Κέρκυρα: Μυστήριο με νοσηλεύτρια που παρέλυσε μετά τον εμβολιασμό της για κορονοϊό

Κέρκυρα: Μυστήριο με νοσηλεύτρια που παρέλυσε μετά τον εμβολιασμό της για κορονοϊό
Εμβόλιο για τον κορονοϊό AP

Οι γιατροί διέγνωσαν την εμφάνιση αυτοάνοσου νοσήματος σε νοσηλεύτρια. Εμφάνισε παράλυση, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό Επιστήμονες σημειώνουν ότι υπάρχει μόνο χρονική συσχέτιση, αλλά παρακολουθούν την κατάσταση.

Η εμφάνιση ενός αυτοάνουσο νοσήματος σε 40χρονη νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα μετά τον εμβολιασμό της για κορονοϊό, έχει κινητοποιήσει την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει συσχέτιση. Ειδικότερα, η νοσηλεύτρια μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου για κορονοϊό, παρουσίασε συμπτώματα και στην συνέχει παράλυση στα κάτω άκρα της.

Μετά την κλινική εξέταση της γυναίκας διαπιστώθηκε ότι πάσχει από το νόσημα Guillain – Barre, ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο επηρεάζει το νευρικό σύστημα, ενώ η αξονική που έγινε δεν έδειξε κάποιο πρόβλημα στην υγείας της.

Σύμφωνα με κύκλους της επιστημονικής κοινότητας, θεωρείται αδύνατον το νόσημα να “ενεργοποιήθηκε” λόγω του εμβολίου. Φυσικά η συγκεκριμένη εκδήλωση του νοσήματος μετά τον εμβολιασμό, θα καταγραφεί όπως επιβάλλεται με βάση τους κανόνες της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ανέφερε μιλώντας στον Ant1, ότι πρόκειται για σύνδρομο που μπορεί να εμφανιστεί μετά από εμβολιασμό και όχι τον συγκεκριμένο εμβολιασμό, αλλά κυρίως για σύνδρομο που εμφανίζεται μετά από ιώσεις.

«Δεν είναι σίγουρο ότι φταίει το εμβόλιο. Δεν είναι τόσο εύκολο να συνδέσουμε το εμβόλιο με το σύνδρομο», είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως «για να το μάθουμε αυτό, θα πρέπει αυτή η επιπλοκή να εμφανιστεί σε πολλούς ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο».

«Αν οφείλεται στο εμβόλιο το σύνδρομο, θεραπεύεται σίγουρα», εξέφρασε με βεβαιότητα ο καθηγητής και έκανε έκκληση να μη συνδέονται πράγματα που θα γινόντουσαν ούτως ή άλλως με το εμβόλιο, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το θάνατο κάποιου 85χρονου λίγο καιρό μετά τον εμβολιασμό του, ως ένα προδιαγεγραμμένο γεγονός.

Σύνδρομο Guillain – Barre

Είναι αυτοάνοσο νόσημα άγνωστης αιτιολογίας. Υπάρχει αδυναμία μετάδοσης νευρικών σημάτων από και προς τον εγκέφαλο, με άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των μυών και των αντανακλαστικών.

Παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και αφορά τόσο το γυναικείο όσο και το ανδρικό φύλο. Είναι σπάνια ασθένεια και εμφανίζεται με συχνότητα 1 ή 2: 100.000 ανθρώπους.

Τα συμπτώματα αφορούν αρχικά σε μούδιασμα και αδυναμία των ποδιών, τα οποία συμμετρικά διαχέονται σε όλο το σώμα και τα άνω άκρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα άτομα οδηγούνται σε παράλυση και προβλήματα σε αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, οπότε χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης συνήθως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζεται συχνά μετά από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού ή γαστρεντερικού συστήματος ή κατόπιν εμβολιασμού. Τα συμπτώματα μπορούν να εξελιχθούν μέσα σε μερικές ώρες ή μέρες ή ακόμα εβδομάδες. Από την έναρξη των συμπτωμάτων και μέσα σε 2 εβδομάδες επέρχεται η μέγιστη αδυναμία, η οποία μέσα σε μία εβδομάδα υποχωρεί σταδιακά, δίνοντας τη δυνατότητα πλήρους ανάκαμψης, χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα της υποτροπής.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα