Κορονοϊός: Εκατοντάδες κρούσματα σε παιδιά καθημερινά λίγο πριν το πρώτο κουδούνι

Κορονοϊός: Εκατοντάδες κρούσματα σε παιδιά καθημερινά λίγο πριν το πρώτο κουδούνι
Μαθητές με μάσκες σε σχολείο ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους μαθητές προοιωνίζεται έξαρση της επιδημίας από την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη.

Διατηρείται η ανησυχία για τα εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού στις ηλικίες κάτω των 17 ετών, καθώς σε λιγότερο από μία εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία. Είναι χαρακτηριστικοί οι αριθμοί του τελευταίου Σαββατοκύριακου όπου σε περίπου συνολικά 3000 κρούσματα τα 600δηλαδή το 20% εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 17 ετών.

Διατηρείται λοιπόν και την περίοδο αυτή η αναλογία ότι 1 στα 5 νέα κρούσματα κορονοϊού εντοπίζεται σε παιδί. Με βάση την αναλογία αυτή λοιπόν φαίνεται ότι κατά μέσο όρο μολύνονται από κορονοϊό περίπου 500 παιδιά ημερησίως!

Ο δε εμβολιασμός των παιδιών κινείται εξαιρετικά αργά καθώς με βάση και τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 47%, στην ηλικιακή ομάδα 15-17, το 20% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 23,1% (74.000 έφηβοι έχουν ήδη εμβολιαστεί) και στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών, το 9,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 11,5% (36.500 παιδιά έχουν εμβολιαστεί).

Γιατί συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών

Κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε τη διαπίστωση της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων στα παιδιά πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία.

Σημείωσε δε ότι στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που δημοσιεύθηκαν στο δελτίο MMWR πριν λίγες ημέρες, δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Δ, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο, απαντήσεις για τα πιο συνήθη ερωτήματα που απευθύνουν γονείς και εκπαιδευτικοί σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας.

Αρκετά συχνός, είναι ο προβληματισμός μήπως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες.

“Σε αυτό τον προβληματισμό θα πρέπει να απαντήσουμε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών. Πρώτον, ο εμβολιασμός συστήνεται για την προσωπική τους, την ατομική τους προστασία και τη σωματική. Ιδιαίτερα βέβαια αυτό αφορά τα παιδιά που έχουν και υποκείμενα νοσήματα αλλά και την ψυχική υγεία για την οποία έχουμε κάνει ιδιαίτερη αναφορά. Εκτός από αυτόν τον λόγο, πάρα πολύ σημαντική είναι η «θωράκιση» των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Άλλος λόγος, πολύ σημαντικός, είναι η μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας ή της κοινότητας. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί, αλλά η ανοσία τους δεν είναι επαρκής. Και τέλος είναι η πιθανότητα της μείωσης των πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις από τη στιγμή που ο ιός δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος όταν υπάρχουν εμβολιασμένα άτομα” επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα