Καύσωνας: 9 πρωτότυπα τρικς για να παραμείνετε δροσεροί στο σπίτι χωρίς κλιματιστικό

Καύσωνας: 9 πρωτότυπα τρικς για να παραμείνετε δροσεροί στο σπίτι χωρίς κλιματιστικό
Γυναίκα προσπαθεί να δροσιστεί με τον ανεμιστήρα Getty Images/iStockphoto

Είναι πραγματικά δύσκολο να αντέξει κάποιος δίχως κλιματιστικό μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια τρικ που διευκολύνουν την κατάσταση.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε την ακραία ζέστη που πλήττει εδώ και εβδομάδες την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το Euronews δημοσιεύει μερικούς από τους πιο πρωτότυπους τρόπους, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να αντέξουμε τον καύσωνα όσο βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι και μάλιστα χωρίς κλιματιστικό.

Οι συμβουλές αυτές δεν αναιρούν τον βασικό κανόνα της θερμοπροστασίας που είναι να πίνουμε άφθονο νερό (πάνω από 2-2,5 λίτρα την ημέρα, εκτός κι αν έχετε άλλες συστάσεις από τον γιατρό σας).

Χρησιμοποιήστε σωστά τη ροή του ανεμιστήρα

Ο ανεμιστήρας όταν βρίσκεται σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο σπίτι, μπορεί να προσφέρει περισσότερη δροσιά από το να «χτυπάει» κατευθείαν πάνω μας.

Τα πρωινά και σε περίπτωση που η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από αυτή που έχει μέσα το σπίτι, βάζουμε τον ανεμιστήρα μπροστά από ένα ανοιχτό παράθυρο, αλλά στραμμένη η ροή του προς τα έξω, ώστε να βγαίνει έξω ο ζεστός αέρας που έχει εγκλωβιστεί μέσα στους τοίχους.

Το μεσημέρι, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από αυτήν που έχουμε μέσα στο σπίτι, αν υπάρχει κάποιο σημείο με παράθυρο που έχει σκιά, στήνουμε εκεί τον ανεμιστήρα μπροστά από ανοιχτό παράθυρο και βάζουμε τη ροή να φέρνει τον αέρα απ’ έξω προς τα μέσα.

Κλείστε κουρτίνες και παντζούρια

Όταν η θερμοκρασία εκτός σπιτιού είναι υψηλότερη από την εξωτερική, κλείνουμε τα παντζούρια και τις κουρτίνες, και φυσικά παράθυρα και μπαλκονόπορτες.

Αντιθέτα, όταν πέφτει ο ήλιος και η ζέστη του περιβάλλοντος είναι λιγότερη από αυτή που επικρατεί μέσα στο σπίτι, ανοίγετε πόρτες και παράθυρα για να φτάσει παντού δροσερός αέρας.

Μαγειρέψτε τα ξημερώματα

Οι σαλάτες και τα κρύα γεύματα είναι προτιμότερα για κατανάλωση όταν κάνει ακραία ζέστη.

Αν όμως οπωσδήποτε πρέπει να μαγειρέψετε, το καλύτερο θα ήταν να το κάνετε πολύ νωρίς το πρωί.

Αν θέλετε να ψήσετε φαγητό στον φούρνο, καλύτερα είναι να σηκωθείτε τα ξημερώματα, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει το μαγείρεμα πριν πιάσει μεγάλη ζέστη.

Προσθέστε μέντα στη διατροφή και αγγούρι στο νερό

Ένα δροσερό ή ακόμα και ζεστό ρόφημα με μέντα, είναι ό,τι πρέπει για τη ζέστη. Η μενθόλη που περιέχει διεγείρει τους ψυχρούς υποδοχείς του σώματος και δημιουργεί αίσθημα δροσιάς.

Επιπλέον, διευκολύνει την πέψη με αποτέλεσμα να παράγει ο οργανισμός λιγότερη θερμοκρασία για να πέψει τις τροφές.

Στο ίδιο πλαίσιο, μία φέτα από αγγούρι μέσα στο νερό, το μετατρέπει σε ένα δροσιστικό και αναζωογονητικό ρόφημα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Euronews.

Απλώστε μπουγάδα μέσα στο σπίτι

Καθώς η υγρασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι ελάχιστη εν μέσω καύσωνα (περίπου 24%, από 85% που είναι τον χειμώνα), σε χαμηλά επίπεδα είναι και μέσα στο σπίτι.

Ως εκ τούτου, όταν βγάλετε τα ρούχα από το πλυντήριο, μην τα απλώσετε σε εξωτερικό χώρο, αλλά μέσα στο σπίτι.

Θα στεγνώσουν σχεδόν με την ίδια ταχύτητα και επίσης θα δροσίσουν τον χώρο ενόσω στεγνώνουν.

Βάλτε ένα δροσερό φουλάρι στο λαιμό πριν τον ύπνο

Οι νύχτες του καύσωνα ενδέχεται για κάποιους να είναι πιο δύσκολες και βασανιστικές από τις ημέρες, καθώς λόγω της ζέστης δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Και είναι φυσιολογικό.

Ωστόσο, βοήθεια φαίνεται να προσφέρει ένα δροσερό φουλάρι (ή πετσέτα) γύρω από τον λαιμό.

Μπορείτε να το βάλετε 5 ώρες πριν στην κατάψυξη, προκειμένου να έχει τραβήξει ελάχιστη υγρασία και να είναι αρκετά παγωμένο. Τυλίξτε το ανάλαφρα (όχι σφιχτά) στον λαιμό και ακολούθως ξαπλώστε στο κρεβάι.

Χρησιμοποιήστε έξυπνα το νερό

Το νερό δεν το χρειάζεστε μόνο για να το πιείτε ή για να κάνετε ένα ντους. Για να νικήσετε τη ζέστη, βρέξτε ένα βαμβακερό μπλουζάκι και φορέστε το.

Μία άλλη καλή ιδέα είναι να έχετε δίπλα σας ένα ψεκαστήρι με καθαρό κρύο νερό (σαν κι αυτά για το σιδέρωμα των ρούχων) και να ψεκάζεστε συχνά με δροσερό νερό.

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε νερό και στα μαλλιά και τον αυχένα σας.

Για μέγιστο αποτέλεσμα, να έχετε δίπλα σας έναν κινούμενο ανεμιστήρα (μην κάθεστε μπροστά σε σταθερή ροή αέρα διότι υπάρχει κίνδυνος ψύξης). Θα σας δροσίζει ακόμα περισσότερο, καθώς θα εξατμίζεται το νερό από το δέρμα σας.

Παγάκια και τις παγοκύστες

Τις ώρες που η ζέστη είναι πραγματικά αφόρητη, να χρησιμοποιείτε το μεγάλο σας όπλο: τα παγάκια ή τις παγοκύστεις.

Βάλτε σε μία λεκάνη νερό και παγάκια και μουλιάστε τα πόδια σας. Λιώστε παγάκια τρίβοντάς τα απαλά στο εσωτερικό των καρπών σας και κατά μήκος των χεριών και των ποδιών σας.

Επίσης, πάρτε αγκαλιά τις παγοκύστεις. Βάλτε ένα μπολ με πάγο μπροστά στον ανεμιστήρα, για να δροσίζει τον αέρα καθώς θα λιώνει και θα εξατμίζεται.

Προσέξτε μόνο το δερματικό έγκαυμα εκ ψύξης: μην αφήνετε το παγάκι ακίνητο πάνω στο δέρμα. Και να χρησιμοποιείτε την παγοκύστη μόνο πάνω από τα ρούχα σας.

Αρχίστε νωρίτερα τη μέρα σας

Όταν αυξάνεται η ζέστη, μοιραία νιώθουμε ότι χάνουμε τις δυνάμεις μας.

Αυτό σημαίνει ότι όταν ξυπνάμε αρκετά νωρίς, δηλαδή κατά τις 6.00 που έχει δροσιά, μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολα τις δουλειές του σπιτιού.

Καλό είναι επίσης να παραμένετε πιο αδρανείς τις ώρες της έντονης ζέστης, ακόμα και μέσα στο σπίτι σας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα