Υψηλός ο κίνδυνος εμφάνισης έρπητα ζωστήρα στους 60 και άνω που έχουν περάσει ανεμοβλογιά

Υψηλός ο κίνδυνος εμφάνισης έρπητα ζωστήρα στους 60 και άνω που έχουν περάσει ανεμοβλογιά
123RF.COM

Απαραίτητος ο εμβολιασμός ώστε να μην επανενεργοποιηθεί ο ιός στην τρίτη ηλικία.

H πρόληψη μέσω εμβολιασμού αποτελεί το βασικό τρόπο αντιμετώπισης των επίπονων συμπτωμάτων του έρπητα ζωστήρα που εμφανίζεται σε άτομα τρίτης ηλικίας τα οποία είχαν νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή τους από ανεμοβλογιά. Η σημασία της πρόληψης τονίστηκε ιδιαίτερα σε εκδήλωση με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας.

Ο έρπητας ζωστήρας αρχικά εκδηλώνεται με ένα επίπονο και φυσαλοειδές εξάνθημα που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού ανεμοβλογιάς-ζωστήρα. Σχεδόν όλοι οι ενήλικες (95%), ηλικίας άνω των 50 ετών, βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα, καθώς έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά, κάποια στιγμή, νωρίτερα, στη ζωή τους. Περίπου 1 στα 4 άτομα θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται, καθώς αυξάνεται η ηλικία.

ADVERTISING

Σε μερικές περιπτώσεις ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει μια χρόνια κατάσταση που ονομάζεται Μεθερπητική Νευραλγία. Όπως ανέφερε ο κ. Μανώλης Αναστασίου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλγολογίας, «Ο πόνος που διαρκεί για πάνω από 90 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα ονομάζεται Μεθερπητική Νευραλγία και πολλοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως «βασανιστικό». Καθώς οι ασθενείς μεγαλώνουν σε ηλικία, ο πόνος της Μεθερπητικής Νευραλγίας μπορεί να καταστεί πιο σοβαρός και να οδηγήσει, σε κατάθλιψη, εξάντληση, αυπνία, μειωμένη ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και σε κοινωνική απομόνωση του ασθενή. Πολλά περιστατικά Μεθερπητικής Νευραλγίας αντιμετωπίζονται στις 62 Μονάδες (Ιατρεία) Πόνου, που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα».

Με τον εμβολιασμό, μπορεί να προληφθεί η εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα και συνεπώς του μακροχρόνιου νευροπαθητικού πόνου. Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα συστήνεται επίσης: αναμνηστική δόση εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη, εμβόλιο της γρίπης ετησίως και τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου (άνω των 65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών). Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς

SHARE:

24Media Network