Κατάργηση πιστοποιητικού: Ποια στοιχεία οδηγούν στην πλήρη χαλάρωση – Πότε θα γίνει

Κατάργηση πιστοποιητικού: Ποια στοιχεία οδηγούν στην πλήρη χαλάρωση – Πότε θα γίνει
Κόσμος στο Σύνταγμα INTIME

Η ηπιότερη νόσηση από την Όμικρον 2, η ανάπτυξη ανοσίας από τις πολυάριθμες νέες μολύνσεις, η αποτελεσματικότητα των αντιικών φαρμάκων αποτελούν τα θετικά στοιχεία που οδηγούν τους ειδικούς στην άρση των μέτρων.

Στις περίπου 370 χιλιάδες υπολογίζονται οι νέες διαγνώσεις κορονοϊού το Μάρτιο με βάση τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος ξεπερνώντας το μισό εκατομμύριο. Την ίδια στιγμή όμως τόσο οι νέες εισαγωγές όσο και οι διασωληνώσεις είναι σχετικά χαμηλές.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ανοσοποίηση του πληθυσμού με εμβόλια αλλά και με φυσική νόσηση, την ύπαρξη αντιικών φαρμάκων και το γεγονός ότι η Όμικρον 2 η οποία τείνει να επικρατήσει δεν προκαλεί σοβαρή νόσο covid, οδηγεί τους ειδικούς στο να εισηγηθούν την απόλυτη κατάργηση μέτρων.

Άμεσα λοιπόν αναμένεται να μειωθούν ή ακόμη και να καταργηθούν τα self test στα σχολεία αλλά ακόμη και η χρήση των πιστοποιητικών για να κυκλοφορήσει κανείς.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 346 διασωληνωμένους και 44 νεκρούς, επίπεδα τα οποία είναι τα χαμηλότερα από τα μέσα Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου, αντίστοιχα (βέβαια είχαμε και μικρότερο ημερήσιο αριθμό νεκρών αλλά ο μέσος όρος ημέρας είναι σχετικά χαμηλός).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο επταήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων αυξήθηκε την εβδομάδα που πέρασε κατά 20% και φαίνεται να σταθεροποιείται πλέον κοντα στα 22 χιλιάδες την ημέρα. Αντίθετα σημειώθηκε περαιτέρω πτώση του αριθμού των διασωληνώσεων και σταθεροποίηση θανάτων.

Όπως ανέφερε μάλιστα καθηγητής πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Στέλιος Λουκίδης, ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων είναι τουλάχιστον κατά 20% μεγαλύτερος. Πολλοί συμπολίτες μας κάνουν self test και ακόμη κι αν βγουν θετικοί δεν το δηλώνουν και απλά ακολουθούν το πρωτόκολλο της απομόνωσης των 5 ημερών.

Όπως είπε μάλιστα με τόσα κρούσματα οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις είναι πολύ χαμηλότερες από τα αντίστοιχα νούμερα που είχαμε στην κορύφωση του 4ου κύματος με τη μετάλλαξη Δέλτα όπου μάλιστα είχαμε πολύ λιγότερα κρούσματα με πιο αυξημένο έλεγχο.

Ο κ. Λουκίδης σημείωσε ακόμη ότι ήδη έχουν διανεμηθεί αντιικά φάρμακα (το σκεύασμα της MSD) σε 10.000 ασθενείς με covid και δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικά, ενώ αναμένεται σύντομα και ένα ακόμη αντίστοιχο φάρμακο (της Pfizer).

Τι επισημαίνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Σύμφωνα επίσης με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειοργνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, παρότι τα κρούσματα έχουν ανοδική πορεία και οι επιστήμονες λένε ότι “ο ιός ήρθε για να μείνει”, συνεχίζονται τα βήματα προς την κανονικότητα.

Σύμφωνα με τις αναφορές για να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού κοντά στο Πάσχα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι αυτό “Θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Ίσως και την Μεγάλη εβδομάδα να μην έχουμε Green pass”.

“Άπαξ και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο σύστημα Υγείας δεν συντρέχει λόγος χρήσης του” σημείωσε, κάτι που μπορεί αργότερα με νέα ενδεχόμενη αύξηση των νοσηλειών, να αλλάξει και να επανέλθει, επισήμανε.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “Θα αργήσουμε να δούμε μηδενισμό κρουσμάτων. Ο ιός δεν θα σταματήσει να μεταδίδεται ούτε το καλοκαίρι, αλλά θα είναι σε πολύ πιο διαχειρίσιμο επίπεδο”.

Όπως ανέφερε “Είμαστε στη φάση που θέλουμε να γυρίσουμε σε μια πιο ομαλή κανονική ζωή και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης πάνε πιο πίσω. Ο ιός έχει έρθει για να μείνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστεί. Θα βλέπουμε ανεβοκατέβασμα των κρουσμάτων και κατά καιρούς μια ήπια και πιο διαχειρίσιμη – θεωρούμε προς το παρόν- αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας”.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο η κατάργηση του Creen pass, να ενθαρρύνει κάποιους να παραμείνουν ανεμβολίαστοι, υπογράμμισε ότι: “Ο εμβολιασμός γίνεται πρωτίστως για να προστατεύσουμε την υγεία μας. Ο εμβολιασμός για απόκτηση του Green pass γίνεται για να μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. Άπαξ και δεν υπάρχει πίεση δεν υπάρχει και λόγος χρήσης του επισήμανε και τόνισε πως είναι το πρώτο που θα επανέλθει εάν ξανανέβει η πίεση στο σύστημα Υγείας”.

“Τα μοντέλα προβλέπουν ότι μάλλον τον Οκτώβριο θα έχουμε και πάλι πίεση στο Σύστημα Υγείας” σημείωσε “αυτό σημαίνει πως το Green pass, μπορεί να επανέλθει τότε και εάν κάποιος κάνει εμβόλιο μόνο γι΄αυτό τον λόγο θα έχει πρόβλημα και για την είσοδό του σε εσωτερικούς χώρους και προβλήματα ταξιδιωτικά” σημείωσε ακόμη ο επίκουρος καθηγητής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα