Δύσκολο στοίχημα η ανοσία του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι

Δύσκολο στοίχημα η ανοσία του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι
Δύο άνδρες με μάσκα στην Αθήνα μπροστά σε γκράφιτι AP

Στο 60-70% ανέρχεται το ποσοστό των πολιτών της χώρας που θα πρέπει να εμβολιαστούν προκειμένου να δημιουργηθεί τοίχος ασφαλείας κατά της πανδημίας.

Μπορεί οι πρώτες -συμβολικές- δόσεις του νέου εμβολίου της Pfizer για τον κορονοϊό να φτάσουν στη χώρα λίγο πριν την εκπνοή του 2020, όμως χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να εμβολιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, μέχρι το καλοκαίρι. Όπως έχει τονίσει η επιστημονική κοινότητα, απαιτείται να εμβολιαστεί περί το 60-70% του πληθυσμού προκειμένου να επιτευχθεί ισχυρό τοίχος ανοσίας κατά της επιδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα θα ακολουθήσει την τακτική του συνόλου των Ευρωπαϊκών χωρών, λαμβάνοντας κάποιες δόσεις από το νέο εμβόλιο, λίγες μέρες μετά την έγκρισή του η οποία τοποθετείται τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου. Μάλιστα ήδη έχει συμφωνηθεί σε μία συμβολική κίνηση, να χορηγηθεί το εμβόλιο σε 50 υγειονομικούς του Ευαγγελισμού και ισάριθμούς στο Νοσοκομείο Σωτήρια την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.

Επίσης δεν αποκλείεται και σημαντικές προσωπικότητες της χώρας να λάβουν το εμβόλιο πριν το νέο έτος, σαν μία συμβολική κίνηση.

Εκείνο όμως που ενδιαφέρει, δεν είναι το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός, αλλά το πότε θα ολοκληρωθεί η εμβολιαστική περίοδος. Κι αυτό δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να επιτυγχάνεται μέχρι το καλοκαίρι, όπως ήταν ο αρχικός στόχος.

Ναι μεν σε θεωρητικό επίπεδο η χώρα διαθέτει τη δυνατότητα να κάνει 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα, όμως δεν μπορεί να το πράξει αφού δεν θα έχει εμβόλια. Κι αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάρκεια των αυστηρών μέτρων καθώς παραμένουμε ανοχύρωτοί σε μία περίοδο που η επιδημία καλπάζει.

Γι’ αυτή την εξέλιξη βεβαίως δεν ευθύνεται η Ελληνική Κυβέρνηση, αν και γνώριζε εξ αρχής ότι η Ευρώπη συνολικά θα λάβει από την Pfizer, λόγω των συμφωνιών προαγοράς, το πολύ 300 εκατομμύρια δόσεις σε διάστημα αρκετών μηνών, δηλαδή όσες αφορούν το 1/3 του συνολικού της EE. Ακόμη και αν κάποια από υπόλοιπα 5 νέα εμβόλια που αναμένουν να εγκριθούν, το καταφέρουν, θεωρείται αβέβαια να υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού άνω του 1 εκατομμυρίου Ελλήνων μηνιαίως, όταν θα αρχίσουν να έρχονται οι δόσεις αυτών.

Το να σημειώνεται λοιπόν δυνατότητα για 2 εκατομμύρια εμβολιασμών δεν έχει κανένα νόημα. Πόσο μάλιστα που τώρα που είναι σχεδόν βέβαια ότι μέσα στον Ιανουάριο η Pfizer δεν θα στείλει στη χώρα περισσότερες από 300.000 δόσεις που αναλογούν σε 150.000 άτομα.

Προτεραιότητα δίνεται στους υγειονομικούς οι οποίοι και θα εμβολιαστούν με τις πρώτες αυτές δόσεις. Ήδη έχει δοθεί εντολή από τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια να καταγράψουν οι υγειονομικές περιφέρειες τους υγειονομικούς που προτίθενται να το κάνουν άμεσα, καθώς όπως είναι γνωστό δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνουν.

Σημειώνεται δε ότι οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητα, όπως και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου έχουν αναφέρει ότι για να αναπτυχθούν αντισώματα σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού και να δημιουργηθεί αυτή η ανοσία αγέλης ή συλλογική ανοσία, θα πάρει χρόνο.

“Θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των ατόμων που θα εμβολιαστούν. Θα εξαρτηθεί και από κάποιες ιδιότητες των εμβολίων που ακόμη δεν μας είναι γνωστές, όπως εάν το εμβόλιο προφυλάσσει μεν, αλλά σταματάει και τη μετάδοση στο περιβάλλον. Για αυτό και τονίστηκε και από τον Υπουργό και τονίζεται και από όλους, ότι το εμβόλιο τουλάχιστον αρχικά δεν θα είναι το μόνο όπλο το οποίο θα αποτελέσει ανάχωμα για την επιδημία. Χρειάζονται και τα άλλα μέτρα” είε σημειώσει πρόσφατα η κα Θεοδωρίδου.

Εμβόλιο Pfizer

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε πως σε χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων λειτουργίας της Pfizer στην Ελλάδα, ο CEO της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά μίλησε για την ημέρα που έμαθε πως το εμβόλιο που αναπτύσσει η εταιρεία του με την BioNTech κατά του κορονοϊού πέτυχε τους στόχους ασφάλειας και υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας.

«Έμαθα τα καλά νέα για τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ένα απόγευμα Κυριακής, μία μέρα πριν ανακοινώσουμε τα ενδιάμεσα αποτελέσματα. Συγκινήθηκα μέχρι δακρύων», είπε και πρόσθεσε ότι: «Ένιωσα ενθουσιασμό ότι επιτέλους μπορούμε να δούμε ένα φως στο τέλος αυτού του μεγάλου και σκοτεινό τούνελ και βεβαίως ένιωσα μεγάλη περηφάνια για όλους τους συναδέλφους μου στην Pfizer που κατάφεραν να προσφέρουν στον κόσμο αυτό το φως”.


Τι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα