Εμβόλιο Κορονοϊού: Το στοίχημα των 63 ημερών

Εμβόλιο Κορονοϊού: Το στοίχημα των 63 ημερών
Εμβόλιο για τον κορονοϊό. Eurokinissi

Για ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων συμπολιτών μας μέχρι το τέλος Μαρτίου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, όμως μέσα στις επόμενες 63 εργάσιμες ημέρες φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί.

Εν αναμονή των επόμενων δόσεων εμβολίων για τον κορονοϊό βρίσκεται η χώρα, αλλά και το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών, με την αγωνία για το αν θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε μια ικανοποιητική ανοσία του πληθυσμού να είναι έκδηλη. Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν φαίνεται έως και ιδιαίτερα δύσκολο να έχει χορηγηθεί εμβόλιο σε 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας μέχρι το τέλος Μαρτίου, δηλαδή σε ένα διάστημα 63 ημερών.

Όπως διαπιστώθηκε, τα νοσοκομεία αλλά και τα εμβολιαστικά κέντρα που ξεκινούν από αύριο, θα εργάζονται κάθε μέρα εκτός Κυριακής. Αυτό σημαίνει πως για να πετύχουμε τον εμβολιασμό 1 εκατομμυρίου Ελλήνων θα έπρεπε κατά μέσο όρο να εμβολιάζονται περίπου 15-16 χιλιάδες άτομα την ημέρα, χωρίς βέβαια σε αυτά να υπολογίζουμε και εκείνους που θα πρέπει να λάβουν τη δεύτερη δόση.

Όπως σημείωσε χθες ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού και για την πρώτη και για την δεύτερη δόση. Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού που είναι για τους υγειονομικούς. Ο κ. Θεμιστοκλέους δεν ανάφερε βέβαια σε τι εύρος χρόνου έχουν κανονιστεί τα ραντεβού αυτά, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι οι δόσεις για τους εν λόγω εμβολιασμούς είναι εξασφαλισμένες.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που έχει προκύψει αυτή την ώρα, είναι η σε ένα μεγάλο βαθμό αδιαφορία των ατόμων που είναι άνω των 85 ετών να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα, έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6000 πολίτες άνω των 85 ετών και αν σ’ αυτούς προσθέσουμε και τα ραντεβού των περίπου 127 χιλιάδων, βλέπουμε ότι άμεσα ανταποκρίθηκαν 133 χιλιάδες. Ο αριθμός αυτός αναλογεί σε ένα ποσοστό κάτω από το 40% των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Από κει και πέρα το ζήτημα των δόσεων που θα λαμβάνουμε είναι καίριας σημασίας. Όπως έχουμε σημειώσει μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορούσαμε να έχουμε έως και 2,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, αν όλα πάνε καλά. Όμως αυτό θα γίνει εφόσον εγκριθεί το εμβόλιο της Astrazeneca, για το οποίο μάλιστα υπήρξε και παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. Θα πρέπει λοιπόν να διατηρούμε σημαντικές επιφυλάξεις για την επίτευξη εμβολιασμών μεγάλου αριθμού εμβολιασθέντων και δη 2 εκατομμυρίων πολιτών μέχρι το τέλος Μαρτίου, αφού αυτές οι δόσεις δεν ξέρουμε αν θα παραδοθούν στην ώρα τους και φυσικά σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούν και το δεύτερο εμβολιασμό των ίδιων ατόμων.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε και ένα σκαμπανέβασμα στους εμβολιασμούς. Ειδικότερα χθες έγιναν χθες έγιναν 5.915 εμβολιασμοί, έναντι 4.468 την Παρασκευή, 4.578, την Πέμπτη 14/1 6.110 όταν την Τετάρτη 13/1 ήταν 8.600.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα