Κορονοϊός: Ανησυχία για την επιδημία στην Αττική

Κόσμος με μάσκες περπατά στην Αθήνα
Κόσμος με μάσκες περπατά στην Αθήνα EUROKINISSI

Υψηλά επίπεδα κορονοϊού στην περιφέρεια της πρωτεύουσας διαπιστώνεται από την ανάλυση των λυμάτων. Πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, εντοπίζονται στην Αττική.

Ιδιαίτερα ανησυχητική δείχνει η εικόνα της επιδημίας κορονοϊού στην Αττική καθώς χθες σε σύνολο 1886 νέων κρουσμάτων, τα 959 δηλαδή το 51% εντοπίστηκε στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Παράλληλα και η ανίχνευση του ιού στα λύματα δείχνει σταθεροποιητικές τάσεις δηλαδή τα ενεργά κρούσματα δεν φαίνεται να υποχωρούν άμεσα.

Ειδικότερα χθες Τρίτη (01/06), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 1.886, εκ των οποίων τα 959 εντοπίστηκαν στην Αττική. Επίσης το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι: την τελευταία εβδομάδα, 24-30/5/21, στην Περιφέρεια Αττικής, καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-26%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Για τρίτη εβδομάδα, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής εμφανίζει μια σταθεροποίηση του μέσου όρου αυτού με τάση ύφεσης, ειδικά τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 17-23/5/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Από τα παραπάνω συνεπάγεται το γεγονός ότι η επιδημία καλά κρατεί στην περιοχή της περιφέρειας και δεν φαίνεται να υποχωρεί. Βέβαια θετικό είναι το γεγονός ότι οι νέες διαγνώσεις δεν δείχνουν να πιέζουν έντονα το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με την 51η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου αφορά το διάστημα 20 – 26 Μαΐου 2021, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μείωση σε 68% (από 72% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 75% και 74% αντίστοιχα (από 76% και 73% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

Δηλαδή ναι μεν αποσυμπιέζεται το ΕΣΥ, όμως ακόμη τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχουμε χαλαρώσει ακόμη.

Πορεία Εμβολιασμών

Να επισημάνουμε δε ότι και οι εμβολιασμοί στην Περιφέρεια Αττικής δεν κινούνται πλέον με τον επιθυμητό ρυθμό. Συγκεκριμένα το 40% μόνο του συνόλου του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί στον Κεντρικό Τομέα της Πρωτεύουσας, με περίπου 30% να αφορά σε ολοκληρωμένο εμβολιασμό, ενώ στην περιοχή του Πειραιά μόνο το 23% έχει λάβει έστω μια δόση.

Καλύτερη δείχνει η εικόνα στο Βόρειο Τομέα με το 61% και πλέον του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Όμως στον τομέα αυτο βρίσκεται και το Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο Προμηθέας, στο οποίο γίνονται εμβολιασμοί πολιτών από πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, ΕΟΔΥ, Κρούσματα, Εμβόλιο κορονοϊού, Αττική
SHARE:

24Media Network