Κορονοϊός: 8 απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη μετάλλαξη Κράκεν

Κορονοϊός: 8 απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη μετάλλαξη Κράκεν
Πολίτες με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Θα προκαλέσει νέο πανδημικό κύμα στη χώρα μας; Πόσο αποτελεσματικά είναι τα επικαιροποιημένα εμβόλια στη μετάλλαξη Κράκεν; Όλες οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη νέα μετάλλαξη που έφτασε και στη χώρα μας.

Η 39η χώρα στην οποία εμφανίζεται η μετάλλαξη Κράκεν (XBB.1.5) της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού γίνεται η Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε στην επιδημιολογική έκθεση της Πέμπτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα.

Από αυτά, τα 4 εντοπίστηκαν στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και τα 2 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.

Στις ΗΠΑ τείνει να επικρατήσει, καθώς στη Νέα Υόρκη είχε ανιχνευθεί από το φθινόπωρο, ενώ στην Ευρώπη που ήρθε αργότερα, κινείται σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Γιατί όμως η Κράκεν προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς;

Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος είναι ότι είναι η πιο μεταδοτική μέχρι σήμερα και ο δεύτερος ότι είναι η πιο ανθεκτική στα αντισώματα από όλες τις μεταλλάξεις και υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα, δηλαδή σε δύο μήνες, αναμένεται να υπάρξουν πολλές επαναλοιμώξεις.

Άτομα, δηλαδή, που είχαν νοσήσει από άλλο στέλεχος να επαναμολυνθούν σύντομα και από αυτό το στέλεχος.

Έχει μεγαλύτερη θνησιμότητα από τις άλλες μεταλλάξεις;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επιστημονική παρατήρηση που να επισημαίνει ότι η μετάλλαξη Κράκεν προκαλεί περισσότερους θανάτους από τα «ξαδέρφια» της, δηλαδή τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Από πού προήλθε η μετάλλαξη Κράκεν;

Το πιο πιθανό είναι να ήρθε από την Ινδία πέρυσι το καλοκαίρι.

Πώς δημιουργήθηκε;

Πρόκειται για μία μετάλλαξη η οποία δημιουργήθηκε σε ένα άτομο το οποίο είχε μολυνθεί συγχρόνως με δύο διαφορετικούς υποτύπους της Όμικρον.

Καθώς οι δύο υποτύποι του ιού πολλαπλασιάζονταν σε έναν οργανισμό, αναμίχθηκαν μεταξύ τους και στη συνέχεια γεννήθηκε η υβριδική μετάλλαξη Κάρεν, όπως γράφουν οι New York Times.

Το καλό είναι ότι αυτός ο τρόπος δημιουργίας μεταλλάξεων είναι εξαιρετικά σπάνιος.

Πόσο καλά μπορεί να αποφεύγει τα αντισώματα που έχουμε;

Είτε κάποιος έχει εμβολιαστεί με τα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού, είτε έχει νοσήσει πρόσφατα, η νέα, υβριδική μετάλλαξη έχει την ιδιότητα να αποφεύγει, μέχρι ένα σημείο, την άμυνα του οργανισμού που έχει δημιουργηθεί και με τις δύο περιπτώσεις.

Πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά;

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η πρώτη μετάλλαξη Όμικρον έσπειρε τον πανικό με πρωτάκουστο αριθμό κρουσμάτων.

Ευτυχώς, όμως, τα συμπτώματα που προκαλούσε ήταν ήπια και η θνησιμότητα πολύ μικρότερη από άλλες μεταλλάξεις, όπως η Δέλτα.

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να ανησυχήσουμε, καθώς εδώ και ένα χρόνο δεν υπήρξε κάποια νέα μετάλλαξη ή υποτύπος που να προκαλέσει νέο πανδημικό κύμα.

Και όπως φαίνεται από τις ΗΠΑ, η Κράκεν μπορεί να φέρει και πάλι ανατροπές, ακόμη και στην καθημερινότητά μας.

Το θετικό είναι ότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ακόμα και αν προκαλέσει νέο πανδημικό κύμα και μπορεί να διαφεύγει από προηγούμενη ανοσία, δεν είναι τόσο επιθετική για να προκαλέσει πολλούς θανάτους.

Πόσο προφυλάσσουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού;

Ακόμη και αν ο νέος ιός δείχνει ότι πρακτικά διαφεύγει της ανοσίας, οι προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει σχετικά καλά αποτελέσματα.

Όταν κάποιος έχει κάνει την αναμνηστική δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, φαίνεται ότι μειώνει και τις πιθανότητες μόλυνσης και τον κίνδυνο νοσηλείας σε νοσοκομείο, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες.

Το κακό είναι ότι ελάχιστοι είναι οι πολίτες που έχουν κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Θα επικρατήσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη Κράκεν;

Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα. Ωστόσο, αν τελικά επικρατήσει, οι ειδικοί περιμένουν την πρόκληση ενός νέου κύματος μέσα στον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα