Η σοκολάτα μπορεί να μας βοηθήσει να ‘κάψουμε’ λίπος

Η σοκολάτα μπορεί να μας βοηθήσει να ‘κάψουμε’ λίπος
Νέα έρευνα δείχνει πως η σοκολάτα στο πρωινό έχει πολλά οφέλη, μακροπρόθεσμα. shutterstock

Ερευνητές του Harvard Medical School μελέτησαν τις συνέπειες που έχει η κατανάλωση σοκολάτας μέσα στην ημέρα και ανακάλυψαν μακροπρόθεσμα μπορεί να μας βοηθήσει να 'κάψουμε' λίπος.

Aν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που τους αρέσουν τα γλυκά, αλλά προσπαθείτε να τα αποφύγετε για να μην πάρετε βάρος, σας έχουμε ευχάριστα νέα. Δηλαδή, οι ερευνητές του νοσοκομείου Brigham and Women’s -του δεύτερου μεγαλύτερου εκπαιδευτικού νοσοκομείου του Harvard Medical School-, βρήκαν πως η σοκολάτα στη διατροφή μας μπορεί να έχει εξαιρετικά οφέλη.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην FASEB Journal, όταν τρώμε σοκολάτα το πρωί μπορεί, μακροπρόθεσμα, να μας βοηθήσει να ‘κάψουμε’ λίπος και να βελτιώσουμε το ζάχαρο.

Η μελέτη αφορούσε γυναίκες που βρίσκονται σε μετακλιμακτηριακή φάση, οι οποίες κατανάλωναν 100 γραμμάρια σοκολάτας, μέσα σε μια ώρα από εκείνη που ξυπνούσαν. Άλλο γκρουπ έτρωγε την ίδια ποσότητα, μια ώρα πριν πάει για ύπνο το βράδυ, ενώ τρίτο γκρουπ δεν έτρωγε σοκολάτα μέσα στην ημέρα. Οι μετρήσεις που έγιναν σε βάθος χρόνου, έδειξαν πως η ομάδα των γυναικών που έτρωγε το πρωί 100 γραμμάρια σοκολάτας (βλ. κακάο), δεν είχε αύξηση βάρους. Αυτό που είχε ήταν όρεξη, ισορροπία στα μικρόβια του εντέρου και βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.

“Σημασία δεν έχει μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε το τρώμε”

Οι ερευνητές εξήγησαν πως όλα αυτά έχουν όφελος ως προς την πιο εύκολη ‘καύση’ του λίπους και στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, μακροπρόθεσμα. “Η έρευνα μας υπογραμμίζει πως οι φυσιολογικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στη ρύθμιση του σωματικού βάρους επηρεάζονται όχι μόνο από το τι τρώμε, αλλά και το πότε τρώμε κάτι” επισήμανε ο νευροεπιστήμονας Φρανκ A.J.L. Σιρ, επικεφαλής της μελέτης. Πρόσθεσε ότι “οι εθελόντριες μας δεν πήραν βάρος, μολονότι αύξησαν την πρόσληψη θερμίδων. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν πως η σοκολάτα μείωσε την πρόσληψη κατά βούλησης ενέργειας, συμπέρασμα που είναι σύμφωνο με την μείωση που παρατηρήθηκε σε πείνα, όρεξη και την επιθυμία για γλυκά, τα οποία είχαν καταγραφεί σε προηγούμενη έρευνα”.

Αυτή είχε δημοσιευθεί το 2013, στην Netherlands Journal of Medicine και ανέφερε πως “το κακάο που είναι το βασικό συστατικό της σοκολάτας, περιέχει βιολογικά δραστικές φαινολικές ενώσεις. Αυτό στα… ελληνικά σημαίνει πως μπορεί να επηρεάσει θετικά τη γήρανση και καταστάσεις όπως το οξειδωτικό στρες, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την αθηροσκλήρωση. Τα αντιοξειδωτικά της μπορεί να έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Όσο πιο υψηλή σε περιεκτικότητα κακάο είναι η σοκολάτα που καταναλώνουμε, επωφελούνται τα επίπεδα χοληστερόλης, αποτρέπεται η ύφεση της νοητικής λειτουργίας και μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων“.

Συμπέρασμα: φάτε σοκολάτα άφοβα στο πρωινό σας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα