Κορονοϊός: Αυξήθηκαν κατά 50% τα ενεργά κρούσματα στην Αττική μέσα σε μία εβδομάδα

Κορονοϊός: Αυξήθηκαν κατά 50% τα ενεργά κρούσματα στην Αττική μέσα σε μία εβδομάδα
Περιπολίες αστυνομικών στο Σύνταγμα για την διασφάλιση της τήρησης των μέτρων κατά της Πανδημίας. AP

Περίπου 3600 ενεργά κρούσματα φαίνεται να έχουν καταγραφεί στην Αττική το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ η τάση παραμένει ανοδική.

Επιβεβαιώνεται ο χαρακτηρισμός της Αττικής από τους επιδημιολόγους ως μία “κόκκινη” γεωγραφική περιφέρεια λόγω κορονοϊού, καθώς χθες ο ΕΟΔΥ και επίσημα πλέον “χρωμάτισε” αντίστοιχα τον Βόρειο, Νότιο και Ανατολικό Τομέα της Περιφέρειας. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς υπολογίζεται ότι τα ενεργά καταγεγραμμένα κρούσματα στο νομό είναι της τάξης των 3600 -τόσα έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες 10 ημέρες- γεγονός που πλέον αναμένεται να δώσει κίνητρο για πιο αυστηρά μέτρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι συνολικά από τα 7070 νέα κρούσματα του τελευταίου δεκαήμερου στην Επικράτεια, πάνω από το 50% καταγράφονται στην Αττική η οποία φαίνεται και να οδηγεί την έξαρση της επιδημίας, όταν πριν από 3 μήνες αντίστοιχο ρόλο είχε η περιοχή της Θεσσαλονίκης και γενικά της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με κύκλους των επιδημιολόγων, η υποεπιτροπή των οποίων σήμερα θα συσκεφτεί ώστε να αναθεωρήσει και το χάρτη της χώρας με βάση τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, η τάση των κρουσμάτων παραμένει ανοδική και μένει να δούμε πως θα επιδράσουν τα υπάρχοντα μέτρα που αφορούν στο λιανεμπόριο. Η υψηλή θετικότητα που παρουσιάστηκε χθες και ήταν 3,6%, αν διατηρηθεί, σημαίνει μια δραματική ανατροπή της ήπιας πορείας της επιδημίας.

Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες 7 ημέρες παρατηρούμε 300 κρούσματα περισσότερα κατά μέσο όρο σε σχέση με πριν από 2 εβδομάδες καθώς και ότι τα τεστ κορονοϊού των τελευταίων 7 ημερών είναι τα περισσότερα μέσα στο 2021.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1261 κρούσματα. Tελευταία φορά που είχαμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων ήταν στις 29 Δεκεμβρίου του 2020 όταν εντοπίστηκαν 1045 θετικά περιστατικά κορονοϊού. Θυμίζουμε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν στις 12 Νοέμβρη (3.316).

Παρατηρώντας επίσης τον 7ημερο κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων, διαπιστώνουμε μία ταχεία αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, σήμερα ο μέσος όρος κρουσμάτων για τις τελευταίες 7 ημέρες φτάνει τα 799 και πρόκειται για τον μεγαλύτερο 7ημερο μέσο όρο κρουσμάτων μέσα στο 2021. Επίσης σε μία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 46,3% (26 Ιανουαρίου: 546 κρούσματα)

Σημαντικό ρόλο στον αριθμό των κρουσμάτων διαδραματίζει και ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται. Όπως φαίνεται από τον 7ημερο κυλιόμενο μέσο όρο των τεστ κορονοϊού, τις τελευταίες 7 ημέρες γίνονται περί τα 3 χιλιάδες περισσότερα τεστ σε σχέση με τα 4 προηγούμενα 7ήμερα:

  • 5 Ιανουαρίου: 16.737 τεστ
  • 12 Ιανουαρίου: 21.214 τεστ
  • 19 Ιανουαρίου: 21.689 τεστ
  • 26 Ιανουαρίου: 20.583 τεστ
  • 2 Φεβρουαρίου: 24.790 τεστ

Ας σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των τεστ που έχουν διενεργηθεί από την 1η Ιανουαρίου ως χθες 2 Φεβρουαρίου είναι 24.822.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα