορές των σκευασμάτων Pfizer – Moderna:

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο εμβόλια που αναμένονται να λάβουν πρώτα την έγκριση, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι οι εξής:

  • Και τα δυο εμβόλια χρησιμοποιούν την ίδια προσέγγιση με την έγχυση μέρους του γενετικού κώδικα του κορονοϊού, έτσι ώστε να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση (τεχνολογία RNA messenger ή mRNA).
  • Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο των Pfizer BioNTech παρέχει αποτελεσματικότητα κατά 90% και της Moderna σχεδόν 95%.
  • Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να διατηρείται στους -75 βαθμούς Κελσίου. Κανένα άλλο εμβόλιο στις ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητο να διατηρείται σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες και μάλιστα δεν υπάρχουν, όπως αναφέρει το CNN, καταψύκτες σε φαρμακεία και ιατρεία που να καταψύχουν τόσο χαμηλά.
  • Το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου επί έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε οποιοδήποτε ψυγείο και μάλιστα για 30 ημέρες, όπως ανακοίνωσε η Moderna. Το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να διατηρηθεί μόνο 5 ημέρες στο ψυγείο.
  • Η Moderna ανακοίνωσε ότι θα έχει προς διάθεση 20 εκατομμύρια δόσεις στο τέλος του χρόνου και 500 εκατομμύρια με ένα δισεκατομμύριο το 2021. Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα έχει προς διάθεση 50 εκατομμύρια δόσεις και 1,3 δισεκατομμύρια το 2021.
  • Η Pfizer και η BioNTech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες με διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις, η Ιαπωνία συμφώνησε για προμήθεια 120 εκατομμύριων δόσεων και οι ΗΠΑ αγόρασαν 100 εκατομμύρια δόσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Χιλή αγόρασαν όλοι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Johnson & Johnson

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson απαιτεί μια δόση και χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με το εμβόλιο Ebola της ίδιας εταιρείας. Η κλινική δοκιμή μιας δόσης με τη συμμετοχή 60.000 εθελοντών ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση για ξεχωριστή κλινική δοκιμή δύο δόσεων.

Η J&J έχει αναφέρει ότι εάν τα αποτελέσματα της δοκιμής μιας λήψης είναι θετικά, θα μπορούσε να απλοποιήσει την διανομή εκατομμυρίων δόσεων, κερδίζοντας ενδεχομένως πλεονέκτημα έναντι ορισμένων από τους κορυφαίους ανταγωνιστές της που απαιτούν δύο δόσεις.

Το εμβόλιο της J&J απαιτεί βασική ψύξη για αποθήκευση.

Δοκιμές του εμβολίου Johnson & Johnson AP

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έχει διαμορφώσει άποψη μέχρι το τέλος του έτους

Σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει επιστημονική άποψη για τα εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία αιτούν έγκριση των ρυθμιστικών αρχών προς το τέλος του έτους.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, Εμερ Κουκ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Irish Independent πως τα εμβόλια “αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα, πράγμα που είναι ελπιδοφόρο από επιστημονικής απόψεως, αλλά σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή στα αποτελέσματα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τα αξιολογήσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση τα συνήθη επιστημονικά μας στάνταρντ”.

Στόχος του ευρωπαϊκού οργανισμού είναι να καταλήξει σε θετική εισήγηση σε αντίστοιχους χρόνους με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration-FDA), ο οποίος αναμένεται να αποφανθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου για το εμβόλιο που παρουσιάζεται από την Pfizer.

Ο οργανισμός αναμένεται άλλωστε να συστήσει τη χρήση των εμβολίων αρχής γενομένης από πληθυσμιακές ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, πέραν των υγειονομικών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Τι θα πληρώσει η ΕΕ (λιγότερα από τις ΗΠΑ ανά πολίτη)

Οι πιο πρόσφατες συμβάσεις με την CureVac και τη Moderna, διευρύνουν το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer.

Την περασμένη εβδομάδα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να πληρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις των υποψηφίων εμβολίων που αναπτύχθηκαν από την Pfizer-BioNTech και την CureVac.

Στις συνομιλίες “κλείδωσε” να πληρώσουν 15,50 ευρώ (18,34 $) ανά δόση για το υποψήφιο εμβόλιο κατά του COVID-19 που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech.

Αυτό θα σήμαινε μια συνολική τιμή έως 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για 200 εκατομμύρια δόσεις, η οποία μπορεί να αυξηθεί σε 4,65 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν αγοραστούν άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα κεντρικά γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, 16 Νοεμβρίου 2020. AP

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η ΕΕ συμφώνησε χωριστά να πληρώσει 10 ευρώ (11,84 $) ανά δόση για μια αρχική προμήθεια 225 εκατομμυρίων δόσεων του υποψηφίου εμβολίου από την CureVac.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer είπε ότι η BioNTech χρησιμοποιούσε έναν κλιμακωτό τύπο τιμολόγησης με βάση τον όγκο και τις ημερομηνίες παράδοσης και ότι η συμφωνία της ΕΕ αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη αρχική παραγγελία του υποψήφιου εμβολίου μέχρι σήμερα.

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε με την Pfizer να πληρώσει 19,5 $ ανά δόση για 100 εκατομμύρια, με την επιλογή να αγοράσει επιπλέον 500 εκατομμύρια με όρους που θα διαπραγματευτούν ξεχωριστά.

Η χαμηλότερη τιμή αντικατοπτρίζει εν μέρει την οικονομική υποστήριξη που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην BioNTech για την ανάπτυξη του φαρμάκου, δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Όπως έχει γίνει γνωστό με τα ως τώρα δεδομένα, οι δύο υποψήφιοι Pfizer-BioNTech και CureVac βασίζονται σε νέα τεχνολογία messenger RNA (mRNA) και έχουν σχεδιαστεί για χορήγηση σε δύο δόσεις.

ft

Αυτό σημαίνει ότι για την ΕΕ το εμβόλιο της Pfizer θα κοστίσει 31 ευρώ για τον εμβολιασμό ενός ατόμου. Για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, η ΕΕ έχει δώσει μη επιστρέψιμη προκαταβολή. Το ποσό δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά ο αξιωματούχος είπε ότι είχε πληρώσει 700 εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες.

Η ΕΕ ζήτησε από την Pfizer και τη BioNTech να αποδεχθούν μια “ρήτρα παραβίασης της σύμβασης”, που θα αφορά την περίπτωση να δοθούν δόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτήν την περίπτωση, στα κράτη της ΕΕ θα επιστραφεί το 50% των χρημάτων που είχαν πληρώσει.

Σημειώνεται πως την Τρίτη η Κομισιόν ανακοίνωσε επίσημα και τη συμφωνία με τη Moderna για τουλάχιστον 160 εκ. δόσεις, ενώ εκτιμάται πως οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στα τέλη του Δεκέμβρη.

Το “πράσινο φως” για διανομή του εμβολίου (Pfizer) στην Ευρώπη είναι πιθανόν να δοθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι συμμαχίες για τα εμβόλια

Cepi: μίξη δημοσίου και ιδιωτικού

Ο Συνασπισμός για τις Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) χρηματοδοτεί εννέα προγράμματα για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης νέων εμβολίων κατά της Covid-19.

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου είχε εξασφαλίσει συνολικά 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από κράτη ή από ιδιωτικές χορηγίες, όπως του ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, της εταιρείας Nestlé ή της ιαπωνικής τράπεζας Sumitomo Mitsui.

Gavi:

Η Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi) συνδιευθύνει την Covax, οργανισμό για την αγορά και διανομή εμβολίων που δημιουργήθηκε επισήμως για να διασφαλισθεί ότι τα εμβόλια δεν θα έχουν ως αποδέκτη μόνο τις πλούσιες χώρες.

Στα μέσα του Νοεμβρίου είχε εξασφαλίσει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια υπό μορφήν δέσμευσης για δωρεές. Μεταξύ των βασικών χορηγών περιλαμβάνονται τα κράτη, όπως η Γαλλία με 120 εκατομμύρια ευρώ.

Ομως συμμετέχουν και ιδιώτες, όπως το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με 150 εκατομμύρια δολάρια. Ή το TikTok με 10 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα