Κορονοϊός: Έσπασαν ρεκόρ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – Στο 6% τα θετικά τεστ

Κορονοϊός: Έσπασαν ρεκόρ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – Στο 6% τα θετικά τεστ
Αναμφίβολα ο χρόνος που πέρασε, αλλά και ο καινούργιος που ήρθε σήμερα ανήκει στο υγειονομικό προσωπικό όλης της χώρας.Ανήκει σε αυτούς που μάχονται και θα συνεχίσουν να το κάνουν ενάντια στην πανδημία του Covid-19 ακούραστα, με συνείδηση, και αγάπη, μέσα στα νοσοκομεία, αλλά και έξω από αυτά, στα πληρώματα του ΕΚΑΒ που δουλέυουν αδιάκοπα, στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που όπου υπάρχει ανάγκη διεξάγουν τα τεστ ανίχνευσης,αλλά και σε όσους βρίσκονται στα κέντρα εμβολιασμού.Σε όλους αυτούς λοιπόν και για όλους αυτούς ένα μικρό αφιέρωμα και ένα μεγάλο ευχαριστώ, Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI) Eurokinissi

Τα πλέον επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία μαρτυρούν την έξαρση της επιδημίας. Ξεπέρασαν τις 3300 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε μια εβδομάδα.

Στοιχεία που δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία για άμεση αποκλιμάκωση της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, καταγράφονται στις επίσημες εκθέσεις, γεγονός το οποίο δείχνει πως μέχρι να διαμορφωθεί ένα ισχυρό τοίχος ανοσίας από τον εμβολιασμό, το ΕΣΥ θα πιέζεται δραματικά. Χθες, στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρονταν ότι την εβδομάδα 15 – 21 Μαρτίου (Iso Week 11) οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.303. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα στην ίδια έκθεση αναφέρονταν ότι την ίδια εβδομάδας το ποσοστό θετικότητας ήταν 5,96% σε σύνολο 102.336 μοριακών τεστ και 163.423 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Το ποσοστό αυτό δεν είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί, όμως είναι ίσως το πλέον δραματικό, καθώς καταγράφει ένα πιο αντιπροσωπευτικό ποσοστό για τον πληθυσμό που νοσεί αυτή τη στιγμή, καθώς σε αντίθεση με το δεύτερο κύμα της το Νοέμβριο, τα τεστ πλέον γίνονται σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού και εντοπίζουν εκατοντάδες ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Διασωλήνωση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. AP

 

Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος 7 ημερών νέων κρουσμάτων βρίσκεται πάνω από τα 2600 παρά τις σημαντικές διακυμάνσεις των ημερήσιων καταγραφών. Αυτό αποδίδεται πως τις προηγούμενες μέρες η επιβεβαίωση νέων διαγνώσεων άνω των 3000 έχει σημειωθεί 5 φορές μέχρι χθες, όταν στο δεύτερο κύμα ήταν μόλις 4. Οι επιδημιολόγοι είναι ανήσυχοι ότι δεν έχουμε δει ακόμη κορύφωση και ότι θα δούμε πιθανότατα και υψηλότερα νούμερα.

Τα στοιχεία αυτά με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνώσεων. Εδώ υπάρχει και μια σημαντική αναφορά. Οι διασωληνώσεις μπορεί να παραμείνουν σε επίπεδα πέριξ των 700, καθώς δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει η δυνατότητα να διασωληνωθούν περισσότερα λόγω των ελλείψεων!

Το μοναδικό θετικό στοιχείο, το οποίο είναι και ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ο αριθμός των θανάτων. Μέχρι σήμερα παρά τα άσχημα επιδημιολογικά στοιχεία, βλέπουμε ότι απέχουμε σημαντικά από τα ημερήσια ρεκόρ των 100 και πλέον νεκρών το δεύτερου κύματος. Βέβαια μπορεί σε ημερήσια βάση να μη δούμε να επαναλαμβάνονται αυτοί οι αριθμοί, όμως σωρευτικά μέχρι το πέρας του τρίτου κύματος, να έχουμε αύξηση των συμπολιτών μας που δεν θα τα καταφέρουν και δυστυχώς νεότερων ηλικιών.

Δραματική η κατάσταση στα Νοσοκομεία

Θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα νοσοκομεία και πλέον το ΕΣΥ λειτουργεί με τις εφεδρείες του στις οποίες βέβαια περιλαμβάνονται και οι ιδιωτικές κλινικές στην Αττική.

Όμως έντονη είναι η ανησυχία και για το τι συμβαίνει αλλού. Στην Αχαΐα είναι εντυπωσιακή η διατήρηση του υψηλού αριθμού κρουσμάτων, ενώ παρατηρείται αύξηση και στην Θεσσαλονίκη.

Η περιοχή της πρωτεύουσας όμως είναι αυτή που αντιμετωπίζει το εντονότερο πρόβλημα. Ήδη οι αναφορές για προβλήματα στις εφημερίες είναι αρκετές, όπως και η διαπίστωση ότι γίνονται διασωληνώσεις εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας.

Και δυστυχώς σύμφωνα με δηλώσεις από εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας για δύο εβδομάδες τουλάχιστον αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα