Κορονοϊός: 15.000 κρούσματα σε παιδιά επιβεβαιώθηκαν μέσα στο τελευταίο δίμηνο

Κορονοϊός: 15.000 κρούσματα σε παιδιά επιβεβαιώθηκαν μέσα στο τελευταίο δίμηνο
Μαθητές έξω από σχολείο Eurokinissi

Η επιβολή των self test αποκάλυψε την έκταση της διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες και δη στους μαθητές. Μέσα σε δύο μήνες τα κρούσματα αυτά αυξήθηκαν κατά 70%!

Αποκαλυπτική είναι η εικόνα για την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού στις ηλικίες κάτω των 17 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του οργανισμού, έχουν καταγραφεί 36110 κρούσματα σε ηλικίες από 17 ετών και κάτω, με τα σχεδόν 15.000 εξ αυτών να εντοπίζονται από τις 12 Απριλίου.

Διαπιστώνεται λοιπόν ότι με την έναρξη της διάθεσης των self test και την υποχρεωτική χρήση αυτών στους μαθητές, αρχίσαμε να έχουμε μία πιο ουσιαστική εικόνα για τη διασπορά του κορονοϊού στην εν λόγω νεαρή ηλικιακή ομάδα. Η αίσθηση που υπήρχε μέχρι πρόσφατα ήταν πως γενικά τα παιδιά δε συμβάλουν στην πορεία της επιδημίας έντονα. Όμως φαίνεται πως τα πράγματα δεν ήταν απολύτως έτσι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τις 12 Απριλίου οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία υποχρεωτικής χρήσης των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, με βάση τον ΕΟΔΥ έχουν καταγραφεί 115.970 νέα κρούσματα, για τα οποία υπάρχει και το στοιχείο της ηλικίας (συνολικά ο ΕΟΔΥ καταγράφει 116054 κρούσματα).

Από τα νέα αυτά κρούσματα, τα 14.732 καταγράφηκαν σε παιδιά. Ειδικότερα ενώ μέχρι τις 11/4/2021 είχαν επιβεβαιωθεί διαγνώσεις κορονοϊού σε 21.378 άτομα ηλικίας μέχρι 17 ετών, χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραφε συνολικά από την αρχή της επιδημίας 36.110 κρούσματα, δηλαδή αύξηση της τάξης του 70% μέσα σε περίπου δύο μήνες!

Δηλαδή ενώ συνολικά τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 40%, στη συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα η αύξηση ήταν πολλαπλάσια.

Η συμβολή των self test

Όπως σημείωσε την Παρασκευή ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης: “Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 21.000.000 συσκευές self-test σε περίπου 4,1 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 15.500.000 δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, μέχρι χθες (Πέμπτη 3/6) το βράδυ ήταν σχεδόν 30.000″.

Προκύπτει λοιπόν το συμπέρασμα ότι σε ένα ποσοστό πάνω από 40-45%, οι νέες διαγνώσεις οι οποίες έγιναν μέσω επιβεβαιώσεων θετικών αποτελεσμάτων self test, αφορούσαν σε άτομα κάτω των 17 ετών.

Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του εργαλείου των self test, όμως αποκαλύπτει και κάτι άλλο. Η ηλικιακή ομάδα των 17 και κάτω μάλλον δεν επιτηρούνταν σωστά το προηγούμενο διάστημα. Ουδείς γνωρίζει πόσα τεστ γίνονταν σε νεαρά άτομα όταν καταγράφονταν ιδιαίτερα χαμηλά νούμερα νέων διαγνώσεων. Μην ξεχνάμε δε ότι η πλειονότητα των ατόμων αυτών βιώνει τη νόσο covid ασυμπτωματικά. Αυτός ήταν και ο μεγάλος κίνδυνος όσον αφορά τη μετάδοση του ιού.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα