Γιατί άνθρωποι πεθαίνουν κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ

Διαβάζεται σε 4'
Γιατί άνθρωποι πεθαίνουν κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ
To υγιές σεξ προσφέρει ουκ ολίγα οφέλη στην υγεία μας. iStock

Μελέτες αποκαλύπτουν πως οι θάνατοι στο σεξ δεν αφορούν μόνο μεσήλικες και την καρδιά τους.

Το υγιές σεξ έχει συνδεθεί με ουκ ολίγα οφέλη για τον οργανισμό μας. Όπου «υγιές σεξ» είναι η κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής ευεξίας, σε σχέση με τη σεξουαλικότητα μας.

Προϋποθέτει τη συναίνεση, την επικοινωνία, το σεβασμό και τη θετική προσέγγιση, τις ασφαλείς πρακτικές, τη συναισθηματική οικειότητα και ευχαρίστηση και την αυτογνωσία με την αποδοχή.

Στα οφέλη τώρα, που δίνει το σεξ στην υγεία μας είναι η βοήθεια στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, η ενίσχυση της λίμπιντο, η βελτίωση του ελέγχου της ουροδόχου κύστης των γυναικών, η μείωση της αρτηριακής πίεσης, του κινδύνου εμφράγματος, του καρκίνου του προστάτη, του πόνου και του στρες.

Η δε, φυσική πράξη του σεξ και του οργασμού απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη, ευρέως γνωστή ως ορμόνη της αγάπης που είναι είναι σημαντική για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και του δεσμού μεταξύ των ανθρώπων.

Την ίδια ώρα, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Πολλοί δεν αναφέρονται και για λόγους στίγματος. Έτσι, έρευνες αποδίδουν στη συνθήκη το 0.6% όλων των αιφνίδιων θανάτων κάθε χρόνο.

ΓΙΑΤΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΣΕΞ

Συνηθέστερα, υπάρχει υποκείμενο πρόβλημα ή ανεύρυσμα που ‘τριγκάρει’ το σεξ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο θάνατος προκαλείται από τη σωματική καταπόνηση της σεξουαλικής δραστηριότητας ή από συνταγογραφούμενα φάρμακα (πχ φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας) ή από παράνομα ναρκωτικά ή και τα δύο.

Ιατροδικαστική μεταθανάτια μελέτη που έγινε στη Γερμανία, αποκάλυψε πως εκ των 32.000 αιφνίδιων θανάτων σε περίοδο 33 ετών, το 0.2% (68) συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Οι αιφνίδιοι αυτοί θάνατοι αφορούσαν κυρίως άνδρες (μόνο οι 5 ήταν γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη), με μέση ηλικία τα 59 έτη. Η πιο συχνή αιτία ήταν ένα έμφραγμα. Ανάλογοι είναι οι αριθμοί σχετικών μελετών που έχουν γίνει σε ΗΠΑ, Γαλλία και Νότια Κορέα.

Δεν επηρεάζονται μόνο οι μεσήλικοι άνδρες

Η εργασία που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2022 στο JAMA Cardiology, έκανε γνωστό πως ο αιφνίδιος θάνατος στο σεξ δεν αφορά μόνο τους μεσήλικες άνδρες.

  • Διερευνήθηκαν 6.847 περιπτώσεις που παραπέμφθηκαν στο κέντρο καρδιακής παθολογίας στο St George’s μεταξύ Ιανουαρίου 1994 και Αυγούστου 2020.
  • Από αυτές, οι 17 (0.2%) συνέβησαν είτε κατά τη διάρκεια του σεξ ή εντός μίας ώρας μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Η μέση ηλικία θανάτου ήταν τα 38 έτη.
  • Το 35% συνέβη σε γυναίκες -ποσοστό υψηλότερο από εκείνα των προηγούμενων μελετών.
  • Οι συγκεκριμένοι θάνατοι δεν προκλήθηκαν από καρδιακές προσβολές, παρατήρηση που γίνεται στους ηλικιωμένους άνδρες.
  • Στο 53% των περιπτώσεων, η καρδιά βρέθηκε να είναι δομικά φυσιολογική. Ως αιτία θανάτου, σημειώθηκε ένας ξαφνικός μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (Σύνδρομο Αιφνίδιου Αρρυθμικού Θανάτου).
  • Η αορτική ανατομή (το εσωτερικό στρώμα της αορτής που είναι το μεγάλο αιμοφόρο αγγείο που διακλαδίζεται, σχίζεται από την καρδιά) ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία (12%).

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις οφείλονταν σε δομικές ανωμαλίες, όπως η μυοκαρδιοπάθεια (ασθένεια του καρδιακού μυός που δυσκολεύει την καρδιά να δίνει αίμα στο υπόλοιπο σώμα) ή από μια σπάνια ομάδα γενετικών καταστάσεων γνωστών ως «καναλοπάθειες».

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Η πιο πρόσφατη σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Κάλυπτε πληθυσμό 20.000.000 κατοίκων, σε μια δωδεκαετία.

  • Από τις 18.046 νεκροψίες, διερευνήθηκαν 64 περιπτώσεις.
  • Το 87% ήταν άνδρες.
  • Οι γυναίκες ήταν νεότερες από τους άνδρες (37.2 χρόνια έναντι 50.5).
  • Οι αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι (SCD) αντιπροσώπευαν το 87% των περιπτώσεων.
  • Η ισχαιμική καρδιοπάθεια ήταν η κυρίαρχη παθολογία (58%), που επηρεάζει κυρίως άνδρες ηλικίας ≥ 36 ετών.
  • Η εγκεφαλική αιμορραγία (8%) και το άσθμα (5%) ήταν οι κύριες μη καρδιακές αιτίες.
  • Στους νεαρούς ενήλικες, οι κύριες αιτίες ήταν το SADS (36%) και το άσθμα (27%).
  • Διαπιστώθηκε και πάλι, συχνή συσχέτιση με χρήση κοκαΐνης (23%) και φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία (9%).
  • Επιπροθέτως, σημειώθηκε σχετικά υψηλή συχνότητα παραγόντων καρδιαγγειακών κινδύνου, κυρίως παχυσαρκίας και εκτέλεση ασυνήθιστων σεξουαλικών πρακτικών.
  • Οι θάνατοι συνήθως συνέβαιναν στο πλαίσιο της ετεροφυλοφιλικής επαφής και κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Η πιο κοινή τοποθεσία ήταν στο σπίτι (63%).
  • Σε 12 άνδρες η σεξουαλικός σύντροφος ήταν εργαζόμενη στη βιομηχανία του σεξ.

Στα καλά νέα, όπως τονίζει το Science Alert, η χαμηλή συχνότητα θανάτου σε αυτές τις μελέτες υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός – ακόμη και σε άτομα με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα