Κορονοϊός: Αλαλούμ με την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Κορονοϊός: Αλαλούμ με την υποχρεωτική χρήση μάσκας
Κορίτσια με μάσκες στο κέντρο της Αθήνας ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Ανυπόμονη φαίνεται πως ήταν η Κυβέρνηση ζητώντας επισταμένως από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την χαλάρωση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας πριν να έχει στα χέρια της τα στοιχεία για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ούτε δύο εβδομάδες δεν έχουν περάσει από την ημέρα που μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η Κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω χαλάρωση των υποχρεωτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως η κίνηση αυτή μάλλον συμβάλλει στη διασπορά του ιού καθώς φαίνεται πλέον να επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για την μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είχε ληφθεί μέρες πριν και η επιτροπή καθυστερούσε τη σχετική εισήγηση.

Σύμφωνα δε με την τοποθέτηση του μέλους της επιτροπής, καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα, «Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερμετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους».

Το λάθος μήνυμα

Με βάση τα λεγόμενα αυτά οι πολίτες μπερδεύονται περαιτέρω και μάλιστα αν υπολογίσουμε και το γεγονός ότι το ενδεχόμενο να επιβληθεί και πάλι η χρήση είναι, πολύ πιθανό, λαμβάνουν αντικρουόμενα μηνύματα που προκαλούν αγανάκτηση.

Σχετικά με το θέμα της μάσκας, περίπου τις ίδιες αναφορές είχε κάνει και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέροντας την προηγούμενη Πέμπτη “Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή μας, κατανοώντας την δυσκολία της χρήσης μάσκας μέσα στον καύσωνα, μέσα στο καλοκαίρι, εισηγήθηκε την μη χρήση της μάσκας όταν περπατάμε μόνοι μας στο πεζοδρόμιο. Τονίσαμε ότι με τα σημερινή επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνουμε την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου σημειώνεται συγχρωτισμός. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι από πολλούς ελήφθη ένα εντελώς λάθος μήνυμα, ότι εισηγηθήκαμε «πετάξτε τις μάσκες»

Η καθηγήτρια είχε επίσης προϊδεάσει σχετικά με νέα επιβολή χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς σε σχετικό ερώτημα είχε σημειώσει ότι “Είναι κάτι που σαφώς δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο στο μέλλον, εφόσον έχουμε επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας, να επανέλθει η μάσκα. Όπως και το χειμώνα είναι πολύ πιθανό και όχι μόνο φέτος το χειμώνα, δεν ξέρουμε πώς θα είναι οι επόμενες χρονιές, είναι πολύ νωρίς να πούμε. Κοιτάμε προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα καιρικά φαινόμενα και αποφασίζουμε. Είναι πάρα πολύ κατανοητό ότι αν ένας περπατάει μόνος του στο πεζοδρόμιο με 40 βαθμούς, γιατί να βάλει μάσκα; Άρα πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λογική μας σε ό,τι κάνουμε”.

Πλησιάζει επικίνδυνα το τέταρτο κύμα

Η επιστημονική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τον ερχομού του τέταρτου κύματος και θεωρεί ότι πιθανότατα να εκδηλωθεί και μέσα στον Αύγουστο. Ο φόβος γι’ αυτό προέρχεται και από την άρση μέτρων αλλά και από το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών.

Χθες σημειώθηκε αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων απ’ ότι συνήθως καταγράφονταν τις Δευτέρες, ενώ και ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σε πάνω από 3%.

Επίσης ξεπεράσαμε τα 4 εκατομμύρια πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους φτάνοντας στο 38,2% στο γενικό πληθυσμό και ποσοστό 45% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Χρειάζεται όμως αρκετός δρόμος ακόμη.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα