Μετάλλαξη Δέλτα: Θα αφορά ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί

Μετάλλαξη Δέλτα: Θα αφορά ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί
Κόσμος με μάσκες στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Ξεκινούν και οι κατ' οίκον εμβολιασμοί - Ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να εμβολιάζουν άτομα με σοβαρά κινητικά ή διανοητικά προβλήματα με το Johnson & Johnson.

Την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού κατ’ οίκων, ατόμων που βρίσκονται σε συνεχή κατάκληση ή έχουν σοβαρά κινητικά ή διανοητικά προβλήματα, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών έχουν εμβολιστεί κατά 70% και άνω των 65 κατά 74%, συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των κλεισμένων ραντεβού.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επανέλαβε την αγωνία των υγειονομικών αρχών λόγω της διασποράς της Μετάλλαξης Δέλτα. Πλέον το τείχος ανοσίας έχει “ψηλώσει” κι άλλο φτάνοντας στο 80%.

Όπως είπε κα Θεοδωρίδου υπάρχει ένας διαρκής αγώνας επικράτησης μεταξύ του ανθρώπου και του μικρόκοσμου των ιών. Ο ιός τρέχει γρηγορότερα και μάλιστα μέσα σε λίγες εβδομάδες η Μετάλλαξη Δέλτα αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη “υπό παρακολούθηση” σε μετάλλαξη “ιδιαίτερης ανησυχίας”.

Έχει επεκταθεί πλέον σε πάνω από 92 χώρες και προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατούν στέλεχος μέχρι τέλος του καλοκαιριού. Το 90% των λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή Δέλτα. Η διασπορά θα αφορά ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πάντως παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης. Με δυο δόσεις η κάλυψη 96% με το εμβόλιο της Pfizer και 92% με AstraZeneca και ανάλογα ποσοστά θα έχουν τα εμβόλια Moderna και Johnson & Johnson αντίστοιχα. Όμως η προστασία με μία μόνο δόση δεν ξεπερνά το 30%.

Σχετικά με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς αυτοί θα γίνονται με το Johnson & Johnson από ιδιώτες γιατρούς αφού ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση τα επόμενα 2ωρα. Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν για τον πολίτη ακόμη και αν επιλέξει να επισκεφτεί ο ίδιος το γιατρό.

Πορεία εμβολιασμών

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί και συγκεκριμένα με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45% του πληθυσμού, και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 100.000 εμβολιασμοί, προσέθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” που προχωρά ικανοποιητικά και όπως είπε όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 17 Μαϊου, το ποσοστό των εμβολιασμένων με μία τουλάχιστον δόση ήταν 22% και σήμερα είναι 54%, ενώ οι πλήρως εμβολιασμενοι πλέον είναι το 45% του πληθυσμού από 13%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα