Εμβόλιο AstraZeneca: Καμία αλλαγή στις ηλικίες που χορηγείται το εμβόλιο

Εμβόλιο AstraZeneca: Καμία αλλαγή στις ηλικίες που χορηγείται το εμβόλιο
Εμβόλιο AstraZeneca Shutterstock

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αφού εξέτασε τα τελευταία δεδομένα διαπίστωσε πως μόνο 5 περιστατικά συνδέονται με παρενέργεια και το όφελος είναι μεγαλύτερο από τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Στα 5 περιστατικά -4 γυναίκες και έναν άντρα- που συνδέονται με παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμος καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι το όφελος από τον εμβολιασμό είναι μακρά μεγαλύτερο από την πιθανότητα να συμβεί θρομβοεμβολικό επεισόδιο. Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αφού εξέτασε τα τελευταία δεδομένα διαπίστωσε πως μόνο 5 περιστατικά συνδέονται με παρενέργεια και το όφελος είναι μεγαλύτερο από τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Πάντως επεσήμανε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών, γεγονός που δίνει πλεονέκτημα στην επιλογή mRNA εμβολίου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΕΟΦ είχε ανακοινώσει ότι σε σύνολο 905915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Τα πέντε περιστατικά είναι 3 στην Κρήτη (ο 35χρονος, η 44χρονη και 47χρονη) μία στη Μυτιλήνη 36 ετών και μία γυναίκα 61 ετών στην Αθήνα, η οποία και απεβίωσε. Επίσης ο 35χρονος έχει ήδη λάβει εξιτήριο.

Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε χθες είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα