Κορονοϊός: Δύσκολη εξίσωση η άρση των μέτρων, όταν η Αττική εξακολουθεί να έχει πολλά κρούσματα

Κορονοϊός: Δύσκολη εξίσωση η άρση των μέτρων, όταν η Αττική εξακολουθεί να έχει πολλά κρούσματα
Lockdown στην Αττική Eurokinissi

Ξεπερνούν το 40% των νέων μολύνσεων κορονοϊού τα κρούσματα που εντοπίζονται στην Αττική, εμποδίζοντας τις αποφάσεις για περαιτέρω ελάφρυνση μέτρων.

Στα 256 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν χθες Τρίτη 19/1 στην Αττική, από τα συνολικά 566 θετικά περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, δηλαδή, το 45% των νέων μολύνσεων στη χώρα. Επισημαίνεται ότι τα 566 κρούσματα προέκυψαν από ένα σύνολο 31.599 τεστ κορονοϊού. Τις τελευταίες μέρες η περιφέρεια της Αττικής, επί της ουσίας συντηρεί τη μετάδοση της επιδημίας, καθώς είναι η γεωγραφική περιοχή που εντοπίζονται τα 4 στα 10 νέα κρούσματα. Η κατάσταση αυτή ανησυχεί και δημιουργεί ισχυρά προσκόμματα σχετικά με τις προθέσεις για περαιτέρω άρση των απαγορευτικών μέτρων.

Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων της Αττική εντοπίζεται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (71).

Ειδικότερα με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα κορονοϊού, εντοπίστηκαν :

Ανατολική Αττική: 38

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 39

Δυτική Αττική: 27

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 35

Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 71

Νότιος Τομέας Αθηνών: 18

Νήσοι: 1

Πειραιάς: 27

Όπως σημείωσε πρόσφατα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην Αττική παρατηρούμε μία ελαφριά αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Σήμερα υπολογίζεται ότι στην Αττική συγκεντρώνονται περισσότερα από 2.500 ενεργά κρούσματα, δηλαδή 1 στους 3 Έλληνες ασθενείς με νόσο COVID διαμένει στην Αττική.

“Κυρίως μας απασχολεί η Δυτική Αττική και ο Κεντρικός Τομέας της Αττικής. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αναπαραγωγής, ο γνωστός μας δείκτης RT στην Αττική είναι 0,91, δηλαδή κάτω από τη μονάδα, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος. Όμως, οι κάτοικοι της Αττικής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει σημαντικά μειωθεί σε όλη την επικράτεια και υπολογίζεται στους 1.700 ασθενείς, ενώ ο μέσος αριθμός νέων εισαγωγών ανά ημέρα την περασμένη εβδομάδα ήταν 130, υποδιπλάσιος από αυτόν που είχαμε πριν από ένα μήνα”, τόνισε η καθηγήτρια.

Την ίδια στιγμή έντονος είναι και ο προβληματισμός λόγω της αύξησης των κρουσμάτων όπου εντοπίζεται ο μεταλλαγμένος κορονοϊός. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, σε δύο διαφορετικές περιοχές, στην Αττική και την Κρήτη. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κοινότητα, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς και τον ΕΟΔΥ καθώς δεν φαίνεται -όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες- να είναι εισαγόμενα.

Ο προβληματισμός των ειδικών έγκειται στο ότι ο μεταλλαγμένος κορονοϊός που εντοπίστηκε στα 2 κρούσματα δεν φαίνεται να πέρασε τις πύλες εισόδου της χώρας. Οι 2 αυτές περιπτώσεις μεταλλαγμένων κρουσμάτων είναι σε καραντίνα.

Συνολικά μέχρι αυτή την ώρα έχουν βρεθεί από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών 26 κρούσματα με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας. Ωστόσο, τα προηγούμενα 24 κρούσματα που ήταν ήδη γνωστά είχαν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου της χώρας και συνεπώς ήταν εισαγόμενα. Συνεπώς, ο προβληματισμός είναι για τα δύο «ορφανά» κρούσματα και εάν οι φόβοι επιβεβαιωθούν τότε ο μεταλλαγμένος κορονοϊός έχει εισχωρήσει στην κοινότητα στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει σε 1.500 αλληλουχίσεις γονιδιώματος (DNA) προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα