Κατακράτηση υγρών και φούσκωμα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Γυναίκα ποτίζει ακουμπώντας με το χέρι την κοιλιά της.

Πολλές φορές για διάφορες αιτίες ο οργανισμός κρατά σε ορισμένα σημεία υγρά με αποτέλεσμα το πρήξιμο και τη δυσφορία. Δείτε τι μπορεί να σας ανακουφίσει.

Η κατακράτηση νερού ή υγρών συμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα σε έναν ή περισσότερους μηχανισμούς του σώματος για τη διατήρηση των επιπέδων υγρών που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Τα κύρια συμπτώματα είναι το πρήξιμο και η δυσφορία. Το κυκλοφορικό σύστημα, τα νεφρά, το λεμφικό σύστημα, οι ορμονικοί παράγοντες και άλλα συστήματα του οργανισμού συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων υγρών. Εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα σε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συστήματα, μπορεί να συμβεί κατακράτηση υγρών - αλλιώς γνωστή ως οίδημα (πρήξιμο). Το οίδημα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών διαφοροποιούνται από την περιοχή που επηρεάζει. Τα συνήθη σημεία περιλαμβάνουν τα πόδια, τα χέρια, την κοιλιά και το στήθος. Στα άκρα, τα πόδια και τα χέρια, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

πρήξιμο

αλλαγές στο χρώμα του δέρματος

γυαλιστερό ή πρησμένο δέρμα

περιοχές του δέρματος που παραμένουν «χαραγμένες» όταν πιέζονται με ένα δάκτυλο

πόνους στις κλειδώσεις

δυσκαμψία στις αρθρώσεις

αύξηση βάρους

Σπιτικές θεραπείες

Ορισμένες αιτίες της κατακράτησης υγρών χρειάζονται ιατρική θεραπεία, αλλά και απλά σκευάσματα στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες απλές σπιτικές θεραπείες.

Φυτικά φάρμακα. Ορισμένα βότανα είναι φυσικά διουρητικά. Το εκχύλισμα πικραλίδας (Taraxacum officinale), για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας νερού που διατηρεί το σώμα σε μια μέρα. Ως τροφή η πικραλίδα θεωρείται γενικά ασφαλής, αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχει ιατρική χρήση ή ότι είναι ασφαλής ως θεραπεία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν μια αλλεργία σε αυτή. Ένα άτομο πρέπει να μιλήσει σε γιατρό πριν χρησιμοποιήσει αυτό ή οποιοδήποτε άλλο φυτικό φάρμακο. Τα διουρητικά μπορεί να μην είναι ασφαλή για άτομα με νεφρική νόσο, για παράδειγμα.

Άσκηση: Εάν ένα άτομο έχει οίδημα στα κάτω άκρα του, τότε μπορεί να βοηθήσουν τα παρακάτω:

καθίστε με τα πόδια να ανεβαίνουν πάνω από το επίπεδο της καρδιά αρκετές φορές κάθε μέρα

κοιμηθείτε με τα πόδια πάνω σε ένα μαξιλάρι, για να τα σηκώσετε πάνω από το επίπεδο της καρδιάς

κάνετε μασάζ, μαλάζοντας την πληγείσα περιοχή σταθερά αλλά απαλά

Ντύσιμο: Τα άτομα με οίδημα είναι καλό να φορούν χαλαρά ρούχα, καθώς θα είναι πιο άνετα και θα επιτρέπουν την κυκλοφορία των υγρών. Επίσης χρησιμοποιήστε κάλτσες συμπίεσης για να αυξήσετε την κυκλοφορία στα κάτω άκρα.

Διατροφή: Ένας τρόπος για τη διαχείριση της κατακράτησης νερού μέσω της διατροφής είναι η μείωση της πρόσληψης αλατιού. Επίσης, μία μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου και βιταμίνης Β-6 μείωσε τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένου του οιδήματος. Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα φασόλια, οι ξηροί καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φυλλώδη χόρτα, ενώ η βιταμίνη Β-6 βρίσκεται σε μπανάνες, καρύδια και πατάτες. Επίσης υπάρχουν και συμπληρώματα όπως η βιταμίνη Β-6 και το μαγνήσιο, όμως πάντα να μιλάτε σε γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα.

Πρόληψη: Για να μειώσετε ή να αποτρέψετε την κατακράτηση νερού, δοκιμάστε:

τη διατήρηση σωστών κιλών

την τακτική άσκηση

να φοράτε κάλτσες συμπίεσης, αν το οίδημα επηρεάζει τα κάτω άκρα

να αποφεύγεται το «καθισιό» και την ακινησία για πολύ ώρα

να κάνετε διαλείμματα για να περπατήσετε κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών

να αποφεύγεται ακραίες θερμοκρασίες, όπως ζεστά λουτρά, ντους και σάουνα

Παρόλο που δεν είναι πάντοτε δυνατό να αποφευχθεί η κατακράτηση υγρών, μετά από μια υγιεινή διατροφή και αρκετή άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης.

SHARE:

24Media Network