Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (18/11) ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 7.317, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 861.117 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 103 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.879 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στην Αττική σήμερα, 18/11/2021 εντοπίστηκαν 1871νέα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.Η κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική σήμερα είναι εξής:
Η κατανομή των νέων κρουσμάτων σήμερα του κορονοϊού στην Ελλάδα (εκτός Αττικής), ανά περιφερειακή ενότητα, είναι η εξής:
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.075 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 556 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 459 (82.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 97 (17.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.430 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή -10.55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 420 ασθενείς.
Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 19.056 μοριακά τεστ και 329.580 rapid test. Σε σύνολο 348.636 η θετικότητα υπολογίζεται σε 2,1%.
Συνολικά μόλις 15 κρούσματα με τη μετάλλαξη Δέλτα Plus έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμή στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 394 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 4 Σεπτεμβρίου 2021έως 5 Νοεμβρίου 2021.
Από τον έλεγχο των 394 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 380 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (VariantsOf Concern - VOC). Εκ των 380 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, όλα αφορούν στο στέλεχος Delta. Ένα εκ των 380 στελεχών Delta αφορά στο στέλεχος ΑΥ.4.2, το οποίο εντοπίστηκε σε δείγμα κρούσματος στην Περιφερειακή Ενότητα του Λασιθίου.
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 35.648 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 31.473 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.434 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 741 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.
Μεταξύ των 31.473 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 49,45%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 35,20%, το B.1.1.318(Variant E484K) με ποσοστό 7,44%, και το Beta με ποσοστό 1,06%.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις