Εμβόλιο Κορονοϊού: Σπάει το φράγμα των 2.000.000 δόσεων

Εμβόλιο Κορονοϊού: Σπάει το φράγμα των 2.000.000 δόσεων
Εμβολιασμός άντρα κατά του κορονοϊού (φωτογραφία αρχείου) Gregorio Borgia / Associated Press

Αύριο αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 2 εκατομμύριων δόσεων το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.983.180

Τα 2.000.000 εμβολιασμούς αναμένεται να σπάσει η χώρα αύριο καθώς όπως σημείωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, χθες είχαμε ρεκόρ εμβολιασμών στη χώρα μας 59.969 εμβόλια και σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 57.000. Μέχρι τώρα έχουν ήδη γίνει 1.983.180 εμβολιασμοί.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έχουν γίνει 1.246.256 εμβολιασμοί με πρώτη δόση (κάλυψη 12,53%) και 686.924 και με τις δύο δόσεις (κάλυψη 6,54%)

Όσο περισσότερα εμβόλια έρχονται τόσο περισσότερους εμβολιασμούς θα πραγματοποιούμε. Τον Ιανουάριο είχαμε 10.840 εμβολιασμούς κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Τον Φεβρουάριο ανεβήκαμε στους 25.667, το Μάρτιο 32.390 και τον Απρίλιο έχουμε μέχρι σήμερα 47.334 εμβολιασμούς κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Μέχρι αυτή τη στιγμή για τον μήνα Απρίλιο έχουν γίνει περισσότεροι από 284.000 εμβολιασμοί” τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Self test

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι τα self test ήδη βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων. Μέχρι σήμερα έχουμε παραλάβει 2 εκατομμύριων τεστ και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε παραλάβει άλλα 7 εκατομμύρια τεστ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι “Ξεκινά αύριο η διάθεση των δωρεάν self-test για τους πολίτες από τα φαρμακεία. Υπογραμμίζεται ότι το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης – ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test). Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας, Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες” ανέφερε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα